Az első és legfontosabb szempont persze, hogy a farmernadrág passzoljon a testalkatodhoz, és a hossza is megfelelő legyen. Ám van még pár apróság, amire ügyelni kell a vásárlás során, hogy az új darab minden részletében tökéletesen álljon az alakodon.

hirdetés

 

A mindennapok során a farmernadrág a legtöbbet viselt ruhadarab, éppen ezért gyakran szorul cserére. Az új darab kiválasztása mindig könnyűnek tűnik, hiszen csak fel kell próbálni párat a kínálatból, majd megnézni a tükörben, hogy mindenhol tökéletesen áll-e. Azonban gyakran előfordul, hogy a próbafülkében átsiklik a tekintetünk pár apró részlet felett, amelyek egyébként sokat nyomnak a latba a fazonválasztásnál.

Néha beérjük annyival, hogy passzol a derékméret, nem lötyög a popsin az anyag, és a szárakból sem kell félméternyit felhajtani. Hurrá! Pedig legbelül érezzük, valami nem stimmel a szabással, talán csak kicsit meg kell szoknunk, hogy otthonosan érezzük magunkat benne. Ám nem árt hallgatni a belső hangra, mert előfordul, hogy a méret jó, csak néhány apró részlet rontja el az összhangot. Eláruljuk, mire kell még figyelni a szárak hosszán és a derékbőségen kívül!

Így egyszerűbb lesz a vásárlás: ezt vedd figyelembe a farmernadrág kiválasztásakor

Általában már egy előre megformált vággyal és céllal érkezünk az üzletbe: már az is sokat segít, ha tudjuk, hogy magas derekú, vagy netán klasszikus szabású, egyenes szárú darabra pályázunk. Ám az is megesik, hogy kísérletezni szeretnénk, és valami egészen új fazonra esik a választásunk, amiről fogalmunk sincs, hogyan fog mutatni rajtunk.

Első körben mindenki azt nézi meg, nem csúszkál-e a farmernadrág dereka. Ez magasított szabás esetén csalóka lehet, mert előfordul, hogy a derékpassz kicsit eláll hátul, miközben a fenéknél, a csípőnél és a comboknál pont jónak bizonyul a méret. Ilyenkor jön az, hogy legyintünk: egy övvel tökéletes lesz! Viszont nem árt figyelembe venni, hogy viselkedik az anyag pár mosás után.

Vékonyabb farmereknél nem ritka, hogy pár hónapnyi viselés után kicsit elnyúlik a fazon. A vastagabb, merevebb anyagösszetétel miatt, pedig nem egyszer szűkebbnek bizonyul a nadrág a mosás után. Ezen pár trükkel, és megfelelő mosási eljárással könnyen segíteni lehet. Ám akad még néhány részlet, amin legtöbbször átsiklik a szemünk a vásárlás során, pedig jelentősen befolyásolják azt, hogyan mutat rajtunk a választott fazon, és mennyire fogjuk jól érezni magunkat benne. Ha odafigyelsz ezekre az apróságokra, jelentősen megkönnyítheted magadnak a vásárlás procedúráját.

Szín és koptatás

Köztudott tény, hogy amíg a fekete és sötét színű nadrágok slankítják a sziluettet, addig a világos darabok kihangsúlyozzák a feneket és a combokat. Na de mi a helyzet a koptatott fazonokkal? Bár ez a stílus nagyon divatos, óvatosan kell beépíteni a ruhatárba. A kontrasztos színű farmerszárak ugyanis optikailag vastagíthatják a lábakat és attól függően, hová esik a világosabb, koptatott folt, felhívhatják a figyelmet a fenék- és csípőtájéki zsírpárnákra.

Még a vékony lábakat is előnytelenül összenyomhatja egy durva koptatási minta, ezért az erős kontrasztokat mindenképp érdemes elkerülni. A legjobb, ha a világos rész fokozatosan beleolvad a farmer eredeti színébe, vagyis nem üt el nagyon, és nem rendelkezik szabályos körvonallal. Arra is ügyelni kell, hová esnek a világosabb foltok. Lehetőleg ne azokra a területekre kerüljön díszvarrás, minta, vagy koptatás, amelyeket nem szeretnél kiemelni.

A klasszikus, sötétkék farmernadrágok jó alapot adhatnak az alaknyújtó trükközéshez, persze, ehhez a fazon tulajdonságait is számba kell venni. A sötét, koptatásmentes, egyenes szárú kreációk általában keskenyítik a sziluettet.

Kép: Edward Berthelot/Getty Images.

Nem mindegy, milyen az ülepe

Szinte sosem kerül szóba ez a szempont, pedig nagyon fontos annak érdekében, hogy valóban jól mutasson az alakon a nadrág. Nem mindegy a farmer ülepének a hossza. A vékonyabb anyagú farmerek és leggingsek ugyanis könnyen ráncolódhatnak, sőt bevághatnak a láb között.

Magas derekú fazonoknál ez jobban előtérbe kerülhet, ami kínos pillantásokhoz vezethet társaságban. Ha az ülep túl rövid, a derékpassz összegombolásakor az anyag felkaphat, és óhatatlanul kiadja a háromszög formát. Erre lehet megoldás, ha olyan nadrágot választasz, melynek hosszabb a cipzárja, és az ülepe nem súrolja a comb belső részeit.

A zsebek mérete és elhelyezkedése

Akkor a legcsinosabb a farmer, ha a fenékről gömbölyded és feszes képet mutat. Az ártalmatlannak tűnő hátsó zsebek azonban könnyen bele tudnak szólni a tökéletes elképzelésbe, nem is egyféleképpen.

Először a zsebek méretét figyeljük meg. Ha túl nagynak látjuk más farmerokéhoz viszonyítva, akkor abban a fenekünk is nagyobbnak fog tűnni. Az elhelyezkedése pedig a második tényező, aminek gyakran döntő szerepe van. Az alacsonyan felvarrt darabokban olyannak tűnhetnek a farpofák, mintha kissé megereszkedtek volna.

Az egymástól távol álló zsebek pedig szélesebb csípőt eredményeznek. A fenékvarrás sem mindegy. A dísztűzést általában senki sem nézi, pedig célja van: a vízszintes varrás széthúzza a sziluettet, az ívelt típusú szépen kerekíti a popsit, a V-alakú szűkíti, keskenyíti a csípőszélességet. A zsebek elhelyezésének a lényege az, hogy hol szorul egy kis tuningra a fenékforma. Ezzel játszadozva el lehet érni a tökéletes összhangot, de sajnos sokszor pont a fenék- és zsebvarrások rontják le a képet.

Tökéletes derékbőség

Többnyire nagy dilemmázást indít el az a szituáció, amikor a nadrág a popsin és a combokon jól passzol, de a derékon már túl bő. Válasszunk kisebbet? Netalán túl vastag a lábunk, és emiatt kell bővebb fazon? A gond nem velünk van, csupán rossz boltban keresgélünk. A tökéletes derékbőséget könnyen meg lehet anélkül is, hogy a kínálat teljes farmerkészletét felpróbálnánk.

Csupán annyit kell tenni, hogy a kihajtott ruhadarabnak a derekát megfogjuk ujjainkkal a két végénél tartva, majd, mint egy kendővel, körbefogjuk vele a nyakunkat. Ha nem szűkös és nem is túl bő, akkor az lesz a mi méretünk.

A farmer anyagösszetétele és minősége

Újonnan vásárolva a farmernadrágok mindig feszesnek és rugalmasnak bizonyulnak, ám ez sajnos nem tart örökké. Ha a választott darab akár kevés százalékban is, de tartalmaz elasztánt, akkor érdemes odafigyelni a kezelésére. Ez az anyag felel ugyanis azért, hogy jól illeszkedjen idomainkhoz a nadrág.

A nem megfelelő mosási program vagy akár a forró vasalás és a mosógépek szárítóprogramja is tönkreteheti, megégetheti az apró ruganyos szálakat, amitől előbb-utóbb lötyögni fog a ruhadarab rajtunk. Mielőtt kiterítenéd száradni a farmert, mindig igazítsd ki szépen az eltekeredett, félrecsúszott szárvarrásokat, hogy a víz elpárolgásakor az anyag visszanyerje formáját.

Vannak silányabb összetételű farmerek, melyek inkább vászonszerűek. Ezek az anyagok könnyebben kitérdepelődnek, elnyúlnak, és hamarabb elveszítik formájukat. A vastagabb, merevebb farmernadrágok sokáig megőrzik fazonjukat, viszont nem mindig kényelmesek. Jó, ha van egy kis rugalmassága az anyagnak, ami nem csak a komfortérzethez járul hozzá, hanem a jó tartást is garantálja.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés