Bár a divatvilág ma már nyitott a sokféleségre, még mindig hajlamos kategorizálni, gondoljunk csak a plus size megnevezésre. Azok a nők, akik a szakma szerint nem elég magasak a kifutóhoz, valójában a 170 centit súrolják. Hihetetlen, hogy mégis az alacsony modellek táborába sorolják őket!

hirdetés

A modelleknek szigorú kritériumoknak kell megfelelniük, nem elegendő a karcsúság és magasság, nem árt például, ha átütő személyiséggel és bájos, vagy karakteres arccal rendelkeznek, esetleg karizmatikus kisugárzással bírnak. A jelentkezőket alaposan megszűrik, és még ez sem garancia a világhírnévre. Manapság a modellek világa kiszélesedett, és nagyon sok olyan nőt látni a kifutókon, akinek évtizedekkel ezelőtt még esélye sem lett volna labdába rúgni, az akkori elvárások miatt.

Alacsony modellek

Bár a modellek nagy része a magas nők közül kerül ki, néhányuknak úgy sikerült világhírnévre szert tenniük, hogy nem érik el még a 170 centit sem. Elég csak Twiggy-re gondolni, aki csupán 168 centiméter, mégis a hatvanas évek legsikeresebb modelljévé vált. Bájos arcával, fiús megjelenésével kitűnt a kor uralkodó szépségideáljai közül, és valódi ikonná vált.

Twiggy-n kívül még akadnak más nők is, akik nem a magasságukkal emelkedtek ki a sorból, és olyan gyorsan eljutottak a hírnévig, hogy már nem számított az a hiányzó pár centi a kifutóhoz. Míg az alacsonynak titulált modellek többsége megreked a kampányarc szerepében, ők ki tudtak törni ebből a skatulyából.

 

Kiemelt kép: Marc Piasecki / Getty Images. 

Képgaléria képei: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés