A levendulaolaj nagyon népszerű, sokan cseppentenek belőle a fürdővízbe, bekerülhet házi kencékbe, míg mások párologtatásra használják, hiszen kellemes illatával megnyugtatja a fáradt idegeket. Ám emellett a frizurára is kifejti a jótékony hatását.

hirdetés

A levendula az egyik legnépszerűbb növény hazánkban is. Ételreceptekben sem ritka, sokan ültetik a kertben, kellemes illatát mindenki ismeri. A belőle készült illóolaj szintén gyakorta kerül be a háztartásokba, mivel nyugtatja a fáradt idegeket, segíti az ellazulást. Ha ez nem lenne elég, akkor izomlazító, keringésjavító tulajdonsággal rendelkezik, miközben csökkenti a gombás fertőzéseket, enyhíti a felületi sérülések okozta kellemetlenségeket.

A levendulaolaj tehát roppant hasznos, ám aknés, pattanásos bőrt nem ajánlott vele kezelni. Erőteljes illóolaj, ezért további irritációt, vagy akár még gyulladást is kiválthat.

Eltünteti a korpát és gyorsítja a hajnövekedést

A levendulaolajat már régóta vizsgálják, így kiderült, hogy a hajnövekedésre szintén hatással van. Az összefüggés részben a nyugtató hatásának köszönhető. Mivel a belégzése ellazítja az idegeket, csökkenti a stresszt, így hozzájárul a hajhullás megállításához. Persze erre a gyulladáscsökkentő hatásával is rásegít, ami az immunrendszerre éppúgy pozitív hatást gyakorol. Ezáltal serkenti a hajnövekedést.

A meggyengült immunrendszer egyik jele lehet a hajhullás, a fejbőr megromlott állapota. Ebben segít a levendulaolaj, rendszeres használata közvetetten hozzájárul a hajnövekedéshez.

Mivel rendelkezik antibakteriális, gombaölő tulajdonságokkal, így a korpa ellen is bevethető. Csak enyhe fokozatú, zsíros korpa ellen, mivel a száraz változatot jellemzően a fejbőr szárazsága okozza, előbbit pedig gombás fertőzés. Az olaj ezzel könnyedén leszámol, megtisztul a bőr, ami a hajnövekedésre szintén hatással van.

Az utóbbi időben rengeteg klinikai vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van a hajnövekedésre. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a használata pozitívan befolyásolja a szálak növekedését, ám ezt még nem lehet teljesen bizonyosan kijelenteni, ezért további vizsgálatok szükségesek.

A levendulaolaj rendszeres alkalmazásával javul a fejbőr általános egészsége, ami elengedhetetlen a fényes, erős frizurához.

Így használd

A levendulaolaj biztonságosan használható, bármely hajtípussal rendelkezők számára. Ám a virágra való allergia vagy az érzékeny fejbőr problémát jelenthet, ezért ebben az esetben nem javasolt. Könnyen zsírosodó fejbőrre szintén nem a legjobb megoldás, hiszen gyorsabban zsírosodhat a haj.

A levendulaolajat önmagában nem lehet használni, az a legjobb, ha hordozóolajba kevered, ez lehet például kókuszolaj. Akár pakolásba, samponba is bekerülhet. Így biztosan nem vált majd ki irritációt vagy allergiás reakciót.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés