Bár az idei retró trendek olvasztótégelyében több korszak stílusjegyei felbukkannak, a hatvanas évek divatja igencsak felerősödik a nyár folyamán, és úgymond átveszi az uralmat a múltidéző sikk kínálatán.

hirdetés

A hatvanas évek divatja egyfajta áttörést jelentett a korábbi korszakok után. Noha az új évtized kezdetén még érezhetőek voltak az ötvenes évek stílushangulatának hatásai, és továbbra is hódítottak a körszoknyás, derékhangsúlyos midiruhák, a decens kiskosztümök, a térdet illedelmesen takaró tányérszoknyák, alig pár év lefutása alatt hatalmas fordulatot vett a divat.

Míg egyfelől Jackie Kennedy formálta a divatot modern kiskosztümjeivel és a francia stílusjegyekben gazdag nőies, kifinomult öltözékeivel, hamarosan utat törtek maguknak a forrónadrágok, miniszoknyák, a színpompás, karakteres mintázatok, a bohém, tarka kétrészes szettek, az A vonalú nadrágok, majd a hippikorszakra jellemző trapézfazonok.

Képeken a hatvanas évek divatja: ezek a stílusjegyek inspirálják a mai trendeket

A háború utáni generáció már a modernista divatszemléletet vette alapul, a rock- és beatzene berobbanása úgymond a trendeket is erősen átformálta, így a korra jellemző stílus két irányra szakadt.

A francia divat hatásai világszerte érezhetőek voltak, hazánkban Rotschild Klárának volt köszönhető, hogy a párizsi sikk utat tört magának a Kádár-korszakban. A Chanel és a Dior által diktált előkelően elegáns sziluettek, a rövid fazonú bukléanyagú blézerek, az alakot követő, ceruzaszabású ruhák, valamint a szolid egyenes és A vonalú deresszek kifinomult stílust kínáltak a hölgyek számára.

A Chanel legismertebb cipőmodellje, az elegáns kéttónusú, bézs és fekete sling topán a hatvanas években kezdte meg hódító útját, és máig elterjedt fazon.

 

Ám a magas sarkú topánokat hamarosan felváltották a kényelmesebb, kis kockasarokkal ellátott körömcipők, valamint a pántos balerinacipellők. Ez utóbbi a Londonban felfutó mod stílusban is nagy szerepet kapott, de ugyanígy a francia divat sem mellőzte népszerű kelléktárából.

A szabadabb életre vágyó fiatalok körében azonban hamar népszerűvé vált az úgynevezett mod öltözködési forma, ami egybevágott a Beatles és a londoni Bazaar butik felemelkedésével, aminek tervezője és felvirágoztatója Mary Quant volt. Amikor a népszerű brit modell, Twiggy színre lépett, a mod irányzat már javában tombolt, így ő maga is ezt a stílust követte. Bár nem csak Twiggy közbenjárásával – de ő is erősen befolyásolta a divatot-, hamarosan világszerte elterjedt a ropogós fehér galléros, miniszoknyás divatirányzat.

Majd sorra jöttek az újítások, az áttetsző csipkék, a tarka minták, az egyre élénkebb színek és a lábakat megmutató fazonok használata eluralkodott a kor divatján. A korszak végén, a holdra szállás új inspirációt adott a tervezőknek, így nem csak a futurisztikus ruhamegoldások, hanem a fémszínek ugyancsak megjelentek a palettán.

A bájos Carmen-dekoltázs, a karcsúsított derékszabás, a midi fazonú ingruha, a körszabású szoknya nem tűnt el a ködben nyomtalanul, de ebben a mozgalmas divatkavalkádban már a mini szabású sortok, szoknyák, az ezüst lábbelik és táskák, valamint a bohém virágminták és tarka printek úgyszintén helyet kaptak.

A hatvanas évek divatja ma is inspirálja a trendeket, noha meghatározó stílusjegyei gyakran újragondolt változatban bukkannak fel a retró trendekben, a kor szelleme tovább él a tervezők által, akik leporolják és újraértelmezik a régmúlt idők gyöngyszemeit.

Kiemelt képek: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés