Coco Chanel az ötvenes években alkotta meg a kéttónusú cipőfazont, amely azóta az egyik jelképe a francia divatháznak. Az elmúlt, bő hatvan évben sok minden változott a márkánál, ám a híres lábbeli továbbra is formálja a divatot.

hirdetés

Coco Chanel a divat nagyasszonyaként vonult be a történelembe, köszönhetően annak, hogy számos újítással ajándékozta meg a hölgyeket. Időtálló darabjai még manapság is megtalálhatóak a divatház kínálatában, és az utóbbi évtizedekben sok tervezőt inspiráltak. Többek között Coco nevéhez köthető a kis fekete ruha, a tweedkabát és a No.5 névre keresztelt parfüm. Ám a kiegészítők terén is sikerült maradandót alkotnia.

Coco Chanel még a húszas évek elején tervezte meg a híres kreációit, ám a háború alatt bezárta a butikját, amelyet egészen 1954-ig ki sem nyitott. Ekkor jelentkezett ismét új kollekcióval a divat francia nagyasszonya, aki bebizonyította, hogy az időtálló darabokkal simán lenyomja az új tervezőket. Ebben a gyűjteményben kapott helyet a csinos fekete orrú cipő, ami azóta is megtalálható a márka kínálatában.

A kéttónusú cipő bő 60 éve nem ment ki a divatból: Coco Chanel tudta, mire vágynak a nők

A kéttónusú cipőfazont eredetileg elegáns tweedkosztümökkel párosította a Chanel, így hamar a nőies megjelenés részévé vált. A klasszikus stílusú lábbeli közepes magasságú sarokkal rendelkezik, és egy apró pánttal illeszkedik a bokánál. A hölgyek imádták a kreációt, hiszen nagyszerűen passzolt mindenhez. A fekete orrú darab továbbra is a kínálatban maradt, a hatvanas évek divatját például erősen meghatározta ez a fazon. Később azonban, a diszkókorszak feltűnő darabjaival nem tudta felvenni a versenyt.

A nőies lábbelit Karl Lagerfeld tette ismét népszerűvé: a 2015-ben bemutatott Chanel-kollekció minden darabjához ezt adta a modellekre, mivel úgy gondolta, hogy a csinos cipő bármihez viselhető. A divatcsászár nem csak az elegáns tweedkosztümökkel boronálta össze a kiegészítőt, hanem nadrágokkal, sportos dzsekikkel és lágy esésű szoknyákkal is kombinálta. A végeredmény igazán különleges lett, és a tervező bebizonyította, hogy Coco klasszikusa még mindig tud újat mutatni.

Az elmúlt években számos fazonvariáció készült a kéttónusú lábbeliből, ami már több színben is kapható.

A Chanel-cipő körüli őrület érthető, hiszen egy rendkívül kényelmes, ám mégis nőies fazonról beszélhetünk, amely mindenhez illik.

A kombinálásának tényleg csak a képzelet szabhat határt, hiszen az egyszerű színárnyalatok mindenhez passzolnak, és szépen ellensúlyozzák a mintás kreációkat. Ráadásul ez a lábbelifazon annyira népszerűvé vált a hatvanas évek újratupírozásával, hogy már nem kizárólag a Chanel kínálatában található meg, hanem bármelyik cipőüzletben felbukkanhat.

A fast fashion üzletekben is megjelentek a fekete orral ellátott lábbelik, amelyek nagyszerűen kihasználhatóak az átmeneti szezonban. Készült belőlük balerinafazon is, amely ideális a rohanós mindennapokra.

 

Kiemelt kép: Edward Berthelot / Getty Images. 

Képek a cikkben: Paul Schutzer/The LIFE Picture Collection, Victor Boyko, Pascal Le Segretain / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés