Sokan rákattannak egy jól bevált frizurára, és szinte naponta ugyanúgy viselik a hajukat. A hosszú haj tulajdonosai például jól ismerik a problémát, amikor csak arra van idő reggel, hogy gyorsan összefogják tincseiket. Pedig a változatlan hajviselet több kárt okozhat, mint gondolnád, a hajhullás egyik kiváltó oka is lehet.

hirdetés

A hajhullásnak sokféle változata és háttere van, de mind közül a legbanálisabbra, általában ritkán gondolunk, amikor felüti fejét a probléma. A hajkopással járó szálvesztést általában nem a hajápolás elhanyagolása, vagy a belső egyensúly felborulása – például vitaminhiány – okozza.

Egész egyszerűen arról van szó, hogy a tincsek túlságosan gyakran vannak belekényszerítve szoros copfokba, kontyokba, vagy éppen mindig ugyanoda kerül a hajválaszték, így könnyen elfárad, kikopik a haj. Ez a fajta hajhullás többnyire a tincsek elkopásával jár, vagyis sok hajszál egész egyszerűen elvékonyodik, majd eltörik, azért esik le.

A fejbőr rossz keringése is hozzájárul a probléma kialakulásához, ilyenkor a hajhagymák elégtelen tápanyagfelvétele miatt egyszerűen meggyengülnek a szálak, melyek könnyebben sérülnek, ha gyakran összefogod vagy feltűzöd a frizurád.

Mivel a hajkopás elsősorban a hajvégek seprűssé válásával, elvékonyodásával, töredezésével jár, sokan csak erre a területre koncentrálnak a hajápolási rutin során. Ám ahhoz, hogy a haj fényes és dús hatást keltsen, nem elég csupán a hajvégekre összpontosítani. A legnagyobb változást a fejbőr és a haj tövének ápolásával lehet elérni. A hajhagymák elfáradása ugyanis nagyban hozzájárul a fokozott hajvesztéshez.

A hajhullás oka egy ártalmatlannak tűnő szokás is lehet

A frizura választóvonalát legtöbbször a már jól bevált pozícióban rendezzük el minden nap, és csak a különlegesebb alkalmakkor módosítunk rajta. Ezen a szokáson azonban nem csak divatosság szempontjából érdemes változtatni.

 

Ha már évek óta ugyanazt a hajfazont viseljük, akkor egy idő után észrevehető lesz, hogy a fejbőr látványosabban virít a választóvonal mentén, mert abban a sávban a haj elkezdett kikopni. Továbbá a frizura is hamarabb lelapul, ha a haj az egyik oldalon mindig súlyosabb rétegekben nehezedik a fejbőrre. Így többnyire tupírral, hajsütéssel, bármivel elkezdjük még jobban kínozni a hajat, hogy ne legyen már olyan kis satnya és laposka. Nyilván, ezzel csak ördögi kört indítunk el a hajhullás és elkopás tüneteinek szempontjából.

A választóvonal variálásával a szálak új pozícióba kerülnek, így a hajhagymák könnyebben felfrissülhetnek és regenerálódhatnak. Ha gyakorta veted be ezt a praktikát, akkor idővel szinte edzve lesznek a hajhagymák. Ez hosszú távon jobb tartást, és erősebb szálakat eredményez.

 

A szoros copf, feszes hajfonat állandó, vagy gyakori viselése is okozhat kopásos hajhullást, de egy másik figyelmeztető jel is utalhat arra, hogy romlik a fejbőr vérkeringése. Ez pedig a fejfájás, ami a kényelmetlen frizurától éppúgy kialakulhat. Ha folyton húzódik a fejbőr, az a hajhagymáknak is traumát okoz, így idővel a szálak vékonyodni, gyengülni kezdenek.

Bár nagyon praktikus és nyáron kiváltképp szerethető megoldás az összefogott frizura, mégsem érdemes mindennap így viselni a hajat.

A gyakori frizuraváltás egészségesebb hajhoz vezet

Igaz, a hajvágás is felfrissíti a gyengélkedő szálakat, most nem a fazonváltásra gondolunk. Egyszerűbb, ha időnként oldalra fésülöd a hajad, és nem mindig középre rendezed a választékot. Váltogasd gyakrabban a hajviseleted, például ne vasald ki állandóan a tincseket, ne fogd össze folyton ugyanúgy a hajad, és szoros kontyok helyett válassz lazább, szélfútta variációt, ami egyébként most sokkal divatosabb.

Ha zavar, hogy az arcodba lógnak a tincsek, készíts magadnak félig feltűzött frizurát, de minél gyakrabban iktass be olyan napokat, amikor szabadon, kiengedve hagyod a hajkoronád. A cikkcakkban vagy srégen elválasztott haj is nőiesen mutat, és akár teljesen új keretet is adhat az arcnak. Illetve, ha unod a frizurádat, bármikor bevethetők a trendi hajcsatok is.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés