Bár mostanában az idő inkább tavasziasnak, mint télinek tűnik, azért még biztosan lesznek olyan napok, amikor vacogva álldigálunk odakint, és lelki szemeink előtt elképzeljük, amint elmerülve egy kád forró fürdőben felmelegszik a testünk. Nem vita, valóban csodás érzés elmerülni a habokban, csakhogy a bőrnek kevésbé tesz jót, mint a léleknek.

Túl meleg fürdő: egyenlő bőrbetegségek

Télen sokkal hajlamosabb a bőr a kiszáradásra, amit nemcsak a kinti száraz levegő, vagy a fűtés tud felfokozni. A túl meleg vagy túl sokáig tartó fürdés ugyanilyen rossz hatással van a bőrre, ami még azok számára is okozhat bőrpanaszokat, akiknek alapvetően nem száraz a bőre.

A bőrszárazság leggyakoribb oka a bőr sérült védőrétege és az esszenciális zsírsavak, különösen a koleszterol és a ceramidok hiánya. Utóbbi szerepéről egy korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben, de annyit most is megerősítünk, hogy nélkülük nincs hidratált, fiatalos bőr.

Akinek száraz a bőre, csak még rosszabbul jár a forró fürdővel, ami fellazítja a bőr zsírrétegét és a maradék olajtartalmától is megfosztja. A bőr dehidratálttá válik, és gyulladásos bőrbetegségek, mint amilyen a rosacea, a psoriasis és az ekcéma kialakulásához vagy a már meglévő problémák rosszabbodásához vezet.

Sőt, ha valaki pattanásokkal küzd, érdemes megfigyelni a fürdési szokásokat, ugyanis a túl meleg víz szárító hatása egy ellenemchanizmust vált ki a bőrben. Azaz, elkezd több faggyút termelni, hogy az elvesztett zsírokat pótolja. Minél gyakrabban fürdik valaki sokáig, túl meleg vízben, annál több faggyú termelődik, ami eltömíti a pórusokat és pattanások kialakulásához vezet.

Ugyan ez vonatkozik a hajra és a fejbőrre is. A túl meleg víz kiszárítja a fejbőrt, ami korpásodáshoz vagy erős zsírosodához vezethet. Ezen kívül a hajszálak is szárazabbá, töredezetté válnak, így mindenképpen érdemes inkább langyos vízzel hajat mosni és a legvégén még elviselhető hidegségű vízzel leöblíteni a hajat. Ez egyben lezárja a kutikulákat, amitől a haj sokkal fényesebbé fog válni.

Hogy mi az ideális melegségű víz, könnyen megállapítható: ha látod, hogy alig álltál be a zuhanyba, de máris pirossá válik a bőr, esetleg a fürdő már gőzkabinként funkcionál, állíts a hőmérsékleten. Ha zuhanyzol, az ideális ráfordított idő legyen öt perc, és miután kiszálltál, kend be a még enyhén nedves tested testápolóval vagy testolajjal.

A forró kádat, tudjuk, nem könnyű száműzni, és nem is kell, de figyelj, hogy ne vidd túlzásba. De, ha már beszálltál, ne várd meg, míg az ujjaid elkezdenek ráncosodni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés