A gua sha megfelelő alkalmazásával sokkal hatékonyabbá tehető az arcmasszázs, ehhez naponta pár perc is elegendő. Mutatjuk a helyes lépéseket!

hirdetés

A gua sha kaparó-masszírozó módszerének eredete a tradicionális kínai orvoslásig nyúlik vissza, de a szépítő arcmasszázs terén sem egy tiszavirág-életű trendről van szó. Mivel a modern technológiákkal ellentétben nincs tudományosan alátámasztva, hogy az ásványi kövekkel, kristályokkal végzett masszázs valóban hatással lehet a bőrképre azon túl, hogy fellazítja görcsösségükből az izmokat és fellendíti a vérkeringést, sokan nem hisznek a hatékonyságában. Míg mások – köztük dermatológus és szépségipari szakemberek is – saját tapasztalataikra alapozzák pozitív véleményüket.

A gua sha arcmasszázs az arc, a nyak és az áll alatti területeken végzett nyirokmasszázs elvein alapszik, ezért hatékonysága nagyban függ attól, hogy milyen erősségű és irányú mozdulatokat teszel a speciális formára csiszolt kőlapocskával. Ahogyan az sem mindegy, hogy a bőrfelület egy-egy részén melyik oldalával alkalmazod az eszközt, hiszen a legfőbb cél a nyirok- és vérkeringés stimulálása.

Kép: Getty Images.

 

Régóta ismert tény, hogy akár a rossz testtartás, vagy a stresszes, helytelen, mozgásszegény életmód hatására is lassulhat az izmok közötti energiaáramlás, ami részben blokkolhatja a sejtek oxigén- és tápanyagfelvételét. Ha nem megfelelően működik a nyirokkeringés, az a bőrön éppúgy megmutatkozik, de nem csak a puffadt szemkörnyék és a vizenyős arc utalhat rá. A nyirokáram tulajdonképpen összegyűjti a szövetek közti folyadékot, melyet a szűrőként funkcionáló nyirokcsomók megtisztítva juttatnak vissza a véráramba.

A pangó nyirokfolyadékban rengeteg olyan salakanyag, méreganyag található, amire a szervezetnek nincs szüksége, ezért a nyirokkeringés lassulása általában nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem az immunrendszer működését is gyengíti. Ugyanakkor jelentősen felgyorsíthatja a bőröregedés természetes folyamatát, hiszen a sejtek akadozó oxigénfelvétele már önmagában kedvezőtlen feltételeket teremt a kollagéntermeléshez, így az arcbőr hamarabb elveszítheti feszességét.

A kötőszövetek gyengülését azonban a rugalmatlan izmok éppúgy okozhatják. A gua sha arcmasszázs mindkét problémán segíthet, de azt nem árt figyelembe venni, hogy hatékonysága nem vetekszik a modern csúcstechnológiás arckezelésekével. Nyilván nem simítja ki úgy az arcot, mint egy lézeres eljárás, és a tokát sem szünteti meg teljesen, ám a méretének csökkentésére és a kialakulásának megelőzésére alkalmas lehet. Ehhez azonban helyesen kell alkalmazni a módszert, ahogy a rendszeresség szintén fontos.

Gua sha arcmasszázs hatékonyan: nem mindegy, hogyan alkalmazod

Már napi öt perc nyak- és arcmasszázs elegendő ahhoz, hogy az arcbőr vér- és nyirokkeringése fellendüljön, de nem mindegy, hogyan használod a gua sha eszközt.

Egyesek úgy tartják, hogy az ásványi kövek képesek pozitív hatást gyakorolni a bőr öngyógyító, regeneráló és méregtelenítő funkcióira, ezért a jáde, az ametiszt és a rózsakvarc ásványokból készült arcmasszírozót tartják a legjobbnak. Erre ugyan nincs tudományos bizonyíték, de tény, hogy az efféle kövek kellemesen hűsítik a bőrt, valószínűleg ennek tudható be, hogy a masszázs után a pórusok összébb húzódnak, ezáltal kevésbé láthatóak. Leginkább azért számít, hogy miből készült a gua sha, mert az efféle ásványokat teljesen simára tudják csiszolni, felületükön nem ülnek meg a baktériumok, ezáltal könnyedén tisztíthatók, ráadásul gyakorlatilag elnyűhetetlenek.

A legelső fontos lépés az alapos arctisztítás, azt követően pedig a bőrtípusnak megfelelő, tiszta növényi olajat kell felvinni az érintett bőrterületekre – az arcra, a nyakra és a dekoltázsra.

Az alábbi képen láthatod a gua sha arcmasszázs mozdulatainak helyes irányát, míg a rövidke videóból azt is megtudhatod, hogy az egyes területeken melyik oldalával érdemes alkalmazni a kőlapocskát.

Kép: Getty Images.

 

Ez a videó egy ötperces masszázstechnikát mutat be, amit könnyedén beiktathatsz a mindennapi bőrápolási rutinba. Segítségképpen itt lassabb változatban figyelheted meg a helyes mozdulatsort.

 

Ha a bőröregedés lassítása, a ráncok késleltetése és a rugalmasság fokozása a cél, érdemes a nyirokcsomók stimulálásával kezdeni a műveletet.

Az itt látható módszer az állvonal feszesítését helyezi fókuszba, illetve a már kialakult toka méretének csökkentésére éppúgy használható.

Arra ügyelj, hogy ne húzd túl erősen a bőrt, a lágy részeknél pedig ne nyomd meg erőből az ereket. Finom, de határozott mozdulatokkal masszírozd az arcod.

A gua szó eredetileg kaparást jelent, így sokan arra esküsznek, ha az állvonalat nemcsak végigsimítják, hanem finoman, szelíden kapargatják az eszközzel, ami állítólag kimozdítja stresszes görcsösségükből az állkapcsot mozgató izmokat.

Bár az arcmasszázs önmagában is hatékonyan serkenti a vérkeringést és javítja a bőrsejtek oxigén-, illetve tápanyagellátását, a gua sha masszírozó eszközzel könnyebben stimulálhatsz olyan pontokat, amelyeket szimplán a kezeddel esetleg nem tudsz megfelelő módon simítani. A helyes lépéseket azonban érdemes elsajátítani a hatékonyság érdekében.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés