Rizs, banán és hagyma – nem tűnnek csodaszereknek, pedig fantasztikusan táplálják és stimulálják a hajhagymákat. Ezek az alapanyagok a legtöbb konyhában megtalálhatóak, és sokan nem is tudják, milyen jó hatással bírnak a gyenge tincsekre. Az alábbi, házilag könnyen elkészíthető hajnövesztő szerek csodát tesznek a vitaminokban és aminosavakban hiányt szenvedő hajkoronával, de hatástalannak bizonyulnak abban az esetben, ha komolyabb károsodás, vagy fizikai probléma akadályozza a szálak normál növekedését.

hirdetés

 

Festett haj esetén persze, sokan örülnek, ha nem nő olyan gyors ütemben a hajuk, de érdemes odafigyelni a problémára, hiszen mindig oka van annak, ha a tincsek nehezebben növekednek, netalán lassabban bújik elő az utánpótlás a kihullott szálak helyén. A ritkás, esetlen, elvékonyodott frizura problémáját sok esetben az ásványi anyagok és vitaminok hiánya okozza, de a mindennapi hajápolási rutin, valamint az életmód is hatással lehet a haj egészségére.

Ha túlságosan eltöredeznek a hajvégek, megfigyelhető, hogy kevésbé nőnek tovább, ilyenkor valószínűleg a tápanyagfelvétel akadozik, és csökken a nedvességmegtartó képesség. Nyilván, a pakolások mit sem érnek, ha vashiányos vérszegénység, allergia, vagy egyéb betegség áll a lomha hajnövekedés, esetleg a szálak elvesztésének hátterében. Ám, ha egy stresszesebb, lestrapáló időszak után szeretnéd rendbe tenni a sörényedet, tökéletesen beválnak.

Filléres hajnövesztő szerek a konyhából

Legtöbbször érdemes kihasználni a természet adta lehetőségeket, hiszen nem hiába alkalmazták felmenőink is a gyógynövényes, vagy az egyszerű háztartásokban is megtalálható alapanyagokat, ha valamire gyors megoldást akartak találni.

Rizsvizes hajpakolás

 

Hozzávalók:

  • 1 kis csésze rizs
  • 4 dl hideg víz

Elkészítés:

Ez a hajpakolás bármilyen rizzsel működik, a lényeg, hogy azt először egy szűrőn keresztül öblítsd át vízzel, ezáltal megszabadulhatsz a szemekre tapadt szennyeződésektől. A tiszta rizsszemeket ezután öntsd fel egy újabb adag vízzel, keverd össze alaposan, és hagyd állni körülbelül egy órán keresztül. A végeredmény egy tejszerű folyadék lesz. Ezután szűrd le a lét a szemekről, így kapod meg a hajpakolást.

A rizsből készíthetsz fermentált vizet is, ami abban különbözik az utóbbitól, hogy a keveréket 12-24 óráig hagyni kell állni. Ennyi idő alatt teljesen kiválik belőle a piteráttartalma, ami egy erjedés alatt keletkező anyag, mely segíti a haj növekedését. Ne lepődj meg, az elegynek erős, szúrós szaga lesz tőle.

Használat:

Száraz vagy nedves hajra is teheted, a lényeg, hogy a hajtövekre is maradjon belőle. Masszírozd bele a fejbőrbe és hagyd hatni legalább 15 percig, azután öblítsük le vízzel.

Banános hajpakolás

Hozzávalók:

  • 1 érett banán fele
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál joghurt

Elkészítés:

Miután a banánt egy villa vagy turmix segítségével pürésítetted, tedd bele a többi hozzávalót is, és jó alaposan keverd össze.

Használat:

A fejbőrtől egészen a hajvégekig tedd fel a pakolást, és jól masszírozd át azt ujjaiddal. Hagyd hatni körülbelül fél óráig. Erre az időre érdemes becsavarni a hajat egy törölközőbe – amit nem sajnálsz -, hogy ne maszatolj össze semmit. Végül moss hajat bő vízzel és samponnal.

 

Hajpakolás hagymalével

Hozzávalók:

  • Egy nagy fej vöröshagyma

Elkészítés:

Pucolj meg egy fej vöröshagymát és reszeld le, aprítsd fel, vagy turmixold össze. Annyira zúzd össze a rétegeit, hogy utána könnyedén ki tudd nyomkodni a levet belőle, egy kis lyukú szűrő segítségével.

Használat:

Az így kapott hagymalét már öntheted is a fejtetőre és a hajvégekre, egyenletesen eloszlatva. Választhatod azt az opciót is, hogy egy sprayes tartályból fújkálod rá a hajad hosszára, nehogy öntés közben belecsorogjon a szemedbe a csípős folyadék. Hagyd hatni körülbelül 15 percen keresztül, majd alaposan moss hajat samponnal. Ha még ezután is érzed magadon a hagyma szúrós szagát, akkor készíts egy egyszerű öblítést, amely egy fél citrom levéből és néhány deciliter vízből áll.

Ezeknek a hajpakolásoknak többféle javító és erősítő hatása is van a hajhagymák és a szálak szerkezetére nézve. Így, ha netán mégsem kapod meg a várt eredményt, ne csüggedj, hiszen nem volt hiábavaló az ezzel töltött munka, mert a hajszálaid biztosan tápláltabbak és egészségesebbek lettek.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés