A téli időszak igencsak megviselheti a frizura állapotát, a tincsek egészen másfajta törődésre éhesek, mint a nyári, melegebb szezonban. Már egészen kisgyermekkortól kezdve tudjuk, hogy ilyenkor bizony meleg fejfedőt kell viselni, ugyanis biztosan „megfázik a fejünk”, ha nem figyelünk oda. Az azonban kérdéses, hogy a sapka viselése és a fokozott hajhullás között milyen kapcsolat van. Tényleg hajhullást okozhat a gyakori sapkaviselés? Vagy pont az ellenkezője igaz?

hirdetés

Miközben egyesek szerint akkor hullik jobban a haj, ha valaki sapka nélkül megy ki a hideg levegőre, mások úgy vélik, éppen a fejfedő okozza a fokozott hajszálvesztést. Nem egyszerű eligazodni a legendák útvesztőjében, ám tudományosan megvizsgálva a dolgot kicsit egyértelműbbé válik a helyzet. De honnan jönnek egyáltalán ezek a szóbeszédek?

Gyermekként szinte mindenki megtanulja, hogy a hidegben jól fel kell öltözni, mert különben alaposan megfázik. A vastag, réteges öltözet magában foglalja a sapka, a sál és a kesztyű viselését is. Idővel már nehezebbé válik a szituáció, ugyanis a kamaszok nemigen szeretnek sapkát hordani, hiszen a fejfedő teljesen elronthatja a már jól beállított frizurájukat. És elvileg ilyenkor jön képbe a hajhullás, miszerint a hidegtől csúnyán kiszáradhat, kihűlhet a fejbőr, aminek az lesz a következménye, hogy a tél végére a hajtömeg látványosan megcsappan.

A másik verzió szerint pedig pontosan a sapka viselése az, ami hajhullást okoz. Ez a teória abból indul ki, hogy a fejfedő elzárja a friss oxigént a hajhagymáktól, nem szellőzik megfelelően a fejbőr, így lassul a vérkeringése, ami egyértelműen rossz hatással van a frizura állapotára. Ám, ha belegondolunk, nem egész nap viseljük a téli fejfedőt, napi egy-két órát pedig a haj is kibír szellőzés nélkül. Akkor mégis mi az igazság?

 

A sapka viselése és a hajhullás közötti kapcsolat igencsak bonyolult

Kezdjük azzal, hogy a hajhullás hátterében számos ok húzódhat meg, s a probléma lehet, hogy egyáltalán nem szezonfüggő. Mindenképpen érdemes utánajárni, hogy mégis mi okozza pontosan a fokozott hajszálvesztést, ami egyébként a téli szezonban durván felerősödhet.

Ilyenkor leginkább a kiürült vitaminraktárak a ludasak, hiszen a vitaminhiány jelentős hatással van a hajhagymák működésére. Jelentősebb kivizsgálást igényelnek a különböző hormonproblémák, gyulladások vagy éppen érzelmi, stresszkezelési gondok, miközben előfordulhat, hogy olyan triviálisnak tűnő dolgok miatt csökken a hajtömeg mennyisége, mint a forró vízzel történő hajmosás.

A hajhullás mögött húzódó kiváltó tényezők esetében nem lehet megemlíteni a sapkaviselési szokásokat. A hideg levegő bizony hatással van a fejbőr állapotára, a fagyos, szeles időjárás miatt felborulhat a faggyútermelés, ami fokozott hajhulláshoz vezethet. Ebből tehát arra lehet következtetni, hogy télen elengedhetetlen a sapka viselése, ha az ember nem szeretné csomókban hullatni a haját. De miért?

 

A hideg miatt összehúzódnak az erek, azaz csökken a vérkeringés, ami hatással van a hajhagymák működésére, melyek kevesebb tápanyaghoz és oxigénhez jutnak. Ebből adódóan kialakulhat hajhullás, ám a reakció mértéke egyénenként eltérő lehet.

A sapkaviselés mellőzése akkor okoz igazán nagy problémát, ha valaki nyirkos hajjal, vagy közvetlenül hajszárítás után megy a hideg levegőre. A fejbőr nehezen alkalmazkodik a hirtelen változáshoz, ami extrém szárazsághoz vezethet. Ilyenkor a felmelegedett területet szó szerint megcsapja a jeges levegő, ami abszolút felborítja a hajhagymák működésének egyensúlyát. Ettől függetlenül nem lehet kerek perec kijelenteni, hogy aki nem visel sapkát télen, fokozott hajhullásra számíthat.

Az, hogy a sapka folyamatosan súrolja a fejbőrt, szintén nem feltétlenül okozhat hajhullást. Persze amennyiben túl szűk és szoros fejfedőt visel valaki, előfordulhat, hogy ideiglenesen fokozódik a hajszálvesztés, ám egy kényelmes, meleg sapka viselésével nem lehet előidézni a hajtömeg csökkenését.

Egy dolog azonban bizonyos, a frizura egészen másfajta ápolást igényel ilyenkor. A tincsek szárazzá, rugalmatlanná válhatnak, éppen ezért célszerű különböző pakolásokat, olajokat alkalmazni a mély hidratáció érdekében. A fejbőr hidratálásáról úgyszintén gondoskodni kell, ugyanis a száraz, rugalmatlan és sérült felület korpásodást és hajhullást idézhet elő.

Mindenképpen tanácsos olyan samponokat bevetni, amelyek olyan tápláló hatóanyagokat tartalmaznak, mint például a hialuronsav. A fejbőr kiszáradása nem csak száraz korpát okozhat, hanem lassulhat a bőrszövet vérkeringése, így a hajhagymák oxigén- és tápanyagellátásában is zavar keletkezik, pláne, ha az elhalt bőrsejtek nem távoznak megfelelően, és ezáltal rugalmatlanná válik a hajszálakat tartó bőrfelület.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés