A bőrápolásban egyre több olyan szuper-összetevő van, amiről rengeteget hall az ember, mégsem tudja, hogy pontosan mire is jó. Ilyen a niacinamide is, ami a bőrápolás új Szent Grálja. Minden bőrproblémára megoldást nyújt, arról nem is beszélve, milyen hatásos anti-aging fegyver.

Mi a niacinamide?

A niacinamide vagy nikotinamid nem más, mint a B3-vitamin, ami vízben oldódik, és formulázva nagyon könnyű állagú termékeket eredményez. Több fronton is képes megújítani a bőrt, ráadásul annyira gyengéd, hogy minden bőrtípusra ajánlott.

Miben segít?

Számos bőrprobléma orvosolható vele, amit gyulladáscsökkentő, anibakteriális tulajdonságai tesznek lehetővé. Enyhülést hoz a pattanásos bőrnek, miközben csökkenti a pórusok méretét és a faggyútermelést is szabályozza. Hatékonyan halványítja a pigementfoltokat és segít kiegyenlíteni a bőrfelszínt is.

Az egyik legáldásosabb tulajdonsága, hogy pajzsként védi a bőr védőrétegét és elősegíti a zsírsav, a keramidok és a ceramidok termelődését, amelyek megfelelő jelenléte nélkülözhetetlen a puha, hidratált és egészséges bőrhöz.

Hozzájárul a bőr kollagéntermeléséhez is, ami azért nagyon fontos, mert a kollagént kívülről nem lehet pótolni, amximum táplálékkiegészítő formájában használ. Csökkenti a ráncokat, a fakó bőrszínt és hatékonyan hidratálja nemcsak a felszínt, de a bőr mélyebb rétegeit is.

Hogyan alkalmazd?

A niacinamide egyik nagy előnye, hogy más bőrápoló antioxidánsokkal is remekül kombinálható. Tehát C-vitaminnal, retinollal, peptidekkel, hialuronsavval, de még AHA és BHA savakkal is. Így ha például használsz egy niacinamide-os boostert, tovább növelheted a bőrre gyakorolt hatását egy C-vitaminos szérummal vagy retinollal.

Több formában is találkozhatsz vele, például tonik, booster, hidratáló, szemkörnyékápló vagy szérum összetevőjeként. Ha még nem próbáltad, válassz egy könnyű tonikot vagy hidratálót, majd ha bevált, válthatsz egy komolyabb szérumra. Hidratálóban nagyon jól működik glycerinnel, növényi olajokkal, cholesterollal, sodium PCA-val, valamint hyaluronsavval is. Már nagyon kis, 2%-os koncentrációban is hatásos, de ha szereti a bőröd, ennél feljebb is mehetsz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés