A szalicilsav, más néven béta-hidroxi sav -BHA-, a bőrápolás egyik szupersztár összetevője, amivel leggyakrabban a pattanásos bőrre szánt készítményekben és önmagában, kémiai hámlasztó formájában találkozhatunk. Általában növényi kivonatokból állítják elő, leggyakrabban az Észak-Amerikában őshonos fekete fűzfa kérgéből.

A szalicilsav elpusztítja a baktériumokat és serkenti a kollagéntermelést

Ha a pattanások ápolásáról van szó, akkor a szalicilsav az első számú megoldás. Nagyon hatásos gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságú, zsírban oldódó sav lévén, a pórusok mélyére hatolva alaposan kipucolja azokat. Fő erőssége hámlasztó tulajdonságában van, aminek segítségével a bőrfelszín alatti elhalt hámsejteket leradírozza. Segít megújítani a bőr szerkezetét, felgyorsítja a sejtképződést, ezáltal a kollagéntermelésre is jótékony hatással van.

A szalicilsav enyhe szárító hatású, emiatt a zsíros, vegyes bőrtípusra ajánlott elsősorban. Ugyan számos kozmetikai termékben megtalálható az összetevők között, a leghatásosabb önálló készítményként használni, hiszen ilyen formában a legideálisabb a pH-értéke, ami 3-4 közé tehető. A szalicilsav savassága 0,5-2% közötti, ennél magasabb értékűt Európában nem forgalmaznak.

Akik először alkalmaznak szalicilsavat, illetve érzékeny a bőrük, fokozatosan szoktassák hozzá a bőrüket, és egy enyhe, 0,5-1%-os terméket próbáljanak ki elsőként. Érdemes első körben kétnaponta használni, majd, ha nem lép fel irritáció, mindennapos használatra is alkalmazható, reggel vagy este. Megtisztított arcbőrre vidd fel, tonik után és az egyéb szérumok, krémek előtt. Más, erős hámlasztóval ne kombináld, és a fizikai bőrradírok használata sem javasolt. Ugyan nem teszi kifejezetten fényérzékennyé a bőrt, de azért egy jó fényvédő sosem árt.

A kémiai hámlasztás nagyon fontos lépés a bőrápolásban, hiszen a bőrproblémákat gyakran az elhalt, ám nem leváló hámsejtek és az azok okozta gyulladás okozzák. Ennek példája lehet a pattanásos bőr, amit kiválóan kezel a szalicilsav. Emellett az egyéb gyulladásos bőrbetegségek, például a rosaceás bőr ápolásában is jeleskedik. Kollagénserkentő hatása révén, hosszú távon a bőrt is fiatalítja és üdévé, puhává varázsolja.

Érdemes tenni egy próbát a szalicilsavval, hiszen tényleg nagyon hatásos, de érdemes elkerülni, ha allergiás vagy az aszpirinre, mert ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza. Ezen kívül terhes nőknek és szoptató anyáknak sem ajánlott, mert szintén kiválthat allergiás reakciót.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés