Ha egy ideje már erőtlen, élettelen a frizurád, és ráadásul a hajvesztés mértéke is erősebb, mint a ciklikus szálcserélődések során, akkor érdemes bevetned pár természetes szuperfegyvert, ami táplálja vagy stimulálja a hajhagymákat, ezáltal hatékonyan bevethető hajhullás ellen.

hirdetés

Miért hullik a hajad? – Első körben ezt kell kideríteni

A hajhullás gyakori jelenség, a nők többsége kisebb-nagyobb mértékben pár évente megtapasztalja. Kialakulásáért rengeteg tényező felelhet, az elhúzódó, egyéb kísérőtünetekkel járó hajritkulás pedig, akár komolyabb szervi zavarokat is jelezhet. Vitaminok és ásványi anyagok hiánya, drasztikus, egyoldalú diéta, a hormonegyensúly felborulása, autoimmun betegség, vérszegénység, a fejbőrt érintő gyulladás vagy bőrbetegség, néhány gyógyszertípus, illetve a stressz is okozhat erős hajhullást, ám a belül zajló elváltozások mindenképp orvosi kivizsgálást és kezelést igényelnek.

Sokkal gyakoribb azonban a mérsékelt hajtömegcsökkenés, amikor a szálak komótosan ugyan, de visszanőnek. Ilyenkor általában arról van szó, hogy elfárad, kimerül a haj, és lestrapált állapotában nem megfelelő a hajhagymák tápanyagfelvétele.

Többnyire külső tényezők állnak a fakó, töredezett, megfogyatkozott tincsek hátterében, mint például a téli időjárás, a szmog, a gyakori magas hőhatás, a túlzásba vitt hajfestés, vagy a rengeteg hajformázó és sok összetevős ápoló egyidejű használata, amitől könnyen besokallhatnak a tincsek.

Bármily furcsán hangzik, de a bezártság, a kevés szabadban töltött idő, és az ülőmunka is rátehet a bajra egy lapáttal, ugyanis a szálaknak erős nedvességmegtartó szerkezetre, és tápanyagra van szüksége, a hajhagymák azonban nem tudják ellátni a táplálás feladatát, ha a fejbőr oxigénellátása és vérkeringése siralmas. Ezt fokozhatják a hajtöveknél megtapadt, filmréteget képező kozmetikumok is, melyek nem hagyják szellőzni a hámréteget.

A lassú, akadozó tápanyagellátás erőtlenebbé teszi a szálakat, míg a sérült, roncsolódott kutikulák áteresztik a nedvességet, így a haj szárazzá, élettelenné válik, amitől egész egyszerűen letörik a gyökeréről, ha bármilyen mechanikai hatás éri.

A természet hatékony fegyverei hajhullás ellen

Ha nem bízol a hajhullás elleni samponok és készítmények biztonságos erejében, kipróbálhatsz néhány természetes módszert is, igazából mindegyik kategóriában találsz jól és rosszul működő szert egyaránt. Mindemellett a fejmasszázst is bevetheted, hiszen a vérkeringés serkentésével sosem árthatsz, sőt, csak jót tehetsz a hajhagymáidnak.

Az alábbi gyógynövények, főzetek és olajok hatékonyságára az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógyászat is esküszik, és bár egyik sem csodaszer, mégis beindítják és gyorsítják a haj növekedését, valamint megállítják a hajhullást.

 

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés