A tavaszi felfrissülés mellett sokakat érint a végeláthatatlan fáradtság is, ami könnyedén visszavehet a jó idővel érkező lendületből, ám egyes vitaminok könnyedén orvosolhatják a helyzetet. A téli szezonban – különösen a végén – hatalmas hangsúlyt kell fektetni a kellő vitaminbevitelre, hiszen a raktárak folyamatosan ürülnek, de ezt még mindig nem késő elkezdeni.

hirdetés

A legtöbben ilyenkor már tűkön ülnek, hogy mikor köszönt be melengető napsugaraival a tavasz. Sokan az eddig otthon végzett testmozgást áthelyezik a szabadba és a friss levegőn edzenek, míg mások hétvégente kirándulni, túrázni mennek.

Ez mind a jó oldala a tavasz elérkeztének, ám arról kevesebb szó esik, hogy ilyenkor már rengeteg nőnél kiürül a vitaminraktár, és különböző problémák jelentkeznek. Hiába adódik több lehetőség arra, hogy megnöveljük a szabadban eltöltött órákat, ha fáradtak és levertek vagyunk a testmozgáshoz. Az általános gyengeség mellé gyakran bőr- és hajgondok is társulnak ebben az időszakban.

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe életünkben kimondottan szerteágazó területen mozog, az egészség és a közérzet, a bőrkép, valamint a haj állapota egyaránt függ a bevitt tápanyagoktól. Ebben az időszakban a vitaminok és ásványi anyagok szinten tartása fokozott figyelmet igényel. A tavaszi fáradtság, levertség, hajhullás és különböző bőrproblémák mind annak a jelei lehetnek, hogy valamiben hiányt szenved a szervezet.

 

Ezek a vitaminok és ásványi anyagok garantáltan beválnak tavaszi fáradtság ellen

A legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok nem csupán a tavaszi levertséget előzik meg, a szépség megőrzését legalább olyan sikeresen szolgálják. Ahhoz, hogy megmaradjon a lendület, és mindezt ragyogó, élettel teli külsővel, kirobbanó formában élvezhesd, ezeket a raktárakat szükséges feltöltened.

C-vitamin

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, a legtöbben ezt a vitamint igyekeznek pótolni a téli szezonban. A C-vitamin nagymértékben erősíti az immunrendszert, így a tavaszi fáradtság megelőzéséhez egyértelműen elhanyagolhatatlan. Antioxidáns hatásából adódóan hozzájárul a szépség megőrzéséhez is, számos bőrprobléma kerülhető el a segítségével.

Segíti a táplálékkal bevitt vas felszívódását, így ebből az irányból szintén hozzájárul ahhoz, hogy a tavaszi levertség ne rombolja le a lendületet. A vashiány egyik zavaró, fő tünete a fáradtság, gyengeség és sápadtság, valamint a hajhullás is. Megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele mellett ezek a problémák könnyebben elkerülhetőek. Bár a vas felszívódását még számos tényező befolyásolhatja, például a folsav és a B12-vitamin hiánya éppúgy vezethet vashiányos vérszegénységhez.

Ahogy kisüt a nap, egyre erősödik az UV-sugárzás, a bőrnek fokozottabb védelemre van szüksége. A C-vitamin növeli a védekezőképességet a napsugarak káros hatásaival szemben, jelentős mértékben csökkenti a sejtkárosodást. Rendkívül fontos szerepe van a kollagénszintézisben, így az már csak hab a tortán, hogy még az öregedés folyamatát is képes lassítani.

 

D-vitamin

A vitaminok egyike, ami valóban hatékonyan küzd a tavaszi fáradtság ellen. A téli szezonban igencsak kevés napsugárral találkozni, így a D-vitamin pótlása elengedhetetlen ebben az időszakban. Nem csak az immunrendszer megfelelő működését akadályozza a hiányállapot, a kedvetlenséghez éppúgy köze lehet. A tavaszi fáradtság, levertség mögött gyakran áll D-vitamin-hiány, hiszen szorosan kapcsolódik az agy azon hormonjaihoz, amelyek a hangulatért felelősek. A kora tavaszi gyengeségérzetet csakugyan okozhatja a vitaminraktár kiürülése, így mindenképp ajánlott pótolni.

Nem csupán lendületvesztés és rosszkedv jelentkezhet a D-vitamin hiánya esetén, a szépség éppúgy kárát látja. Nagyban felel az egészséges bőrszerkezetért, sőt, egyes kutatások szerint hiánya felelős lehet a megemelkedett mértékű hajhullásért is. Ugyanakkor fogyni is nehezebb, ha lemerült a D-vitamin-raktár, vagy nem megfelelő a pótlása.

B-vitaminok

A B-vitaminok csoportja igencsak népes, a legtöbb típusára pedig hatalmas szüksége van a szervezetnek, különösen a tavasz közeledtével. A B-vitaminok hozzájárulnak az idegrendszer regenerációjához, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a tavaszi levertség elkerüljön. Hatalmas szerepük van a méregtelenítésben is, így az általános jólléthez szükség van a B-vitamin-raktárak utánpótlására.

A bőr szépségéért szintén hihetetlen mértékben felel a B-komplex. Elősegítik a regenerációt, javítják a mikrokeringést a bőr szöveteiben, ami nélkülözhetetlen a megfelelő anyagcsere-folyamatokhoz. Ennek köszönhetően a tápanyagok eljutnak az arcbőr felsőbb rétegeihez, így nem szükséges erőlködni azon, hogy üde, egészséges arc tekintsen vissza a tükörből.

A hajhullást úgyszintén megakadályozza a megfelelő B-vitamin-szint. A B8-vitamin, vagyis biotin hiánya sok esetben a frizura ritkulásának okozója.

 

Magnézium

A magnézium úgyszintén az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen ásványi anyag. Emellett elősegíti a kollagéntermelést, ami nem csupán a bőr szépségéért felel, a gyönyörű hajkorona éppúgy hálás lehet neki. Erős antioxidáns, így kitartóan küzd a szabad gyökök pusztító hatása ellen.

Cink

A tavaszi fáradtság elkerüléséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag a cink, hamar gatyába rázza az elgyengült immunrendszert. Ám nem árt vigyázni vele, hiszen könnyedén túladagolható. Emellett antibakteriális hatású, csökkenti a gyulladást, így problémás arcbőr ellen szintén érdemes bevetni. Cinkhiány esetén lassabb a bőr regenerációja, és megeshet, hogy hegek, foltok maradnak a pattanások után.

Omega-3

Az enervált, gyenge közérzet elkerüléséhez hatalmas szükség van a megfelelő mértékű omega-3 zsírsavtartalomra. Fontos szerepet tölt be mind az idegrendszer, mind pedig az immunrendszer felépítésében, így egyértelműen nélkülözhetetlen a kitartó lendülethez és a kicsattanó egészséghez.

A bőr úgyszintén hálás lesz érte, hiszen normalizálja a szaruképződést, rugalmassá varázsolja az arcbőrt. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a problémás, akár pattanásos bőr ellen is hatékonyan küzd. Ha megfelelően pótolod, garantáltan üde, ragyogó külsőt kölcsönöz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés