A fejbőr vérkeringését stimulálja ez az egyszerű fejmasszázs, ami hajnövekedés-serkentő hatással bír. Fokozza a hajhagymák oxigénellátását, hatékonyabbá teszi a tápanyagok felszívódását, ezáltal csökkenti a hajhullást, és erősíti a szálakat. Könnyen elsajátítható, így otthon is bármikor elvégezhető.

hirdetés

A fejmasszázs segít ellazulni, oldja a stresszt, és bizonyos változatai a fejfájást is enyhíteni tudják. Az ajurvédikus gyógyászatban azonban a hajnövekedés serkentésére is alkalmazzák. Nyilván nem mindegy, milyen típusú hajhullásról van szó, hiszen számos ok húzódhat meg a fokozott szálvesztés mögött. Ennek kiderítése érdekében mindenképp érdemes egy átfogóbb orvosi vizsgálatot kérni, hogy megbizonyosodhass róla, mi áll a tünetek hátterében.

Amennyiben a szervezetben fellépő gyulladás, vagy vitamin-, esetleg vashiány következtében hullik a hajad, elsősorban a probléma gyökerét kell kezelni. Más betegségek is előidézhetik a fokozott hajritkulást és lomha szálnövekedést, ami orvosi gyógykezelést igényelhet.

 

Az esetek többségében azonban a hajhagymák tápanyag ellátásában keletkezik zavar, általában olyankor, amikor a fejbőr regenerációja belassul. Ilyenkor romlik a hámréteg vérkeringése és oxigénellátása, amit ezzel az egyszerű fejmasszázzsal orvosolni lehet. Fontos, hogy pontosan kövesd a mozdulatokat, és rendszeresen végezd el a stimulációt.

Hajnövekedés-serkentő fejmasszázs, a dúsabb, élettel telibb frizuráért

Azt fontos leszögezni, hogy a frizura – néhány téves elmélettel ellentétben – nem attól nő gyorsabban, ha gyakran vágják. Ez ugyanis „csupán”, egészséges hajvégekhez vezet. A tincsek növekedésének gyorsasága vagy lassúsága, a hajhagymák egészségétől, tápláltságától, valamint a fejbőr állapotától függ.  Ez utóbbi kiszáradása, rugalmatlansága, vagy a hajtöveknél keletkező, filmréteget képező hajápoló szerek, esetleg a kemény víz okozta lerakódások miatt, a bőrszövet oxigénellátása és a hatóanyagok felszívódása romolhat.

A masszázs fokozza a fejbőr vérkeringését, a felgyorsult véráramlással pedig több oxigén és tápanyag vándorol a bőrben fontos helyekre. Mindez kiemelt szerepet kap a haj növekedésében, és a fokozott hajhullást is visszaszorítja. Emellett a megfelelő táplálkozás és a helyes hajápolás is közrejátszik abban, hogy megerősödjenek és ellenállóbbak legyenek a hajszálak, így mindegyik szempontra érdemes odafigyelni.

 

A videóban szereplő ajurvédikus fejmasszázs egy régi indiai masszázstípus. Alkalmazásával kifejezetten olyan pontokat lehet stimulálni, amelyek javíthatják a haj kondícióját. Ezek az úgynevezett marmapontok az arcon, így a szemöldökön és a homlokon, valamint a fejtető különböző területein helyezkednek el.

A kijelölt energiapontok nyomkodásukkal az artériák, vénák, és egyes koponyaidegek működését lehet stimulálni. Abban, hogy ne rossz helyen masszírozzuk a fejbőrt, mind a két tenyér segíthet, ezt a módszert a videóban is bemutatják.

Használj olajokat a masszírozás során

Zuhany közben ápoló hajpakolást használva, hasonló módon lehet masszírozni a fejet. Miután elsajátítottad és alaposan begyakoroltad a műveletet, a nap bármelyik részében alkalmazhatod a fejmasszázst. Hajmosás előtt például, érdemes tápláló, hajhullás ellen is bevált olajokat használni, melyek hatóanyagai így jobban felszívódnak a fejbőrön és a szálakon keresztül.

A ricinusolaj az egyik legismertebb természetből nyert hajnövesztő szérum. A fertőtlenítő és gombaölő hatású teafaolaj pedig kiválóan nyugtatja és fertőtleníti a problémás fejbőrt, viszont az illóolajokat soha ne használd önmagukban, közvetlenül a bőrre kenve. Előbb keverd el hordozóolajban, vagy más összetevőkkel kombináld. Egy kanál olívaolaj, vagy kókuszzsír is megfelel erre a célra.  hogy kellemes hatást érjünk el velük.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés