Már egy jó ideje elterjedt a mítosz, hogy a jeges víz fantasztikus hatással van a bőrre, noha ezzel az állítással néhányan cseppet sem értenek egyet. De akkor mégis mi az igazság? Jót tesz a hideg öblítés, vagy sem?

hirdetés

Sokak szerint a jeges víz tényleg fiatalon, feszesen tartja az arcbőrt, ráadásul más pozitív tulajdonsága is van a rendszeres fagyos arcmosásnak. A TikTokon többen szó szerint megőrülnek ezért a szépségtrendért, de a hírességek között is akad olyan, aki a jeges vízben látja szépségének titkát. Irina Shayk, a népszerű modell a Vogue-nak árulta el korábban, hogy ő bizony beépítette a reggeli arcápolási rutinjába a jeges arckezelést.

No de hogyan hat a hideg víz az arcbőrre? Tényleg megemeli a kontúrokat és frissebb, üdébb megjelenést kölcsönöz? Maga a módszer cseppet sem új keletű, hiszen gondoljunk csak a jó öreg uborkás megoldásra. Nem véletlenül helyeznek a nők hűtött uborkát a szemükre, a hideg zöldség elsődlegesen a szem alatti sötét foltokat és a puffadást hivatott eltüntetni. A jeges arcápolásnak hasonló háttere van.

 

A jeges víz fantasztikus hatása a bőrre: ez is csak egy újabb TikTok-trend?

A jeges arckezelésnek már számos különböző változata létezik. Kozmetikai szalonokban, de akár otthon bevethető masinákkal is le lehet fagyasztani az arcot, miközben a jó öreg jégkockás, hideg vizes megoldás is praktikusnak számít. A vélemények azonban megoszlanak a témában, van, aki szerint kifejezetten jót tesz a hámrétegnek a hideg, míg mások azt gondolják, semmi értelme a hűtésnek, sőt!

Az általános igazságot nehéz lenne megmondani, hiszen előnyei és hátrányai egyaránt vannak a jeges vizes arcmosásnak. A nők többsége azért kedveli ezt a módszert, mert látványosan lelohasztja a szemkörnyék reggeli puffadtságát, összerántja a tág pórusokat, ráadásul még a megereszkedett kontúrokon is emel egy picikét. Na persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy szó szerint lefagyasztja a vonásokat, s ezáltal botoxszerűen fiatalítja az arcot.

Talán ez a szépségápolási trükk is a koreai nők repertoárjából indult, akik imádják hideg vízzel kényeztetni arcbőrüket. A jeges víz tonizálja a bőrt, valamint valóban összerántja a tág pórusokat, ezáltal simább és frissebb összhatást kölcsönöz az arc felületének.

A hideg hatására a bőr alatti erek összeszűkülnek, így felgyorsul a keringés. A gyorsabb áramlásnak köszönhetően a tápanyagok is hamarabb, nagyobb dózisban jutnak el a bőrfelszínhez, így az oxigén és a különböző vitaminok egyaránt száguldhatnak a hámréteg felé.

A nők azért is szeretik a jéghideg vizes arcmosást, mert alaposan felfrissíti a megjelenést. Visszaadja a bőr tónusát, élénkké és üdévé varázsolja az arcot. Ez abszolút logikus, hiszen a téli hidegben is mindenki azt tapasztalja, hogy a fagyos levegő hatására pirospozsgássá válik az orca, ami a vérkeringés felpezsdülésének köszönhető.

Azt azért fontos szem előtt tartani, hogy néhány jégkocka és a jeges víz sem tesz csodát, a látványos és tartós eredmény eléréséhez nem elegendő a hideg vizes arcmosás. A jégkockákat célszerű egy konyharuhába vagy vékonyabb törölközőbe csomagolni, hiszen amennyiben közvetlenül érintkeznek az arccal, sérülést okozhatnak a bőrön.

 

Erre már egy profi arckezelés épül

Hallottál már a krioterápiáról? Tulajdonképpen a jeges vízzel történő arcmosás elvén alapul, csak egy kicsit profibban működik az otthoni módszereknél. Elősegíti a sejtek regenerációját, ezzel éri el, hogy az arcbőr megőrizze fiatalos, feszes vonásait. A szalonokban gépekkel érik el a hámréteg hűtését, amely valóban látványos eredménnyel szolgál érzékeny, puffadt és gyulladt bőr esetén.

A kezelés nyugtatja a bőrt, csökkenti a foltok láthatóságát, összerántja a pórusokat, valamint hozzájárul a rugalmasság fejlesztéséhez, a ráncok késleltetéséhez. A folyamat géptől függően eltérő időt vehet igénybe, ám általában megközelítőleg egy órával kell számolni.

Korábban már részletesen beszámoltunk a krioterápia pozitív tulajdonságairól, a kezelés fajtáiról. Ha érdekel az arcfagyasztás csínja-bínja, ide kattintva olvashatod el a cikket.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés