A francia stílus hosszú évek óta egy meghatározó irányvonalat képvisel a divatban, ami egyet jelent a kapszulagardrób fogalmával, a könnyed, lezser eleganciával és az időtálló, letisztult alapdarabok sikkes kombinálásával.

hirdetés

Bár a francia stílus örök érvényű, melynek népszerűsége nem kopik meg az évek során, idén különösen nagy figyelem és rajongás övezi ezt az irányzatot, melynek szellemében egészen új fényben tűnnek fel a jól variálható, letisztult alapdarabok.

Még azok is szívesen szemezgetnek az eszköztárából, akik nem követik a franciás hangulatot szorgalmazó trendet, hiszen olyan klasszikus divatelemekkel szolgál, amelyek kortól függetlenül, elképesztően sok kombinációban viselhetők.

Noha úgy tűnik, ez a sikk jól bevált ruhafazonokra és kiegészítőkre hagyatkozik, az aktuális trendvonal sem hiányzik a kelléktárából, így soha nem szab gátat a modern összképnek, miközben az ikonikus, klasszikus értelemben vett nőies szabásokra koncentrál. A múlt és a jelen stílusjegyei találkoznak ebben az olvasztótégelyben, melyek tökéletes összhangban megférnek egymás mellett.

Időtálló, letisztult alapdarabok a francia stílus pillérei: őrült sok verzióban viselhetők

A klasszikus csíkos felső vagy a breton top

A francia divatba Coco Chanel vezette be a csíkos felsőt az 1900-as évek elején, korábban a tengerészet egyenruhájának a része volt.

Akkoriban a modern és praktikus megjelenést szimbolizálta a nők körében, hiszen kényelmes és jól kombinálható darab volt, ami csakhamar elengedhetetlen divatkelléke lett a tengerparti nyaralásoknak.

A klasszikus csíkos felső azóta számos formában megvetette lábát a divatban, a tengerészstílusú topok, rövid és hosszú ujjú pólók, valamint a kötött pulóverek egyaránt népszerűek.

A francia stílus népszerűségének hátszelével, a letisztult, csíkos alapdarabok idén is meghatározó elemei a sikkesen nőies, valamint a bájosan laza, retró szereléseknek.

A klasszikus fekete-fehér mintázat könnyedén beépíthető a mindennapi öltözékekbe, nemcsak a garbó, a kardigán, a galléros felső, hanem a kötött pulóver éppúgy remekül kombinálható, sőt, még a farmernadrág mellett is elegánssá teszik az összképet.

A kabátkaként is viselhető bukléblézer

A buklédzseki, vagyis a kabátkának is beillő blézer a Chanelnek köszönhetően szintén régóta beépült a francia divatirányzatba, gyakorlatilag az egész világon a francia nők könnyed, lezser eleganciájával azonosítják az efféle darabokat.

Mivel ismét felkapottá vált a klasszikus és modern elemeket egyaránt tartalmazó stílusuk, a sűrűbb szövésű tweed, valamint a laza, csomós anyagú buklé igen népszerű a dzsekik, blézerek terén.

Mindkét verzió roppant jól kombinálható, akár farmernadrágos, tornacipős szettekben is megállják a helyüket, de pikk-pakk dominálni kezd nőies eleganciájuk, amint szoknyák vagy egészruhák mellé társulnak.

A jó öreg ballonkabát, avagy a trencskó

Bár a ballonkabát elterjedése nem a francia divatra vezethető vissza, ma már kétségkívül elmaradhatatlan tartozéka a francia nők könnyed stílusának. Az utcai viseletbe átemelt kabátka ötletét a brit hadsereg által viselt trench coat, avagy trencskó létezésének köszönhetjük. Az első világháborúban gyakorivá vált darab előnye, hogy nagyon könnyű, mégis vízálló anyagból készült, a pamutszálas keverék ugyanis nem gátolta a mozgást.

Bár az úgynevezett ballonkabát ma már a legkevésbé sem ballonvászonból készül, így vízlepergető tulajdonságokkal sem rendelkezik, mégis az átmeneti szezonok egyik nagy klasszikusa. Tavasszal és ősszel rendre előkerül, bár időként háttérbe szorítják más trendek, idén ismét reflektorfényben sütkérezik. A bőrhatású anyagok elterjedésével a műbőr trencskók szintén elárasztották a kínálatot, ezek a darabok legalább kevésbé engedik át a szelet, és némileg víztűrő felülettel rendelkeznek.

A hosszú fazonú, a túlméretezett, lezser kialakítású, valamint a derékhangsúlyos és a rövidre szabott trencskók egyaránt divatosak idén, és nem csak a nőies összeállításokkal harmonizálnak, az edzőcipős szetteket éppúgy feldobhatják.

Van bennük egy csipetnyi pimasz vagányság, ami az egyszerű, letisztult öltözékeket is megbolondítja, így a ballonkabátok sohasem válnak unalmassá.

A francia stílus oszlopos tagja a trencskó, ami kifejezetten jól mutat letisztult alapdarabok mellett, így roppant praktikusan variálható. Nem csak a francia sikk kedvelői kattantak rá erre a kabátra, hiszen roppant sokoldalú, hangulat és egyéni ízlés alapján számos összeállítást megfűszerezhet, nem fog kilógni a képből.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés