Sokan szeretnek minél előbb túl lenni az arcápoláson, de legalább ennyien vannak azok is, akik gondosan megválogatják mennyi és milyen terméket használnak a rutinjukban. Itthon is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a szérumok és eszenciák, de valljuk be, néha nehéz eldönteni, hogy melyik mire is való pontosan.

Erre jó a szérum

Talán azt lehetne gondolni, hogy a szérum nem más, mint egy hidratáló, ami teljesen felesleges plusz lépése a rutinnak. Sajnos –vagy hál’ Istennek- nem így van, a fő különbség pedig rögtön a kémiai felépítésében van. Sokkal kisebb molekulatömegű, mint egy hidratáló, így mélyebbre tud hatolni a bőrfelszín alá, ahol keményebben is dolgozik a szebb bőrképért.

Ez a kis molekulatömeg azért fontos, mert a szérum sokkal koncentráltabban tartalmaz aktív összetevőket, amik hatékonyabbá teszik a bőrápolást. Míg egy átlagos hidratáló csak 5-10%-ban tartalmaz ilyen hatóanyagokat, addig egy szérum 70%-ban. Ez óriási különbség, amit rögtön fel is lehet használni különféle bőrápolási célokra. A szérumok nagy előnye, hogy sokféle bőrprobléma orvosolható velük: kifejezetten ránctalanításra vagy pattanásokra is találsz termékeket, így teljesen a személyes bőrtípusodra, bőrproblémádra vagy a bőröd igényére kifejlesztett szérumot használhatsz.

A szérumok alapja általában vizes, de ma már egyre több olajos alapút is találni. Hidratáló tulajdonságai nem olyan erősek, mint egy arckrémnek, így utóbbiról semmiképp ne feledkezz meg. Általában este kell használni a szérumot, de vannak olyan termékek, amiket reggel is lehet. Mindig a hidratáló előtt kend fel, hogy előkészítse a bőrt a soron következő hatóanyagok befogadására.

És erre az eszencia

Az eszencia még homályosabb fogalom, mint a szérum, és gyakran egy kalap alá is veszik. Valóban hasonlóak, de nem ugyanolyanok. Az eszencia a koreai bőrápolás egyik alappillére, és mint ilyen, elsősorban a hidratálásra épít. Géles, de gyakrabban egészen folyékony állagú, így a tonik után, de még a szérum előtt kell feltenni –lehetőleg kézzel belepaskolva a bőrbe-.

Ugyancsak koncentrált formában tartalmaz hatóanyagokat, de kevesebb arányban, mint a szérum. Egységesíti a bőr pH-értéket és a hidratálás révén inkább a bőr rugalmasságának megőrzését segíti, komolyabb bőrbajok nemigen orvosolhatók vele. Tulajdonképpen olyan, mint egy primer, csak nem alapozóval, hanem a hidratálóval kombinálva.

Milyen hatóanyagokat keress?

Az egyik legkedveltebb összetevő a C-vitamin, amivel a pattanások és a bőröregedés is hatásosan kezelhető. Ezen kívül a szalicilsav, a retinol és a cink tehet jó szolgálatot, ha a pattikat szeretnéd kezelni egy szérummal.

Száraz bőrre az E-vitamin, a niacinamide, a glikolsav és a hialuronsav lehet jó, míg az extra fakó bőrre a zöld teával és ferulic savval megpakolt szérum a nyerő. Az eszencia általában hialuronsavat, glicerint és egyéb növényi összetevőket tartalmaz, amik elsősorban a száraz bőr igényit elégítik ki.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés