Számos tévhit kering arról, hogyan lehet védelmet nyújtani a hajnak a hideg időben. Igaz, hogy a hűvös időjárás káros hatással van a hajra, ám egyáltalán nem mindegy, hogy miként védekezünk ellene. A tévhitek gyakran vezetnek helytelen hajápoláshoz, ami még jobban ronthat a frizura állapotán. A téli szezon igencsak próbára teszi a tincseket, így a megfelelő hajápolás kora tavasszal is kiemelten fontos, hiszen a kimerült szálak továbbra is ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

hirdetés

A hideg, szeles idő, valamint a fűtött levegő nem csak bőrproblémákat idéz elő, a frizurát éppúgy megviseli. A tincsek hamar kiszáradhatnak, elveszíthetik rugalmasságukat, nem megfelelő ápolás mellett pedig hamar seprűssé, töredezetté, nehezen kezelhetővé válhat a hajkorona. A hideg időben ezért különösen fontos a megfelelő hajápolás, amihez jól jön egy kis segítség.

Ezeket a hibákat kerüld el: hatékony hajápolás hideg időben is

Sok tévhit kering a téli hajápolással kapcsolatban, melyek amellett, hogy nem használnak, még kifejezetten árthatnak is a frizurának.

Ritkábban kell hajat mosni a hideg szezonban

Télen és a kora tavaszi hideg napokon sokan kevesebb alkalommal mosnak hajat, mivel úgy gondolják, hogy megfázhat a fejbőr. Ez talán a leggyakoribb tévhit. Az igaz, hogy a fejbőr tényleg megfázhat, de ez csupán akkor történik meg, ha frissen mosott hajjal, nyirkos fejbőrrel megyünk az utcára. Ezért a legjobb, ha a hajmosás este történik, így a bőrnek van ideje teljesen megszáradni.

 

Gyakori panasz a hideg időszakban, hogy a rendszeres hajmosástól jobban hullik a haj. Az igazság az, hogy a hajhullást leginkább a beteg fejbőr okozza, aminek számos oka lehet: a nem megfelelő sampon választásától a szervezetben lévő gyulladásig. A hajmosás csak az amúgy is töredezett és kihullott haj eltávolítását segíti elő. Ha azt veszed észre, hogy a szokásosnál jobban hullik a hajad, azonnal jelezd a fodrásznak. Erős hajhullás esetén pedig fordulj bőrgyógyászhoz – tanácsolja Vass Edina, az Angerer Fodrászat mesterfodrásza.

Ami azt illeti, a gyakori hajmosás valóban felboríthatja a fejbőr faggyútermelésének egyensúlyát, ez azonban főként azon múlik, mivel és hogyan tisztítod a hajad. Ha erős tisztító hatású, felületaktív anyagokkal van tele a samponod, illetve kifejezetten meleg, majdhogynem forró vízzel öblíted le a tincseket, a művelet gyakorisága valóban okozhat hajkárosodást és irritációt.

A fejbőr kiszáradhat, a hajszálak pedig sérülékennyé, törékennyé válhatnak. Így fésüléskor jóval több lehet a hajveszteség, mert a meggyengült szálak egyszerűen letöredeznek. Ám kora tavasszal vitaminhiány is okozhat erős hajhullást. Érdemes jobban odafigyelni az étkezésedre, ha a problémát fáradságérzet, általános gyengeség, lehangoltság kíséri.

Amikor hideg van,  jobb a száraz sampon

A száraz sampon nem tisztítja meg a fejbőrt, hanem csak felszívja a zsírok egy részét. A szmogos levegőből hajra kerülő por és szennyezőanyag eltávolításához a hajmosás során alkalmazott öblítés elengedhetetlen, ezért a száraz sampon nem helyettesíti a hajmosást. Kiváló átmeneti megoldás, ha esetleg egy-két nappal szeretnéd eltolni a hajmosást, ám a hosszan tartó használata ilyenkor sem javasolt. Rendkívül szárítja a fejbőrt, ami viszketéshez és száraz korpához vezet.

Túl sok hajápoló olaj

A hajápolás olykor túlzásokhoz vezethet a hideg időben. Ilyenkor gyakran kiszárad a fejbőr, ami ezért feszülhet, viszkethet. Sokan ezt a problémát különféle olajokkal próbálják meg orvosolni, ám nem mindig a legjobb módon. Az olajtól a fejbőr zsírossá válhat és korpásodni kezdhet. Csak a haj hosszán szabad alkalmazni, legalább öt centire a fejbőrtől.

Vass Edina mesterfodrász szerint a fejbőr kiszáradása ellen a legjobb megoldás a megelőzés: fogyassz sok vizet és viselj sapkát, ez megvédi a fejbőrt a kiszáradástól. A hajszárító forró levegője szintén szárító hatással bír, ezért inkább szobahőmérsékleten szárítsd a frizurád.

Gyakori hajpakolás

Ahogyan a bőr, a hajszálak is kiszáradnak a száraz levegőn. A hideg levegő káros hatását tovább fokozza a fűtés. A túlságosan kiszáradt hajszálak valóban könnyebben törnek, de ez nem csak a téli és kora tavaszi időszakra jellemző, ráadásul megfelelő hidratálással megelőzhető. A hajpakolás ebben segít, ám ehhez elég heti egyszer alkalmazni. Azonban nagyon fontos, hogy csak úgy védi meg a hajat, amennyiben rendszeres a használata.

Ugyancsak gyakori tévhit, hogy a balzsam után kell felvinni a hajpakolást. Azonban az a helyes sorrend, ha a megmosott és alaposan leöblített hajra a balzsam helyett viszed fel a hajpakolást.

Ha odakint hideg van, a hajszárító használata kötelező

Valóban nagyon fontos, hogy csak száraz hajjal menj ki az utcára, de ha lehet, ilyenkor is inkább hagyd magától megszáradni a hajad, amíg a lakásban tartózkodsz, hiszen az erős hőforrások még jobban szárítják az amúgy is kiszáradt hajszálakat.

– A hajszárító nemcsak a hajat szárítja, hanem a fejbőrt is, már csak ezért is mellőzd a használatát, amennyiben lehetséges. Ám, ami még fontosabb, ne alkalmazz hajvasalót, mert az még a forró vízzel való öblítésnél is károsabb a hajra– figyelmeztet az Angerer mesterfodrásza.

Így ápold a hajad hideg időben

Az egészséges haj és fejbőr a megfelelő életmódnál kezdődik. A legfontosabb a vitamindús táplálkozás és bőséges folyadékfogyasztás, az elegendő pihenés és kevés stressz. Ezt követi a rendszeres hajápolás, a heti kétszeri hajmosás és a hajbalzsamhasználat, valamint a heti egyszeri hajpakolás. Végül a hideg ellen való védekezés, az alapos, de kíméletes hajszárítás teszi teljessé a haj és a fejbőr védelmét – összegezte a legfontosabb tudnivalókat Vass Edina.

 

Képek: Getty Images. 

Forrás: ANGERER Fodrászat.

  • Megosztás:
hirdetés