A glikolsav kevésbé foglal el központi helyet a szépségápolásban, mint hasonló savtársai, pedig nagyon hatékony szépítő tulajdonságokkal rendelkezik. Az AHA-savak családjába tartozik, erősebb, mint a szintén családtag szalicilsav, tejsav és benzoil-peroxid, a retinolnál viszont gyengédebben végzi el feladatait.

Mit csinál a glikolsav?

Cukornádból nyerik ki, és ő a legegyszerűbb, legkisebb molekuláris szerkezettel rendelkező AHA-sav. E tulajdonsága révén rendkívül könnyen tud behatolni a bőrbe, és ott hamar kifejti hatását. Hámlasztóként a bőr legfelső rétegében hat, az itt felgyülemlett és összeállt, elhalt hámsejtek láncolatait megbontja, helyet adva a friss bőrsejtek növekedésének.

A bőr mélyebb rétegein továbbhaladva a fibroblaszt sejteket fokozott kollagéntermelésre ösztönzi, tehát feszesítő, ránctalanító tulajdonságokkal is rendelkezik. E kettős hatásának köszönhetően a bőr puha, ragyogó és egyenletesebb felszínű lehet. Anti-aging, bőrfiatalító hatásán kívül nagyon eredményesen lép fel a pigmentfoltok ellen is, így pattanással, hegesedéssel küzdőknek igazi csodaszer lehet.

Kinek ajánlott, és miként kell használni?

Elsősorban a normál, kombinált és olajos bőrtípusúaknak ajánlott, száraz és érzékeny bőrrel rendelkezőknél irritáció lehetősége áll fenn. Természetesen kísérletezni kell vele, és a legjobb, ha először egy glikolsav- és hialuronsav-tartalmú arclemosót próbálsz ki, így megtudhatod, mennyire tolerálja a bőröd a szert. Ha ez beválik, kezdheted alkalmazni a hámlasztót. Jó hír, hogy molekuláris szerkezete víz hatására elkezd bomlani, így, ha bármilyen irritációt, égő érzést tapasztalsz, egyszerűen csak lemosod. Sőt, a bőr irharétegének víztartalmát elérve is elkezd bomlani, így hosszú távú károsodást sem tud okozni.

Szerencsére jön a nyár, így az időjárás kevésbé teszi érzékennyé a bőrt az időjárási viszontagságokra. Télen viszont hajlamosabb a bőr a kiszáradásra, így olyankor a hámlasztókkal is érdemes óvatosan bánni. A nyári hónapokban a bőr olajosabb, ennek ellenére leégés lehetősége áll fenn, így a hámlasztó révén elvékonyodott bőrréteg is veszélynek van kitéve. Emiatt fontos, hogy mindig használj magas faktorszámú naptejet az arcon is! A hámlasztót kizárólag este kend fel miután megtisztítottad az arcod, majd használj szérumot és/vagy arckrémet. Egy hámlasztó készítmény alkalmazásakor nagyon fontos, hogy mindig megfelelően hidratálj! Az itthon kapható termékek közül nagyon népszerű a The Ordinary márka 7% glikolsavat tartalmazó terméke, amihez kedvező áron lehet hozzájutni, mégis szuper hatékony.

Kombinálható-e más termékekkel?

Bőrtípustól függ, tolerálja-e a bőr, hogy más termékekkel is kombináld a glikolsavat. Csakis gyengédebb formulájú termékekkel használd, például szalicilsavval, a retinollal viszont kizárt, hogy jól működjön együtt. Amennyiben próbáltad már a retinolt, és irritáció lépett fel, valószínű, hogy a glikolsav sem neked való. Ha pedig bármilyen hámlasztóval próbálkoztál már azelőtt, és nem váltak be, jó, ha megfontolod a glikolsav használatát, hiszen az előzetesen, hámlasztó által elvékonyodott bőrrétegbe jutva sokkal könnyebben tud irritációt kiváltani. Érdemes bőrgyógyásszal is konzultálni, vagy havonta egyszer beiktatni egy glikolsavas kezelést kozmetikusnál, amivel ugyanolyan hatás érhető el, mint az otthoni, mindennapi alkalmazásra kifejlesztett termékekkel.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés