Jackie Kennedy letisztult, nőies megjelenésével a hatvanas évek legnagyobb divatikonja volt. Minden nő olyan frizurát akart, amilyet ő viselt, és valahányszor megjelent a nyilvánosság előtt, árgus szemekkel figyelték a first lady összeállításait. Jackie nem csak követte a trendeket, hanem formálta is, ezek a kreációk például neki köszönhetik népszerűségüket.

hirdetés

Az egykori first lady megjelenéséből manapság is gyakran merít ihletet a divat. Jackie Kennedy öltözéke mindig kifogástalan volt, passzolt az alkalomhoz, mégis képes volt kihangsúlyozni az egyéni ízlését. Szerette a szép ruhákat, és mindent elképesztő eleganciával tudott viselni. Stílusát sokszor méltatták már, emellett táskát nevezett el róla a Gucci, és 2001-ben kiállítást nyitottak az ikonikussá vált öltözékeiből, a New York-i Metropolitan Múzeumban.

Jackie öltözködésének tehát hatalmas hatása volt a divatra, és vannak olyan trendek, viseletek, amelyeket kifejezetten neki köszönhetünk. Óriási rajongótábora volt, szinte minden nő rá szeretett volna hasonlítani, ezért a hatvanas években lépten-nyomon Jackie inspirálta szerelésekkel lehetett találkozni.

Jackie Kennedy nőies stílusa sok tervezőt megihletett

Jackie sorra megihlette a tervezőket, ám olyan is előfordult, hogy már létező, piacra dobott kreációt neveztek át a tiszteletére. Sok divattervező neki köszönhette a sikerét, az általa viselt ruhafazonokat pedig még ma is szívesen viselik az előkelő nők.

Pillbox-kalap

A beiktatáson Jackie egy kék színű kosztümöt viselt, amelyet egy apró, pillbox-kalap egészített ki. A fazon már korábban is ismert volt, ám a first lady-nek köszönhetően egy szempillantás alatt az egekbe szökött a népszerűsége. A kiegészítőt Halston tervezte az alkalomra, akinek mondhatni, ezzel a darabbal indult a karrierje. A kalapfazont azóta már sokan viselték, Katalin hercegné szintén szívesen választja ezt a fejfedőt a hivatalos alkalmakra.

Jackie bag

Jackie Kennedy a Gucci tervezőit is megihlette. Gyakran mutatkozott a divatház hobó táskájával, amelyet végül 1961-ben Jackie bag névre kereszteltek. A retikül ismét megtalálható a márka kínálatában, a nők pedig újra megrohamozták érte az üzleteket.

Oleg Cassini és a nőies kosztümök

Halston mellett egy másik divattervező népszerűségéhez is hozzájárult Jackie. Oleg Cassini a first lady személyes tervezője volt. A dizájner alkotta meg a híres kosztümjeit, ám kabátokat és estélyiket egyaránt kreált számára. A művész ruháit az egyszerű vonalvezetések, a letisztult szabásvonalak és a láthatatlan varrások jellemezték. Számtalan különleges darabot alkotott, amelyekért valósággal rajongtak a nők.

Elegáns, monokróm összeállítások

A monokróm összeállítások manapság is hatalmas népszerűségnek örvendenek, ami részben Jackie Kennedynek köszönhető. Imádta a kétrészes kosztümöket, amelyek elegánsak, kifinomultak voltak, és biztosan nem tették túlságosan feltűnővé az összképet.

Hatalmas napszemüvegek

Szerette a napszemüvegeket, különösen a hetvenes években divatosnak számító, nagy lencséjű fazonokat. A kedvenc márkája a François Pinton volt, Jackie mindig az optikus kiegészítőit viselte. Később akkora sikere lett, hogy szó szerint minden nő azt a verziót kereste.

Pánt nélküli ruhák

A pánt nélküli ruhák körüli őrület úgyszintén a first lady nevéhez köthető, mivel sokszor jelent meg olyan estélyiben, amely teljesen szabadon hagyta a nyakát. Jackie törékeny alkatához nagyszerűen passzoltak az efféle kreációk, amelyek kihangsúlyozták csinos vonalait.

 

Kiemelt kép: Bettmann / Getty Images.

Képek a cikkben: Bettmann, David McGough, Images Press, Darren McCollester, Archive Photos, Art Zelin, Santi Visalli / Getty Images, Gucci.

  • Megosztás:
hirdetés