A Chanel amellett, hogy hűen megőrzi klasszikus stílusjegyeit, a folyton változó és visszatérő trendekkel is lépést tart, így a nőiesség alapkövein kívül az őszi divat retró hullámával is számol. Az elmúlt évtizedekben sok átalakuláson esett át a francia divatház, ám a Coco Chanel által meghatározott irányvonalat nem engedték el a kreatív szakemberek. A kreációk olyannyira jellegzetesek, hogy egy apró részletből felismerhetők. Ez igaz a legújabb repertoárra is, melyet a hatvanas évek legnőiesebb, népszerű fazonjai inspiráltak.

hirdetés

Az őszi divat továbbra is a nosztalgiáról szól, és ezt az olyan vezető márkák, mint a Chanel, sem hagyhatták figyelmen kívül. Eddig a nyolcvanas-kilencvenes évek slágerfazonjai voltak terítéken, most azonban továbbugrottak az időben a tervezők, és a hatvanas-hetvenes évek meghatározó divatjegyeit szedték elő. Mindegy, hogy luxusmárkáról vagy fast fashion kínálatról van szó, egy biztos, hogy sok bőrhatású darabbal, széles szárú nadrággal és feltűnő mintával találkozhatsz az üzletekben, a látványos darabok pedig valósággal kiszorították a neutrális színeket.

A Chanel letette az őszi divat alapköveit: a ’60-as évek népszerű fazonjait eleveníti fel

A Chanel tervezője, Virginie Viard úgyszintén az említett korszakból inspirálódott. A divatmárka már akkor is hatalmas népszerűségnek örvendett, számos kreáció, fazon maradt fenn, melyet Coco Chanel alkotott meg. A divat francia nagyasszonya akkoriban változatos színekkel varázsolta izgalmasabbá a márka kínálatát, gyakori volt a zöld és a rózsaszín. Természetesen maradt a letisztult vonalvezetés mellett, csupán a tónusok lettek feltűnőbbek.

 

Virginie ezt vette alapul, az új őszi-téli kollekció remekül összecseng a hatvanas-hetvenes évek uralkodó irányzataival. Megjelenik a harsány színhasználat, kicsit hosszabbak a szoknyák, és a puha kardigánok sem hiányozhatnak a repertoárból. Ám a hasonlóság ellenére mégis nagyon friss és modern az új gyűjtemény, cseppet sem kelt unalmas vagy ódivatú hatást.

 

A divatház tervezője megfelelő arányban keverte a retró divatelemeket a mai, modern fazonokkal. A színes darabok mellett felsorakoznak fekete, fehér kreációk is. A Chanel őszi-téli kollekcióiban ezek a tónusok mindig kiemelt helyen szerepelnek, ezért idén sem maradhattak ki a számításból. Ám a tervező nagyon figyelt a szabásokra, illetve az anyagokra, melyektől sokkal extravagánsabb a kollekció.

 

A kabátok a szezon legfontosabb elemei, hiszen ezek legtöbbször elfedik az egész szettet. Virginie idén nem szeretett volna leragadni a klasszikus feketénél, esetleg barnánál. Színes, mintás darabokat alkotott, mint a hosszú, kockás kabát, ami a hetvenes évek egyik legnépszerűbb darabja volt.

 

A színek használatánál úgyszintén megjelenik a hetvenes évek hatása. A diszkókorszakban a tervezők gyakran keverték a különféle, elsőre teljesen furcsának ható árnyalatokat. Ilyen a kék és a barna kombinációja, ami a Chanelnél finoman, elegánsan jelenik meg.

 

Muszáj szót ejteni a kiegészítőkről, melyek megadják a megjelenés esszenciáját. A kendők, arany ékszerek nem csupán a francia divatmárkára jellemzők, mivel a hetvenes években imádták a hangsúlyos darabokat.

 

A kollekcióban sok kötött harisnya, térdig érő szoknya és bőrből készült kreáció bukkan fel. Mivel őszi-téli gyűjteményről beszélünk, így a kötött felsőrészek, sapkák sem hiányozhatnak a kínálatból.

 

A Chanel őszi-téli repertoárja remek arányban vegyíti a különféle korokból származó divatelemeket. Virginie Viard egyensúlyt teremtett, a nosztalgikus fazonok cseppet sem ütnek el a modern vonalvezetésektől, az egyes kreációk szépen harmonizálnak egymással és tökéletesen kiegészítik egymást.

 

Képek: Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin / Chanel.

  • Megosztás:
hirdetés