A görögszéna elsősorban gyógy- és fűszernövényként ismert, a hajra gyakorolt előnyös tulajdonságairól viszont csak kevés szó esik. Pedig az ázsiai nők már régóta alkalmazzák különféle hajproblémákra, például erős hajhullás vagy korpásodás ellen.

A legdivatosabb frizura sem javít az összképen, ha a hajad egészségtelen, lestrapált, töredezett, és mindennek a tetejében még hullik is.

Persze, a szép haj érdekében érdemes először a belső egyensúlyra hangsúlyt fektetni, ám, ha biztosan tudod, hogy a frizuragyilkos tünetek inkább a drasztikus hajformázási szokásaidra vezethetők vissza, és nem a szervezeted vészjelzései, akkor vesd be a görögszéna hajregeneráló erejét.

Így segít a mikrotápanyagokban gazdag görögszéna

Sok oka lehet annak, hogy a haj miért hullik: lehet, hogy a roncsolt szálak nem tartják meg jól a nedvességet, így a tápanyagfelvételük is romlik. A hajhagymát úgy is elképzelheted, mintha egy fa gyökere lenne. Hiába öntözgeted és gondozgatod a fa leveleit, ha a gyökere nem kap kellő tápanyagot, kiszárad, és többé nem képes a helyén tartani a fát.

Ha sokféle hajkozmetikumot használsz, lehet, hogy épp az ellenkező hatást éred el velük. A fokozott irritáció következtében gyulladások alakulhatnak ki a fejbőrön, így az kevésbé ellenállóvá válik a gombákkal, kórokozókkal szemben. Az erős hőhatásnak kitett tincsek is könnyen megadhatják magukat, ha fokozatosan leromlik a fejbőr anyagcsere működése és oxigénellátása.

A görögszéna tele van olyan mikrotápanyagokkal és antioxidánsokkal, melyek javítják a hajhagymák és a fejbőr ellenálló képességét. A görögszéna magjából nyert por flavonoidokat, lipideket, olajokat, fehérjéket, valamint C-, D- és B-vitaminokat, vasat, kalciumot, foszfort, rezet és mangánt tartalmaz.

Mivel a növény magja nyálkás, rostos és zsíros összetételű, hatékony alapanyaga lehet hajkondicionáló szereknek, hiszen a belőle kinyert por oldott állapotban lezárja a hajszálak sérült kutikuláit, ezzel segít megtartani nedvességüket, illetve csökkenti töredezettségüket.

A görögszéna közepes antiszeptikus, és kiváló gyulladáscsökkentő hatásával veszi fel a harcot a korpát okozó bőrelváltozásokkal és a gombás fertőzésekkel. A magporból készült hajpakolás javítja a fejbőr vérellátását, és fontos mikroelemekkel növeli az ellenálló képességét, ezáltal kiválóan kezeli a hajhullást.

Házi hajerősítő pakolás hajhullás ellen

100 gramm görögszénamagot 300 forint alatt vásárolhatsz bioboltokban, viszont, ha nincs kedved őrölgetni, akkor tiszta görögszénamag-port is vásárolhatsz, aminek valamivel borsosabb az ára: 100 grammot 1000 forint felett vesztegetnek. A beruházás azonban megéri, mert a forró vízzel elegyített port haj- és arcpakolásokhoz egyaránt felhasználhatod.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál görögszénamag őrlemény
  • 5 evőkanál joghurt
  • 2 evőkanál argán-, kókusz-, vagy olívaolaj

Keverd össze az alapanyagokat egy tálkában, majd pihentesd nagyjából két órán keresztül, hogy a görögszénamag őrleménye kicsit megduzzadjon. Amikor sűrű, krémes állagot nyer a keverék, nedvesítsd be a hajad, és kend fel a pakolást a hajtövektől a végekig.

A maradékot jól masszírozd be a fejbőrbe. Majd tégy fel egy zuhanysapkát, vagy tekerd be a hajad egy törölközővel, és várd ki a húsz-harminc perces hatóidőt. Azután langyos vízzel öblítsd le a hajad, és mosd meg kímélő samponnal. A látványos hatása nem marad dicséret nélkül!

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés