A különféle természetes összetevők, gyógymódok egyre népszerűbbek. Sok készítményben találhatók növényi összetevők, ám a házi praktikákról sem szabad elfeledkezni. A rozmaringtea például a hajhullás egyik remek ellenszere, gyulladáscsökkentő erejének köszönhetően mérsékli az irritációt, és hosszú, fényes frizurát eredményez.

hirdetés

A rozmaring régóta népszerű növénynek számít, már az ókorban is alkalmazták különféle célokra. Többek között ezzel koszorúztak, ám belsőleg, különféle betegségek gyógyítására úgyszintén alkalmazták. Erős illatanyaga van, ezért parfümként funkcionált, és a vallási szertartásokon úgyszintén helyet kapott. Bort is készítettek belőle, melyet később desztilláltak, és gyógyszerként használtak.

A rozmaringtea tele van antioxidánssal, és csökkenti a hajhullást

A rozmaring manapság is roppant népszerű fűszernövény, emellett az olaját régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban különféle emésztőrendszeri panaszok ellen. Ám a növényből készült tea úgyszintén hasznos, melyből még a frizura is profitálhat.

A rozmaring egy viszonylag erős antioxidáns, ennek köszönhetően leszámol a szabad gyökök romboló hatásával. A tea a rozmaringlevelek vízben történő forralásával készül, nem kell túlzásba esni, elég öt percig főzni az apró leveleket. Hasonló előnyökkel bír, mint a rozmaringolaj, mégis sokkal egyszerűbb előállítani.

A rozmaringtea gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A rendszeres alkalmazása mérsékli a fejbőr irritációját, csökkenti a pirosságát, és nyugtatja a fejbőrt. Az egyik legnagyobb előnye, hogy javítja a keringést, ezzel hozzájárul a hámréteg hatékonyabb vérellátáshoz, valamint fokozza a hajhagymák tápanyagfelvételét, ami befolyásolja a hajnövekedést.

A megfelelő keringés csökkenti a hajhullást, és intenzívebbé teszi a hajnövekedést. A rozmaringtea rendszeres alkalmazásával csökken a szálak elvesztése, ami hosszabb távon erősebb, dúsabb frizurát eredményez.

Minden hajtípus számára biztonságosan használható, a száraz, töredezett tincsekkel pedig valósággal csodát tesz. A hangsúly ebben az esetben a fejbőrön van, nem a hajszálakon. A rozmaringtea hatását a hámrétegre fejti ki. Fokozott hajhullás esetén érdemes szakorvossal konzultálni. A szakemberek hangsúlyozottan felhívják a figyelmet arra, hogy terhesség esetén nem ajánlott a fogyasztása.

Így használd

A rozmaringtea külsőleg és belsőleg is bevethető, nincs egészségkárosító hatása. A főzetet elfogyaszthatod, vagy akár felkerülhet a frizurára. Könnyedén készíthető belőle hajöblítő, ám fontos, hogy a nedű mindig érje el a fejbőrt, mivel a hatását a hámrétegen tudja kifejteni.

A hajöblítő előállításához egyszerűen le kell főzni a teát, majd várd meg, amíg egy kicsit kihűl, és vidd fel a frizurára. Nagyjából harminc percig hagyd fenn a fejbőrödön, alaposan bele is masszírozhatod, vagy rátehetsz egy zuhanysapkát a felszívódás fokozásának érdekében. Majd jöhet a hajmosás.

Az otthon elkészíthető főzet mellett kaphatók különféle samponok, balzsamok, hajpakolások, melyek tartalmazzák a rozmaring kivonatát. Ezek remekül kifejtik a hatásukat a fejbőrre, és hosszabb távon egészségesebbé, fényesebbé varázsolják a frizurát.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés