A klasszikus retró trendek nem tűnnek el nyomtalanul, néhány egykor divatos darab még ma is hihetetlenül népszerű. Minden divatkorszak hagyott maga után egy-egy menő fazont.

hirdetés

Retró trendek 2024-ben

Minden szezon kezdetén az újításokat várjuk, a többség abszolút figyelemmel kíséri, hogy melyek lesznek a legmenőbb trendek a következő időszakban. Egy idő után a szekrény tartalma unalmassá válik, ráadásul mindenki szeretne divatos és stílusos maradni. Éppen ezért célszerű néha-néha frissíteni a ruhatárat aszerint, hogy melyek az aktuálisan menő fazonok és holmik. Ettől függetlenül vannak olyan erős, klasszikus irányzatok, amelyek tulajdonképpen soha nem mennek ki a divatból, maximum egy kicsit háttérbe húzódnak. Ezektől a ruháktól nem biztos, hogy érdemes megszabadulni, hiszen pár év múlva újra vezetik majd a népszerűségi listát.

Ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk az új trendek által beharangozott darabokat, egy pillanat alatt világossá válik, hogy a legtöbbjük egyáltalán nem új keletű. Idén például hihetetlenül népszerű a bőrhatású nadrág, ami a nyolcvanas években már épp olyan hatalmas kedvenc volt, mint 2024-ben. Nagyon sok stílusrészlet csak visszatért a ranglistára, azaz összességében nincs új a nap alatt.

A galériában mutatjuk, hogy az egyes divatkorszakok milyen izgalmas, klasszikus darabokat hagytak fenn maguk után. Ezek a ruhák és kiegészítők soha nem tűntek el igazán a szekrényekből, csupán időnként teret engednek az újabb holmiknak és fazonoknak.

 

Vannak olyan fazonok, amelyek abszolút átvészelik a trendek hullámzását, s töretlenül, stabilan tartják pozíciójukat az utcai divat színterén. Ilyen például a széles szárú farmernadrág, amely még a testhezálló farmerek korszakában is megjelent az utcákon, még ha nem is volt olyan népszerű. A retró darabok érdekessége, hogy többnyire modernizálódnak az idő múlásával, mégis megőrzik egykori stílusukat és megjelenésüket.

Erre azért van szükség, hogy a 2024-es szettekben ne legyenek kirívóak, ne tűnjenek kívülállónak. A teljes átalakulás azonban már kizárná a retró stílust, éppen ezért csak minimális változtatásokat eszközölnek a márkák. A csípőfazonú farmerek például továbbra is csípőfazonúak maradnak, azonban az anyaguk, a szabásuk és a színük már határozottan az aktuális, modern megjelenéshez illeszkednek.

Az igazi klasszikusokat érdemes őrizgetni a szekrényben, és nem csak amiatt, hogy az ember lánya időnként felvegye az egykori farmernadrágját, hogy vajon belefér-e még. A legtöbb erős trend előbb-utóbb visszatér, s olyankor nem feltétlenül kell újabb darabok után kajtatni. Elegendő csupán előkapni a tíz évvel ezelőtt viselt fazonokat a szekrényből, s voilà, kész is a stílusos retró szett.

Kiemelt kép: Jeremy Moeller/Getty Images.

Galéria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés