A száraz fejbőr kellemetlen tünet, hiszen sokszor viszket, emellett megjelenhet a száraz korpa, ami nem túl esztétikus. A fejbőr szárazságát rengeteg tényező okozhatja, ezért a plusz hidratálás sosem árt. Ebben segít az urea, ami javítja a bőr nedvességmegtartó képességét.

hirdetés

Természetes formájában az urea a bőr külső rétegében, az epidermiszben is jelen van. Szilárd állapotban színtelen, szagtalan, melyet anorganikus sókból, ammóniumszulfátból, káliumcianátból állítanak elő. A hámréteg egyik természetes hidratálójaként tartják számon, legtöbbször a verejtékkel kerül a külső rétegekbe. Ám az urea-koncentráció idővel csökkenhet, száraz bőrűeknél pedig csupán a fele található meg a bőrben.

Az urea hidratálja és ápolja a száraz fejbőrt

A korral a hámréteg vízmegtartó képessége folyamatosan csökken, sokkal szárazabb lehet a hámréteg, ilyenkor hasznosak az olyan hatékony hidratáló anyagok, mint az urea. Széles körben alkalmazzák, segít több nedvességet benntartani a bőrszövetben, ezért a legnépszerűbb hatóanyagok között szerepel. A kéz mellett a fejbőr problémáit is segít orvosolni.

A kozmetikai készítményekben a szintetikusan előállított ureát alkalmazzák, amely kis mértékben használva jótékony hatással bír. Nagyszerűen hidratálja a bőrt, miközben gyengéden hámlaszt. Mindenki bátran használhatja, aki száraz, viszkető fejbőrrel küzd. Nem irritál, ám szembe kerülve pirosságot okozhat. A hajszálakra közvetlenül nincs hatással, ám a fényes frizurához elengedhetetlen az egészséges fejbőr, ezért közvetetten hozzájárul a szebb hajkoronához.

Tartalmazhatja a hajtonik vagy sampon, ám a szakértők szerint elég hetente egy-két alkalommal bekerülnie a rutinba. Ahhoz, hogy a nedvesség ne párologjon el a bőr felső rétegeiből, lipidek mellett ureára is szükség van. Az urea nem nedvességpótlással, hanem a víz benntartásával hidratálja a kiszáradt bőrt, ugyanakkor ellenállóbbá teszi a külső környezeti hatásokkal szemben.

A gyulladást, viszketést egyaránt csökkenti, emellett gomba- és baktériumölő hatása van, ezért a korpa minden formájával képes leszámolni. Mivel természetesen hámlaszt, így az elhalt hámsejtek a hajmosás során távoznak, ezáltal elkerülhető a bőrfelhalmozódás.

A száraz korpa gyakran irritáció hatására jelenik meg, vagy azért, mert a fejbőr védőrétege meggyengül. A hideg és a szél kiszárítja a fejbőrt, pláne, ha az erős tisztító hatású samponok hatására már eleve elveszítette rugalmasságát. A sapka alatt gyakran bepálik, bemelegszik a hámréteg, ami szintén melegágya lehet a korpának. Az urea abban segít, hogy ezeket a hatásokat ki tudja védeni a fejbőr védelmi rendszere, és szélsőséges körülmények között is megőrizze nedvességtartalmát.

Így használd

Az ureát egyre több készítmény tartalmazza. Sokan otthon is készítenek az anyagot tartalmazó házi sampont, ám a szakemberek ezt nem javasolják. A rossz arányok az urea túladagolását eredményezhetik, ami fokozott hámláshoz, és a fejbőr irritációjához vezet. Az ammónia és szén-dioxid keverékéből készült karbamid nem olyan anyag, amit csak úgy, laboratóriumi körülmények híján elő lehetne állítani. Ezért semmi esetre se kísérletezz vele, inkább a drogériák polcairól válogass!

Rengeteg sampont, balzsamot, tonikot találhatsz, melyek megszüntetik a fejbőr szárazságát. Az urea nem csak a korpa esetén hasznos, mivel jól hidratál, így megakadályozza a kiszáradást, hosszabb távon pedig hozzájárul a fényesebb, egészségesebb frizurához.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés