A káróminta és az úgynevezett jacquard-mintázat korábban csak a rétegtrendekben kapott helyet a múltidéző kötött holmikon, ám, mivel manapság a divat minden szegmensén eluralkodott a retró láz, az efféle vintage hangulatú darabok kedvükre elszabadulhattak. A retró pulóverek egyre nagyobb figyelmet kapnak, népszerűségük pedig futótűzként terjed.

hirdetés

Eleinte úgy tűnt, hogy a franciás kis csíkos pulóver lesz a szezon nagy befutója, ám a retró jacquard- és kárómintás darabok színes sokoldalúságukkal szinte lefricskázták a trónról a minimalista irányzat kedvenc fekete-fehér felsőjét.

Volt idő, amikor csak second hand üzletekben lehetett ilyen mintázatú kötött cuccokra bukkanni, most pedig, amerre csak nézünk, feltűnik egy-egy díszesebb vagy letisztultabb pulcsi, garbó, mellény, illetve kardigán. A káróminta már nem először kacsint vissza a múltból, míg a jacquard elnevezésű díszítési forma leginkább az ünnepi szezonban hódít hamisítatlan téli hangulatával.

Képek: Christian Vierig/Getty Images.

 

A jacquard eredete egy régi szövési technikára vezethető vissza, és Joseph Marie Jacquard francia feltaláló nevéhez fűződik, aki az 1800-as évek elején továbbfejlesztette a szövőgépet, ezzel forradalmasította és meggyorsította a selyemszövés folyamatát.

A jacquard elnevezés maga a gyártás technikájára, a gép szerkezetére, illetve a bonyolult felépítésű motívumok és színminták sorozatára is vonatkozik. A nyolcvanas évek jacquard-mintázatú pulóvereit jellemzően a nyakszabásnál és a mellkasi részen díszítették stilizált minták, melyek forma- és színvilága az aktuális divatban éppúgy tetten érhető.

Ezek a retró pulóverek most a legmenőbbek: mintásak, színesek és bájosak

A retró divatinspirációk korszakát éljük, így minden darabnak, amit viselünk, volt már valamiféle előélete a múltban, ezt a körforgást képviselik ezek a mintás pulóverek is.

Bár elsőként könnyű azt gondolni, hogy a jacquard- és káróminta leginkább a nagymama ruhatárához van otthonosan berendezkedve, egy kis kreativitással és fantáziával kifejezetten stílusos szettek állíthatók össze a vintage hangulatú pulóverekkel. Még a sikkes, nőies összeállításokból sem lógnak ki, sőt, roppant egyedivé teszik a megjelenést.

A jacquard-mintázat már jó ideje vissza-visszatér a kifutóra, de az adventi időszak és a karácsony után már csak kevesen emlékeznek rá.

Idén azonban az influenszerek és a luxusmárkák is támogatják népszerűségét, így egyre több szvetteren bukkannak fel a jellegzetes motívumok.

A kárómintás pulóverek sem csak retró stílusú öltözékekben kaphatnak helyet, letisztult blúzokkal, ingekkel kombinálva kifejezetten elegánsak tudnak lenni.

Akár blézer alá is felkaphatsz egy kárómotívumos kardigánt, sőt, a téli garbó nagyszerűen mutat az ötvenes éveket megidéző tányérszoknyával.

Különleges lesz a szerelésed, ha a minták színvilágából emelsz ki egy-egy tónust, amit apró részletekben, itt-ott végigvezetsz az öltözéken.

Ezek a múltidéző minták kötött mellényeken, gombos szvettereken és garbókon egyaránt megjelenhetnek, így igazán változatossá teszik a téli ruhatárat.

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Christian Vierig/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés