A gyorsan zsírosodó tincsek sokak számára okoznak problémát, a hajmosás késleltetése pedig nem mindig megy olyan egyszerűen. A legtöbben a száraz samponra támaszkodnak ilyenkor, ám pár apró trükkel szintén elodázható a procedúra.

hirdetés

Számos nőt érint a gyorsan zsírosodó tincsek problémája, ami nem csupán a hajmosás gyakoriságát hozza magával, az önbizalmat éppúgy csökkenti. Ráadásul ez egy ördögi kör, mivel a túlzott tisztítástól csak még inkább kiszáradhat a fejbőr és a haj, ez pedig tovább gerjeszti a faggyúmirigyek termelését.

A legnépszerűbb megoldás egyértelműen a száraz sampon, ám számos más remek trükk bevethető, amivel pár nappal kitolható a hajmosás időpontja. A legtöbb igencsak triviális, és minimális odafigyelést igényel a hétköznapok során.

A gyorsan zsírosodó haj okai

Előfordul egyeseknél, hogy a faggyúmirigyek túlműködése mögött genetikai okok állnak, ám nagy általánosságban az életmód és a hajápolási szokások felelnek a probléma kialakulásáért. Amennyiben csak rövid időszakot érint a fokozott hajzsírosodás, meglehet, hogy hormonális változások húzódnak a háttérben, de sokak tincseit például a téli szezon teszi próbára, így tavasszal akár hajhullást is tapasztalhatnak, vagy a zsírosodási folyamat felgyorsulásával szembesülhetnek.

Többnyire semmi komoly, csak a gyakori sapkaviselést sínyli meg a fejbőr, esetleg a nem megfelelő ápolási procedúra teszi szárazzá a hajszálakat, így a faggyúmirigyek túltermeléssel kompenzálnak. Az erős tisztító hatású, jól habzó felületaktív anyagok gyakori összetevői a samponoknak, melyek ritka használat mellett nem feltétlenül okoznak problémát, de minél sűrűbben kerülnek bevetésre, annál inkább felborítják a faggyútermelés egyensúlyát.

 

Amíg tart a sapkaszezon, nem árt olyan fejfedőt választani, ami nem lapul rá teljes mértékben a fejbőrre, illetve nem pálik be alatta a haj. Ha úgy érzed, beleragadtál egy ördögi körbe és sehogy sem megy a hajmosás késleltetése, elsőként a fejedre kerülő kiegészítőket bíráld felül. Az átzsírosodott fejpántokat, pláne, ha a hajfixáló is lerakódott rajtuk, már ne viseld többször, ideje megtisztogatni őket. A sapkát szintén cserélgesd gyakrabban.

Éppúgy, ahogy az izzadás mértékét, a faggyúképződést is fokozhatja a stressz, de bizonyos ételek rendszeres fogyasztása is kihat a haj zsírosodására. Van, aki féltucatnyi kozmetikummal igyekszik megzabolázni a frizuráját, a tisztító és ápoló hatású készítmények mellett még formázó, hővédő és fixáló termékeket is használ.

Külön egy kence szálló, szöszös tincsek ellen, egy a fényesség kedvéért, még egy a tartós hajviseletért, mely ellenáll szitáló esőnek, szélnek, párának. Néha nehéz számon tartani, mennyi minden kerül rá a hajra, a sok ellentétes hatású kence, hab és spray pedig idővel összezavarja a fejbőr védelmi működését. Célszerű tehát egymás hatását támogató, kevesebb, de természetesebb hajtermékre váltani.

 

A hajmosás késleltetése nem csak száraz samponnal megoldható

Válassz megfelelő sampont

A zsíros hajtövek gondozatlan hatást keltenek, ráadásul egy rossz samponválasztással egyre hamarabb jelentkezik az olajos hatás. Érdemes ilyenkor a speciálisan zsíros hajra kifejlesztett samponok közül válogatni, amelyek mélyen tisztítják a fejbőrt és szabályozzák a faggyútermelést. Bár a gyorsan zsírosodó haj problémáját számos dolog okozhatja, a tünet minden esetben a túlzott faggyútermelés, így olyan sampont érdemes választani, mely segít helyrebillenteni az egyensúlyt.

A megfelelő választással máris napokkal kitolódhat a következő hajmosás időpontja, így nincs szükség különböző házi trükkök bevetésére. Ráadásul a legtöbb termék nem csupán a faggyúmirigyekre van remek hatással, de a frizurát is ragyogóvá és selymessé varázsolja, így garantáltan megéri beruházni egy hatékony samponra. A hatás nem azonnal jelentkezik majd, rendszeres használat mellett azonban viszonylag hamar észlelhető a változás.

Figyelj a víz hőmérsékletére

A hamar zsírosodó hajtövek hátterében sokszor egy egészen egyszerű hiba áll, mégpedig a túlzottan forró vízzel való hajmosás. Ahhoz, hogy pár nappal késleltethető legyen a hajmosás, sokszor bőven elegendő az öblítéskor kicsit jobban figyelni a víz hőmérsékletére. A forró víz a hajat és a fejbőrt egyaránt kiszárítja, ennek következtében pedig korpássá és olajos hatásúvá válhat a frizura.

 

Óvatosan bánj a kondicionálóval és az olajjal

A különböző kondicionálók és hajolajok remek hatással vannak a frizurára, ám hozzájárulhatnak a korai zsírosodáshoz. Egy apró mozzanaton múlhat a hajmosás késleltetése, mégpedig a hajápolók felvitelén. Nagyon fontos, hogy ezek a termékek ne találkozzanak a tövekkel, így elkerülhető az ápolatlan hatás, miközben a hajhossz ragyogó és egészséges lesz.

Tisztítsd gyakrabban a hajkefédet

Meglepő, de a hajkefe elhanyagolása éppen olyan mértékben hozzájárulhat a gyorsan zsírosodó tincsekhez, mint bármelyik másik tényező. Ha pár nappal el kellene tolni a hajmosást, az egyik legegyszerűbb megoldás, hogy a mindennapok során használatos fésű alapos fertőtlenítésen esik át. Ez a procedúra pedig nem merül ki a benne maradó hajszálak eltávolításában.

A hajkefén felgyűlt olajok és kozmetikummaradványok a fésülködés során újra rátapadnak a hajszálakra, így a tövekre is, ezáltal sokkal hamarabb zsírosabbnak hat a frizura. Érdemes alaposan átmosni a fésűt egy samponos víz, vagy víz és ecet keverékével, így garantáltan elodázható a hajmosás időpontja pár nappal. Azt talán már említeni sem kell, hogy külön törölközőt érdemes használni a testfelületen, az arcon és a hajon, illetve ezeket a hajkefénél is gyakrabban ajánlott tisztítani.

 

A megfelelő frizurával napokat nyerhetsz

Ha hajlamos vagy piszkálgatni, füled mögé rakosgatni, tekergetni a kiengedett frizurádat, akkor ennek a szokásnak az elhagyásával máris lassíthatod a hajtincsek zsírosodását. A hajmosás késleltetése ilyen egyszerűen is megoldható, hiszen a tapicskolás következtében rengeteg szennyeződés tapad a kezekről a szálakra, ami a hajtöveket éppúgy érintheti. Ha olyan frizura készül, amit nem kell egész nap egyengetni, ráadásul nem igényel formázó kencéket, nagy eséllyel napokkal később lesz szükség az újabb hajmosásra.

Abban az esetben, ha már olajos hatásúak a tövek, számos olyan egyszerű fazont lehet összedobni akár egyetlen perc alatt, ami kellőképp eltakarja a már mosásra érett, zsíros tincseket. Egy csinos konty akár a szimpla hétköznapokon, akár elegánsabb eseményeken is megállja a helyét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés