A fokozott hajhullás mögött különböző okok húzódhatnak meg. Vannak olyan tényezők, amelyeken aligha tudunk változtatni, mint például a stressz okozta hormonproblémák, különböző betegségek, vagy a káros környezeti hatások, ezeken belül a légszennyezés. Az elhúzódó vitaminhiányos állapot szintén hosszú időre tönkrevágja a frizurát, és bár megfelelő étkezéssel és vitaminpótlással orvosolható, akadnak egyéb, szinte banálisnak tűnő dolgok is, amelyeken könnyedén változtathatsz, s ezáltal megelőzheted a felgyorsult hajvesztést.

hirdetés

A fokozott hajhullás olykor pánikra ad okot, holott nem minden esetben kell súlyos problémát sejteni a jelenség mögött. Számtalan ok feltételezhető jelentősebb hajszálvesztés esetén, kezdve a hormonális problémáktól a gyulladáson át, egészen a stresszhatásokig, de a vitaminhiányt és a szezonális hajhullást sem szabad kihagyni a felsorolásból. Ezeken túl egészen triviális, hétköznapi dolgok is kiválthatják, amelyeken könnyedén változtathatsz, s ezáltal megállíthatod, vagy akár meg is előzheted a hajtömeg ritkulását.

Hétköznapi okok a hajhullás mögött: ezeken könnyedén változtathatsz

A megfelelő samponválasztás kritikus pontja a hajápolásnak

Hajlamosak vagyunk csak úgy lekapni egy sampont a polcról, aminek dekoratív a flakonja és kellemes az illata. Persze mindenféle szuper dolog van ráírva a menő, reklámokban is látható samponokra, azért nem árt utánajárni, hogy milyen összetevőkkel dolgozik az adott márka. A szulfátok, valamint a szilikonnal dúsított termékek nincsenek túl jó hatással a frizura állapotára.

A szilikon első ránézésre széppé, simává varázsolja a tincseket, azonban ez csupán a látszat. Ahogy a hajszálakat bevonja egy vékony filmréteggel, ugyanúgy a fejbőrt is lefedi. A lerakódás miatt a bőr természetes hámlása, cserélődése akadályozottá válik, ami hatással van a hajhagymák megfelelő működésére. Az oxigénellátás és a vérkeringés belassul, ami erőteljesen befolyásolja a haj növekedését és a hajhullás intenzitását. Időszakosan alkalmazva védi a hajszálakat a kiszáradástól, vízvesztéstől, rendszeres alkalmazásával azonban többet árt, mint használ.

A szulfátok gyakorlatilag a legtöbb samponban megtalálhatók. Noha ezek a termékek tényleg alaposan tisztítják a fejbőrt és a hajtömeget, hosszú távon eltömíthetik a fejbőr pórusait, ami egyértelműen fokozott hajhulláshoz, a hajnövekedés belassulásához vezethet.

 

Télen a hajszárítási szokásokon is változtatni kell

Egyesek hajlamosak arra, hogy indulás előtt még gyorsan hajat mossanak, és az utolsó pillanatban álljanak neki a haj megszárításának. Ezzel nyáron nincs különösebb probléma, nem gond, ha a frizura nem szárad meg teljesen. Ám télen bizony bosszúságot okozhat az egyszerű óvatlanság. Még akkor is jelentkezhet fokozott hajhullás, ha valaki csontszárazra fújatja a tincseit, ám pár perc múlva már a hideg levegőn találja magát.

Ennek az az oka, hogy a fejbőr nehezen tud alkalmazkodni a hirtelen, nagy mértékű hőváltozáshoz. A hajszárítóval felmelegített területet megcsapja a jeges, fagyos levegő, ennek következtében az erek összeszűkülnek, lassul a vérkeringés, ami befolyásolja a hajhagymák kiegyensúlyozott működését. Célszerű sapkát viselni, illetve a hajmosást és a szárítást érdemes máskorra időzíteni.

A rendszeres hajfestés is okozhat hajhullást

A hajfestés alapvetően hatalmas lehetőséget kínál a nők számára, hogy változatosabbá tegyék a megjelenésüket. Ennek ellenére nem mindegy, hogy milyen típusú festék kerül a tincsekre. A színezők kevésbé tartósak, ám az egyértelműen kijelenthető, hogy kevésbé károsítják a szálak egészségét, mint a tartós hajfestékek. A bennük található kémiai anyagok és vegyszerek nem csak a haj állapotát roncsolják hosszú távon, a fejbőr és a hajhagymák állapotát úgyszintén befolyásolják, így hajhullást idéznek elő. Célszerű kevésbé káros, kevesebb vegyi anyagot tartalmazó változatok között válogatni.

A hajviseleten sem árt alakítani egy kicsit

A hajhullás mögött meghúzódó okok között sokszor egészen banális dolgokat lehet említeni. Egy csinos copf a legegyszerűbb megoldás a rohanós reggeleken, azonban a mindennapos feszes hajviselet hosszú távon okozhat némi bosszúságot. Az talán egyértelmű, hogy nem tesz jót a frizurának ha folyamatosan gyötörve vannak a szálak, ám ez nem csupán a fésülködésre és a különböző hajformázók alkalmazására vonatkozik. A hajgumi és a túlzottan szoros copf vagy konty durván megtöri a hajtincseket, ráadásul a hajhagymáknak is kihívást jelentenek a feszesen összefogott frizurák, melyek húzzák a fejbőrt. Ha minden egyes nap ilyen viseletet választasz, a fokozott hajhullás előbb-utóbb jelentkezik majd, főként a halántéknál és a homlokot övező hajvonalnál.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés