Az őszi-téli időszakban a réteges öltözékek valamennyire megnehezítik az optikai trükközést, de néhány ruhafazon segítségedre lehet abban, hogy szépen formáld az alakod. A kidomborodó, gömbölyded has nem csak ormótlan, bő szabásokkal fedhető el szépen, így az alakhangsúlyos ruhadarabokról sem kell lemondani. Divatos, nőies és előnyös összeállításokat mutatunk, melyek karcsúsítják a sziluettet.

hirdetés

Az alap testalkattól függetlenül, sok nőnél a has és a derék környéke a legproblémásabb terület, hiszen ide könnyebben rakódik le a súlyfelesleg. A gömbölyded, méretes kebel, a vastag felkar, valamint a csípővel szinte összeérő pocak robusztusabbnak mutatja a felsőtestet, ezért érdemes a keskenyebb lábakat hangsúlyozni.

Bár a bő ruhadarabok ilyenkor ésszerűnek tűnnek, nem mindig a kívánt eredményt hozzák: a sátorfazonok még inkább széthúzzák, szélesítik az idomokat, ezért nem árt itt-ott tagolni a test vonalát. Persze, nem mindegy, hogyan.

Több kilót elcsalnak ezek az előnyös öltözékek: a has területén trükköznek

Ha a köldök alatt és felett egybefüggően kidomborodik a pocak, elveszi a derékvonal ívét, ezáltal tömbszerűvé válik a törzs, ami megfelelő tagolást igényel. A nagy mellek optikailag úgyszintén szélesebbnek mutatják a felsőtestet, ezért érdemes a legkeskenyebb területet hangsúlyozni, ami a keblek alatt, a derékcsúcs környékén helyezkedik el. Tehát az övet is magasabbra kell tenni, hiszen a csípőhöz közel főként a párnácskákat fogja kiemelni.

A zakószabású ruhák lágy esésűek, de nem annyira lengék, hogy kirajzolják a hurkácskákat. Az átlapolt, egyenes vagy enyhén bővülő fazon előnyösen formálja a telt idomokat, V-kivágásával pedig szépen nyújtja az alakot. Az öv jóval a has fölött, a bordák alatt fogja össze a derekat, ezáltal sokkal keskenyebbnek tűnik a sziluett.

Bár a magas derekú nadrág nem minden esetben lapítja le a hasat – különösen jelentősebb túlsúly esetén -, megfelelő kombinációban karcsúsíthatja a vonalakat. A vékony anyagú, testre tapadó fazonok ez esetben kerülendőek, mert csak még jobban kihangsúlyozzák a domború területeket.

Fontos, hogy a magasított derékszabás a köldök fölé érjen, a nadrág pedig egyenes, vagy A-vonalú szárakkal rendelkezzen. Ruhapróbakor arra kell odafigyelni, hogy a választott darab ülepe ne vágjon be, hagyjon egy kis szabad mozgást az anyagnak. A vastagabb farmer, különösen, ha rugalmas, valamennyire slankítja a has környékét, és sötét színű, monokróm szettbe helyezve ez a hatás fokozódhat. A kalap és a vastag talpú, vagy magas sarkú csizma úgyszintén hozzájárul az alaknyújtó optikai csaláshoz.

Ha felül bő pulóverrel trükközöl, válassz olyan fazont, ami nagyjából a derék és csípő vonaláig takar. A lágy esésű, mozgalmas anyagú felsők előnyösebbek, viszont érdemes szűkebb, vagy egyenes szárú nadrággal ellensúlyozni a felsőtestet takaró bő szabást.

Az overall nagyon divatos idén, és megjelentek a melegebb kordbársony, bőrhatású, valamint farmer anyagú változatok is, melyek közül nem mindegyik felel meg a karcsúsító trükkök alapfeltételeinek. Ha az overall ülepe bevág, biztos, hogy nagy hangsúlyt fog tenni a hasra.

A répafazonok pedig a csípőt szélesítik, így ajánlott inkább az egyenes vonalú kreációk mellett dönteni. A derékcsúcsra helyezett öv ebben az esetben is előnyös lehet, különösen, ha a derékszabás ráncolásokkal karcsúsított.

Ennél a kabátnál csak a gallér feltűnő, ami nagyobb hangsúlyt ad a V-alakú kivágásnak. Nincsenek zavaró elemek, kiálló zsebek, szőrmerátétek a csípő és a has környékén, ráadásul rejtett gombolású és átlapolt fazonú, amit a magasra igazított öv csak még jobban karcsúsít. Egy ilyen megoldás nem csak csinos és nőies, hanem kényelmes is.

A mintáktól sem kell elzárkózni, de ilyenkor különösen lényeges az adott ruhadarabok fazonja, illetve az, hogy mivel kombinálod őket. Amikor a felsőtest szélesebb, érdemes fekete alapon megjelentetni a színes printet, így optikailag eltereli a hangsúlyt a hasról. Társíts fekete, magas derekú nadrágot a vidám blúz mellé. A hosszú, egyenes vonalú kabát szintén nyújtja az alakot.

Még jobb, ha átlós irányú minta fut a ruhán. Ez a lágy esésű ingfazon szépen takarja a gömbölyded hasat, és bővülő ujjával a vastag karoknak sem ad hangsúlyt.

Az apró pöttyök nem bántják az alakot, különösen egy ilyen ruhaszabás mellett, mely a dekoltázs kiemelésével tereli el a figyelmet a problémás területekről. Bár A-vonalú, nem a slampos bő szabások közé tartozik, amit a mellkörnyéki ráncolásnak, és az alaknyújtó sálgallérnak köszönhet. Takarásban tartja a hasat, ugyanakkor a keblek alatt tagolja a törzset, így nem tömbösíti az alakot.

A kontrasztos öltözék szintén kétesélyes lehet, mert nem mindegy, hol találkoznak egymással az ellentétes tónusok. Ha a nadrág fehér, nem kell a köldök fölé érnie a derekának, helyette a fekete felső slankítja a derék és a has környékét. Amennyiben felülre kerül a fehér, alulra pedig a fekete, a magasított, gumis derekú, A-vonalban szélesedő nadrág is szóba jöhet. Ez a hosszában csíkos anyag különösen nyújtja az alakot.

Már a fehérneművel megalapozhatod a haslapító öltözéket. Ha a bugyi a has alatt vág be, nyilván jobban ki fog domborodni. A gumipántos megoldás helyett válassz kényelmes, elasztikus pamutverziót, amely takarja a hasat. A jól megválasztott harisnya szintén összefogja a sziluettet, ráadásul elengedhetetlen része az őszi öltözéknek, amennyiben szoknyát, vagy ruhát viselsz.

2 öltözködési hiba, ami látványosabbá teszi a kiálló hasat

A vékony, lenge anyagú szoknyák és nadrágok kiadják az idomokat, különösen, ha rátapadnak a testre.

Ugyanígy a bőrhatású, fényes nadrágok és szoknyák sem mindig szerencsések. Ez a nadrágfazon pont a has domború részén záródik, ráadásul a zsebeivel is szélesíti az alakot. Szerencsésebb lett volna egy A-vonalú, a derékvonalon sem túl szűk szabást választani.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés