A száraz, töredezett haj ellen otthoni ápolással éppúgy hatékonyan lehet küzdeni. A megelőzés és a helyreállítás titka is nagyon egyszerű, a tincsek károsodása szimpla praktikákkal és egy kis odafigyeléssel egyaránt megelőzhető.

hirdetés

A töredezett, száraz haj amellett, hogy nem szép, pluszban még nehezen kezelhető, emiatt gyakran kócos hatást kelt. Legyen a frizura hosszú vagy rövid, a töredezettség határozottan lerombolja a nőies, egészséges összképet, ráadásul mindenkit arra sarkall, hogy egyre rövidebbre vágassa tincseit a következő fodrászlátogatás alkalmával.

Noha a legegyszerűbb megoldás valóban az olló lehet, nem mindenki szeretné kipróbálni a legújabb, legtrendibb rövid fazonokat. Természetesen van az a szint, amikor a haj már gyakorlatilag menthetetlen, és tényleg csak egy alapos, frissítő fazonírozás segít, ám ha még nem olyan vészesen károsodtak a tincsek, otthon is tehetsz a frizurád egészségéért.

Amikor a szálak valamilyen okból sérülnek, a külső rétegben, a kutikulában keletkeznek repedések. Tulajdonképpen ezekre a repedésekre mondják, hogy a haj töredezett és igénybe vett. Ezek a repedések azonban nem csupán külsőleg látható és tapintható problémákat okoznak, ugyanis hosszú távon a frizura tápláltságát, vízmegtartó képességét is roncsolják. A töredezettség és a hajszárazság tehát a legtöbb esetben szorosan együtt jár.

A legfontosabb, hogy első lépésként iktasd ki a töredezést és a hajszárazságot kiváltó okokat. Sokszor a legapróbb, legbanálisabb hibák is a tincsek károsodásához vezetnek. A megelőzés a legfontosabb, de egy kis következetességgel a szétnyílt, seprűs hajvégek helyreállítása sem lehetetlen.

 

Így küzdj a száraz, töredezett haj ellen: iktasd ki a kiváltó okokat

Forró hajformázók

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a forró hajformázók nagyon csúnyán el tudnak bánni a tincsekkel. Minél gyakrabban használja valaki a hajvasalókat, hajgöndörítőket és kúpvasakat, a frizurája annál nagyobb veszélynek van kitéve. A hővédő alkalmazása talán némileg enyhíti a kütyük káros hatását, azonban hosszú távon elkerülhetetlen, hogy a szálak roncsolódjanak. A magas hőmérséklet ugyanis feltöri a kutikulát, a sérülés következtében a tincsek egyre töredezettebbé, szárazabbá válnak.

Manapság már számtalan hő nélküli hajformázó trükköt lehet találni az interneten, zoknikkal vagy szívószálakkal is készülhetnek mesébe illő, rugalmas loknik. Mégis sokan vallják azt, hogy a hővel dolgozó ketyerékkel gyorsabb és szebb eredményt lehet elérni. Ha nem intesz búcsút ezeknek a készülékeknek, akkor is figyelj arra, hogy olyan verziót válassz, amely alacsony hőhatással dolgozik. A 200 fok feletti masinák már jelentős kárt tudnak tenni a tincsek állapotában, a szárazság és a töredezett hatás akár néhány alkalom után is jelentkezhet.

Túl sok kémiai hatás

A kemikáliák durván hazavágják a haj állapotát, sokan ezért esküsznek a természetes összetevőket tartalmazó termékekre. A rendszeres hajfestés, a különböző, nem kíméletes tartós hajformázási eljárások csúnyán tönkreteszik a tincseket. Nem véletlenül mondják, hogy a festett haj ápolására sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni. Még a természetes, festetlen frizura is könnyen károsodik és töredezik, gondolj csak bele, hogy a mindenféle vegyi anyagot tartalmazó szerekkel rendszeresen kezelt tincseknek milyen kihívásokkal kell szembenéznie.

Természetesen a legjobb, ha nem fested rendszeresen a hajad, vagy nem kérsz a fodrásztól régi típusú, mesterséges anyagokkal elérhető tartós hajformázást, mint például a klasszikus dauer. Ez azonban számtalan esetben nem lehetséges, hiszen aki nem tud megbarátkozni az őszülő frizurájával, vagy szimplán nem érzi jól magát a bőrében az eredeti hajszínével, az törődjön bele, hogy tönkre fog menni a haja?

Megfelelő gondoskodás és védelem mellett a festett frizura egészsége is megőrizhető. Mindenképpen nagyobb hangsúlyt kell fektetni a hidratálásra és a megfelelő tápanyagokra. Érdemes sokkal több hidratáló összetevővel kényeztetni a tincseket. Az argánolaj, a panthenol vagy a keratin tökéletes választás száraz, töredezett tincsek esetén, akár megelőzésképp, akár a már meglévő probléma orvoslására alkalmazod őket.

 

Rossz fésűhasználat és a fránya törölköző

A forró hajformázók okozta károkkal talán mindenki tisztában van, ahogy a rendszeres hajfestésről szintén köztudott, hogy nem tesz jót a frizurának. Számos esetben azonban sokkal banálisabb okok vezetnek a tincsek töredezéséhez, szárazságához.

Az egyik ilyen a rossz fésűválasztás vagy éppen fésűhasználat. A vizes hajszálak gyötrése például sok esetben okozhat sérülést a kutikulán, ugyanis a nedves tincsek nyúlósabbak, ezáltal sokkal könnyebben töredeznek a kócbontogatás közben. Az sem mindegy, hogy milyen típusú fésűvel bontod a frizurádat, ugyanis minden hajtípusnak megvan a maga tökéletes kiegészítője. Ha túlzottan hevesen „téped” a hajad, értelemszerűen az sem tesz jót az állapotának.

A másik a hajmosás utáni törölközős művelet. A legtöbbeknek valószínűleg ismerős a turbánmódszer, amikor a kádból kiszállva alaposan megdörzsölik a vizes frizurát, majd jó szorosan törölközőbe tekerik, hogy a szárításnál minél kevesebb nedvesség maradjon a szálakban. Noha a megoldás praktikus, egyúttal rendkívül ártalmas is. A töredezett, szálkás haj ellen azzal is sokat tehetsz, ha lemondasz a vizes tincsek durva facsargatásáról. Válassz mikroszálas törölközőt, óvatosan nyomkodd át vele a tincseket, majd mindenképpen puha pamutanyagba csomagold a vizes szálakat, persze csak finoman.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés