A breton csíkos top örök klasszikus, ami az aktuális trendektől függetlenül mindig megtalálható az üzletekben. Az egyszerű kialakításnak, mintának köszönhetően szinte mindennel jól mutat, elsüthető elegáns és sportos összeállításokban is. Nem csoda, hogy Coco Chanel imádta.

hirdetés

A breton csíkos top története igazán érdekes. Először 1858-ban bukkant fel, az észak-franciaországi haditengerészek egyenruhájában. Eredetileg 21 csíkot tartalmazott, ami Napóleon győzelmeinek a számát szimbolizálta. A csíkok praktikusak is voltak, mivel könnyebben észre lehetett venni a vízbe esett tengerészeket. Még ugyanebben az évben bevezették a csíkos felsőt az egész francia tengerészetnél.

A divatban 1917- ben jelent meg először. Coco Chanel első kollekciója ekkor debütált, a francia divat nagyasszonya pedig beépítette az utcai, hétköznapi viseletbe a breton csíkos topot. Tetszett neki a lazaság és a modern vonalvezetés, és nagyszerűen passzolt ahhoz az elvhez, hogy a nőknek könnyű, mozgásra, kirándulásra alkalmas holmikat kell viselniük.

A breton top elegáns és sportos darabokkal is jól mutat

A csíkos felső évtizedeken keresztül Chanel ruhatárának egyik alappillére volt, majd a francia nők is rákaptak. Manapság már sokan ezzel is azonosítják a franciás megjelenést. Alapdarab, amit könnyű kombinálni, ezért az őszi, réteges öltözködésben éppúgy nagy hasznát vehetjük.

A klasszikus vékony csíkok mellett megjelentek a vastagabb verziók, melyek már nem csak a pamutholmikat díszítik. A fehér szín sem elvárás, mivel a pulóver lehet bézs, kék, esetleg fekete. A változékony időben akár fekete nadrággal és oversize ballonkabáttal is viselheted.

 

A vízszintes csíkok optikailag széthúzhatják a sziluettet, ezzel pedig szélesítik az alakot. A ritkás, visszafogott, vékony csíkokkal ez könnyedén kizárható. Az oversize fazon szintén szélesít, ám megfelelő nadrággal, cipővel kombinálva kijátszható ez a hátránya.

 

A breton felső igazán egyszerű darab, ezért jól illeszkedik a minimalista összeállításokba. Ha nem szeretnél túlzásba esni, de mégis izgalmasabbá tennéd a megjelenésed, akkor a kiegészítőkkel, anyagokkal játszadozhatsz. Kombinálhatod bőrhatású darabokkal, dupla gombos kabáttal, esetleg felkaphatsz egy sapkát.

 

A klasszikus csíkos felső magában hordozza a lezser eleganciát, hiszen anno Coco Chanel is a lazább szettekbe ültette be. Akár sportcipővel is viselheted, nem lesz túlságosan hanyag az összkép. Persze ilyenkor egyszerűbb szabást válassz, ez a nadrágra is érvényes.

 

A felső a szoknyás szereléseket is felpezsdíti, pár apróbb trükkel pedig igazán csinossá teszi az összképet. A sima felsők mellett a puffos, fodros darabokat szintén kipróbálhatod.

 

A breton csíkok akár egy kardigánt is díszíthetnek, ami ősszel nagyszerű kiegészítése lehet a fehér vagy fekete ruháknak. Ha bátrabb vagy, akkor feltűnőbb színekkel, esetleg mintákkal is vegyítheted.

 

Igazán franciás lesz a megjelenésed, ha kipróbálod az egyik legegyszerűbb, mégis mindig divatos összeállítást. Ehhez csak egy fekete vagy fehér farmerra és blézerre lesz szükséged. Ez lehet klasszikus vagy oversize szabású, de a bőrhatású holmikkal is tehetsz egy próbát.

 

Kiemelt kép: Edward Berthelot / Getty Images. 

Képek a cikkben: Edward Berthelot, Dia Dipasupil / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés