A francia divatház az elmúlt száz évben számtalan sikkes fazonnal örvendeztette meg a nőket, így nem meglepő, hogy a tervezők gyakran merítenek ihletet Coco Chanel vagy Karl Lagerfeld kreációiból. Tavasszal a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb párosítása kerül reflektorfénybe, a bukléanyagú nőies kosztüm.

hirdetés

A Chanel kifutóján számtalan időálló darab jelent meg az elmúlt évszázadban, így nem csoda, hogy az egyes márkák gyakran inspirálódnak a legendás kreációkból. A Coco Chanel által megálmodott nőies félcipő például már hatvan éve sikkesnek számít, és a csinos tweedkabát sem ment ki a divatból. Természetesen a közelebbi korszakokból is szívesen mazsoláznak a divatszakemberek, sokaknak Karl Lagerfeld ötletei jelentik a legnagyobb inspirációlöketet.

 A ’90-es években Karl Lagerfeld újra szexissé varázsolta a tweedkosztümöt

Karl Lagerfeld a nyolcvanas években került Chanel-ház élére, és a divatcsászár egy szempillantás alatt életet lehelt a márka megfakult alapkoncepciójába. A tervező megőrizte a Coco Chanel által meghatározott irányvonalat, ám a kollekciókba a sajátos látásmódját és stílusjegyeit is belecsempészte. Megtartotta a nőies tweedkosztümöket, de alapos átalakításnak vetette alá a fazont, így a rövid blézerekkel összeboronált szoknyák vagy nadrágok, sokkal izgalmasabb, merészebb formában tértek vissza a kifutóra.

Lagerfeld lecsípett a szoknyák hosszából, a sikkes minikhez pedig karcsúsított, vagy levágott szabású blézereket párosított. Az újragondolt buklékosztümök hatalmas sikert arattak, és több éven keresztül lázban tartották a nőket.

 

A hosszított kialakítású kabátkákat idővel felváltották a rövidebb zakók, amelyeket csinos felsőrészekkel kombinált a tervező.

 

Lagerfeld a kilencvenes évek derekán két ütős trendet is elindított: nemcsak a nőies, rövid kosztümök váltak slágerdarabokká, hanem a fényes, láncos övek. A sokoldalú kiegészítő a tavaszi-nyári trendpalettán is felbukkan!

 

A tavaszi divat újramelegíti a kilencvenes évek egyik legütősebb trendjét, így a rövidebb kosztüm ismét megjelenik a kínálatban. A sikkes szettek szuperül variálhatóak, és a stílusmixelő irányzatoknak köszönhetően akár edzőcipővel is viselhetőek. A színes bukléfonalból készült blézerek, nadrágok és szoknyák továbbra is a Chanel által lefektetett alappilléreket népszerűsítik.

Coco Chanel annak idején a férfiruházatra jellemző tweedszövetet gondolta újra a festett gyapjú- és moherszálak keverékével. A bukléfonalak jellegzetessége, hogy többféle típusú szálat sodornak össze, így az átlós és keresztszövésű anyagokon kis csomók, hurkok keletkeznek.

Míg korábban a férfiaknak szánt tweedanyagok sötét, morózus, olajzöld, barna és rozsdaszínű tónuskeverékeket kaptak, a divatház világos, bézs keverékszálakkal tette nőiessé a különleges bukléblézereket. Ma már, az olcsóbb előállítást szem előtt tartva, sokféle anyagból készülnek a Chanel-módit megidéző rövid szabású zakók, illetve a hozzávaló szoknyák, nadrágok. Vászon, dzsörzé, bármilyen szövet felbukkanhat a kollekciókban.

A nőies kosztüm elképesztően izgalmas formában tér vissza a tavaszi-nyári szezonban

A klasszikus kosztümök kabátkái és szoknyái sokkal rövidebb formában jelennek meg idén. A derékig érő blézerek egyszerre izgalmasak és nőiesek.

A tweedkosztüm sosem megy ki a divatból, az apró csavar pedig igazán frissé teszi az időtálló kreációt. A rövidebb kabátka csodásan feldobja a szerelést, ami akár rövidnadrággal is kiegészülhet.

A nadrágkosztümökkel úgyszintén érdemes tenni egy próbát, idén ezek is a rövid blézerekkel lesznek a legsikkesebbek.

A rövidebb zakó a farmeres szerelésekben remekül érvényesül, és elképesztően nőiessé teszi az összhatást.

 

Kiemelt kép: Neil Mockford / Getty Images.  

Képek a cikkben: Bertrand Rindoff Petroff, Images Press, Michel Arnaud, Pierre VAUTHEY / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés