Az utóbbi időben a mintás ruhák elképesztően népszerűvé váltak. Ez nagyban köszönhető a nosztalgikus divatirányzatoknak, hiszen a tervezők elővették a hetvenes-nyolcvanas évek népszerű motívumait. Ám sokan nem kedvelik a harsány printeket, vagy egyszerűen csak nem tudják őket kombinálni. Ehhez hoztunk most pár hasznos tippet!

hirdetés

A mintás ruhák már-már bebetonozták magukat a trendek közé az utóbbi időben. A tervezők sok esetben merítettek inspirációt a hetvenes-nyolcvanas évek printjeiből, illetve színpalettájáról. Többek között visszatértek a hangsúlyos virágminták, a geometrikus tapétamotívumok és az állatminták. A magyar márka, a Tomcsányi például a goblenmintát és a Kádár-kockákat elevenítette fel a kifutón.

Az üzletekben egyre több a mintás ruha, a vibráló, színes motívumoktól pedig az ősz kezdetével sem kell elköszönni. Az ilyenkor megszokott állatminták, csíkok és kockák mellett felbukkannak a különféle virágminták, illetve utat tör magának a hetvenes évekből átvett és pasiley. A sok motívum között könnyű elveszni, sokan úgy gondolhatják, hogy nehéz őket viselni.

Mintás ruhák viselése egyszerűen

A mintás ruhák viselése elsőre nehéz feladatnak tűnhet, hiszen figyelni kell a printben előforduló árnyalatokra. Sokan épp azért mondanak le a feltűnőbb kreációkról, mert félnek, hogy túlságosan harsány, feltűnő vagy épp közönséges lesz a megjelenés. Tény, hogy érdemes pár alapszabályt szem előtt tartani, melyek hozzájárulnak a sikkes és elegáns végeredményhez.

Így vásárolj

Talán már mindenkivel előfordult, hogy látott egy csodaszép mintás ruhát, melyet hirtelen felindulásból meg is vett. Ám hamar kiderült, hogy a print nehezen kombinálható, ezért a legújabb szerzemény a szekrény mélyén végezte. A felesleges vásárlást csakis úgy kerülheted el, ha ismered a ruhatárad tartalmát. A minták esetében fontos, hogy az öltözék színei passzoljanak.

Stílusok harmonizálása

Mintás ruhák esetében különösen fontos, hogy az egyes stílusok harmonizáljanak. Ez egyaránt vonatkozik az anyagokra és a fazonokra. Ebben az esetben nem feltétlenül hasznos a stílusmixelés. Vagy elegáns, vagy sportos legyen a megjelenés, az átmenet itt sok galibát okozhat.

Minták és színek keveredése

A mintás darabokkal úgy érheted el a legkönnyebben a harmonikus összképet, ha passzolnak a színek. Mindenféle motívum esetén érdemes figyelembe venni a színeket, az sem gond, ha egyszerre több uralkodó árnyalat találkozik az outfiten belül. Egy mintás felsőhöz például viselhetsz egyszínű szoknyát. Könnyítheted a dolgod, ha olyan mintás kreációkat vásárolsz, melyekben található fehér vagy fekete szín. A két semleges tónus elveszi a szerelés harsányságát, és megkönnyíti a kombinálást.

 

Kiemelt kép: Christian Vierig / Getty Images. 

Képek a cikkben: Edward Berthelot, Christian Vierig

  • Megosztás:
hirdetés