Elsőre nem tűnik túl kényes anyagnak, de valójában nagyon fontos, hogyan tisztítod és tárolod. Egyrészt azért, mert megfelelő gondviseléssel sokkal tovább megtartja a színét és a formáját, így akár több évig is hordhatod, másrészt pedig, a környezetet is véded, ha nem vásárolsz minden hónapban új darabot. A farmer mosása egyszerű művelet, de csak kevesen tudják, hogyan kell helyesen kezelni.

Manapság nagyon könnyű elindítani a mosógépet, akár indokolatlanul is, hiszen kényelmes megoldás. Sokan hajlamosak már egy viselet után a szennyesbe dobni a holmijukat, pedig ez sem a ruháknak, sem a környezetnek nem tesz jót. A farmernek különösen ártalmas, ha túl gyakran mosod, főleg, ha mosógépben teszed.

Nem bonyolult a farmer mosása, de igényel néhány trükköt

Elsőként kezdd azzal, hogy elolvasod a címkén lévő instrukciókat. Itt pontosan leírják, hogyan kell tisztítanod, ami azért is fontos, mert sok esetben, amit farmernak hiszel, valójában csak utánzat. Így elkerülheted a felesleges bíbelődést, bár a következő tippek utóbbi esetében éppúgy hasznosak lehetnek.

Ha nem foltos a ruhadarab, havonta egy-két alkalommal ajánlott kimosni, lehetőleg kézzel. Erre most valószínűleg sokan felkapják a fejüket, de például a farmernadrágok kevésbé koszolódnak össze, vagy büdösödnek meg, mint a fehérneműk, vagy a felsők, melyek gyakoribb kezelést, tisztítást igényelnek. A környezetvédő aktivistaként úgyszintén ismert divattervező, Stella McCartney a tudatos mosás híve, és úgy véli, nem csak a kedvenc farmerdarabunkat óvhatjuk meg, hanem a vízpazarlást is elkerülhetjük, ha nem járatjuk a mosógépet feleslegesen. Amennyiben nincs szaga az anyagnak, vasalással éppúgy felfrissítheted, ami ráadásul fertőtlenítő hatással bír.

A farmer kíméletes mosása nagyon egyszerű: egy lavórba engedj hideg vizet, tegyél bele egy fél teáskanálnyi kímélő folyékony mosószert, majd áztasd benne a kifordított farmert, egy órán keresztül. Ezután enyhén csavard ki, és lehetőség szerint akaszd ki a levegőre száradni.

Amennyiben erre nincs mód, akkor olyan helyre tedd, ahol az anyagból csöpögő víz nem károsítja a padlót, vagy tegyél alá felmosórongyot. A mosógép szárítóprogramját lehetőleg kerüld el, ettől ugyanis könnyen összeugorhat a farmeranyag.

Mielőtt vízbe mártanád a koszos holmit, nézd át a zsebeit, hogy meggyőződj róla, üresek-e. Farmernadrágnál célszerű a divatosan felhajtott szárakat visszaengedni, máskülönben a hajtások mentén megkophat, kirojtosodhat az anyag. A cipzár mindig legyen felhúzva, mert nem tesz jót neki a súrlódás, áztatás.

Amennyiben először mosod ki a ruhát, tégy a vízbe a mosószer mellé két evőkanál sót, vagy fél pohár ecetet, hogy elejét vedd a színeresztésnek. Ez a trükk különösen a sötét farmeroknál nagyon hasznos.

Ha folt került a felületére, próbáld ki, hogy nem áztatod be az egészet, hanem egy vizes rongy és kímélő, folyékony mosószer segítségével enyhén megdörzsölöd az anyagot. Utána hideg vízzel öblítsd ki. A szappant inkább hanyagold, ugyanis károsíthatja az anyagszálak rostjait.

Hogyan tárold?

Legjobb, ha felakasztod egy vállfára. Nadrág esetén ne csíptetőset használj, hanem félbe hajtva helyezd át egy sima, teljes háromszöget bezáró vállfán. Ha ehhez kicsi a szekrényed, akkor úgy hajtogasd össze, hogy a cipzáros fele legyen belül. Ezzel elkerülheted, hogy az anyagszövés megtörjön.

Teregetés előtt érdemes kirázni a vizes farmert, és helyreigazítani a megcsavarodott varrásokat. A nadrágoknál arra kell ügyelni, hogy a térde ne legyen puklis, ezért célszerű kézzel óvatosan széthúzni a szárakat, úgy, hogy a két szélén, a varrásnál fogod meg.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés