A hajhullás a tavaszi időszakban jelentősen fokozódhat, ám számos olyan kiváltó ok húzódhat meg mögötte, amelyeket egyszerű kiküszöbölni és megelőzni.

hirdetés

A szezonális hajhullás abszolút természetes folyamat, azonban eljöhet az a pont, amikor már kórossá válik. A hajszálak természetes cserélődése inkább ősszel esedékes, a tavaszi időszakban általában más okok húzódnak meg a fokozott hajvesztés hátterében. Fontos, hogy egy bizonyos mértékű hajhullás abszolút normális jelenség, azonban ha az átlagosnál több hajszálat talál valaki a hajkefében, illetve reggelente a párnán, mindenképpen célszerű utánajárni, hogy mi okozhatja a problémát.

A kiváltó okok igencsak szerteágazóak lehetnek, számos olyan jelenség állhat a háttérben, amin nem tudunk változtatni. Betegségek, hormonális problémák esetén feltétlenül orvosi segítséget kell kérni, hiszen ebben az esetben a hajhullás csak egy nagyobb probléma tüneteként jelentkezik. Pánikra azonban semmi szükség, a tavaszi hajhullást több olyan tényező is kiválthatja, amelyeket könnyű kiküszöbölni egy kis odafigyeléssel.

 

Gyakori okok a tavaszi hajhullás mögött

Vitaminhiány

A tavaszi hajhullás hátterében nagyon sokszor a fontos vitaminok, illetve ásványi anyagok hiánya áll. A téli időszakban a szervezet raktárkészlete igencsak megcsappan, az immunrendszer ugyanis idővel felhasználja a meglévő készleteket, a hideg szezonban pedig nem olyan egyszerű pótolni a különböző tápanyagokat. A vitaminpótlásnál leginkább a B12-re kell fókuszálni, de a többi szépségvitamin, mint például a A-vitamin, a C-vitamin vagy az E-vitamin fokozott bevitele sem elhanyagolható, ha a hajhullás csökkentése a cél.

A vashiány szintén gyakori probléma a tavaszi időszakban, az egyik leglátványosabb tünete a folyamatos fáradtság és rendszeres fejfájás mellett pedig a hajhullás. A probléma szakember segítségével és az étrend átalakításával abszolút orvosolható.

Nem csupán a vitaminok, illetve ásványi anyagok hiányára reagál hajhullással a szervezet. A csökkent fehérjebevitel következtében éppúgy fokozódhat a hajszálvesztés, ezért a táplálkozást érdemes alaposan újragondolni, ha tudod, hogy nem vittél be kellő mennyiségű fehérjét az étkezéseddel az elmúlt időszakban. A fehérjét halakkal, hüvelyesekkel, valamint tojással pótolhatod a legegyszerűbben.

Rossz hajápolási szokások

A téli sapkás időszakban sokan hajlamosak lejjebb adni a hajápolási szokásokból. A hajmosás kitolásával, amit leginkább a hideg, párás levegő indokol, elmaradnak a tápláló pakolások, a különböző hajolajak, s egyre többet vannak szoros copfban a tincsek. A túlzottan szoros hajviselet nem tesz jót a hajhagymáknak, s ezáltal fokozott hajhulláshoz vezethet.

A forró vízzel való hajmosás szintén nem segít a hajtömeg állapotán. A túlzottan meleg víz durván kiszárítja a fejbőrt, a felborult egyensúly pedig szintén hatással van a tincsek egészségére, a hajnövekedést és a hajvesztést éppúgy befolyásolja. A téli időszakban jólesik egy forró fürdő, de nem szabad hagyni, hogy a frizura szenvedje kárát a lélekemelő zuhanynak. Tavaszra így borzalmasan kiszáradhat a haj.

 

Drasztikus diéták

Az év elején sokan szánják rá magukat az életmódváltásra, s egyeseknél ez nem feltétlenül tudatos étkezésben és rendszeres mozgásban merül ki. A drasztikus diéták miatt gyakran brutálisan lecsökken a tápanyagbevitel, ami még tovább fokozza az egyébként is kiürült vitaminraktárak okozta problémákat.

Erre még egy lapáttal rátesz a gyors súlycsökkenés is, ami fokozott stresszt okoz a szervezetnek, a test pedig gyakran durva hajhullással jelzi, hogy kissé túl lett tolva a fogyókúra. Ez abszolút megelőzhető egy tudatosan felépített edzéstervvel, valamint mértéktartó, de vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdag étrend kialakításával.

Dehidratáltság

Bármilyen meglepő, az elégtelen vízfogyasztás szintén ott van a tavaszi hajhullás kiváltó tényezőinek a listáján, ráadásul igencsak az elején szerepel. Valljuk be, az őszi-téli időszakban szinte senki nem fogyaszt olyan sok vizet, mint amikor azt a melegebb idő indokolttá teszi, a dehidratált szervezet pedig különféle módokon jelzi a problémát. Tavasszal nem megy az átállás egyik napról a másikra, a sok teendő mellett a vízfogyasztás fontossága könnyen elsikkadhat.

A hajhullást és a frizura szárazságát, gyengeségét tehát a dehidratáltság is kiválthatja. Ennek hatása általában a tavaszi időszakra tetőzik, sokan csak ilyenkor veszik észre, hogy a tincsek alaposan megsínylették a téli időszak időjárási viszontagságait és a nem megfelelő ápolási, étkezési szokások kialakulását.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés