Az első és talán a legfontosabb, hogy a farmer fazonja passzoljon a testalkatodhoz, de most nem erről lesz szó. Az alábbi hibák banálisnak tűnnek, de nagyon könnyű elkövetni őket.

Farmernadrágból évente több darabot is vásárolunk, mégis ez tűnik az egyik legnehezebb feladatnak a próbafülke magányában. Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy a jónak vélt nadrágfazon később mégsem passzolt olyan remekül, mint a boltban, és nem a mosásnak vagy az egy éjszaka alatt alattomosan felkúszott plusz kilóknak köszönhetően. Egyszerűen van olyan, hogy rossz időben rossz választás, és emiatt nemcsak a fazon okolható.

Hibázni sokféleképpen lehet, amikor farmernadrágot veszünk, és meglehet, hogy az alábbi bakikra még soha nem is gondoltál, mert általában több szó esik a testalkathoz passzoló szabásokról, a derék- és csípőbőségről, valamint a szárak hosszáról. Most egy kicsit más irányból közelítjük meg, milyen problémák merülhetnek fel a farmerválasztásnál.

Azok a napok, amikor tilos nadrágot vásárolni

Furán hangzik, de van benne ráció, hogy bizonyos napokra egyszerűen tilos időzíteni a farmervásárlást. A menstruáció első napjaiban, de van, akinél már a peteérés időszakában a női testre sokkal jellemzőbb a vízvisszatartás, mint korábban bármikor. Ilyenkor akár egy centivel is változhat a haskörfogat, de megesik, hogy a lábak is vastagabbak, püffedtebbek, mint egyébként.

A hormonális változások következtében nagyon csalóka lehet, hogy épp melyik fazonban érzed jól magad, és az is megeshet, hogy az egy számmal nagyobb farmer tűnik majd kényelmesebbnek, különösen akkor, ha szűk szabású darabokat próbálsz. Lehet, hogy végül egy nagyobb méret mellett döntesz, pedig elég lenne a kisebb, arról már nem is beszélve, hogy az új farmerek az első mosás után, illetve viseléskor, a testhőmérséklet hatására engednek picit, és rugalmasabbá válnak.

 

A fenékvarrást is figyelni kell!

Nemcsak a farmer színe, koptatása, fazonja, szárhossza és derékmagassága lényeges abból a szempontból, hogy jól áll-e rajtad, vagy sem. Legtöbben csak azt nézik, passzol-e a hátsójukra a nadrág, pedig a fenékvarrás még fontosabb, hiszen trükközni lehet vele.

Nem sokan tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy V-alakú, vízszintes vagy ívelt díszvarrás található a derékszegély alatt. Pedig mindegyiknek megvan a célja: a kerekded, ívelt tűzés szépen gömbölyíti a lapos popsit, a vízszintes vonal széthúzza, szélesíti a csípőt – különösen alacsony derékszabással párosítva -, míg a V-alakú szegővarrás keskenyíti a derék és csípő vonalát.

 

Ne legyints rá, ha hosszú a szára!

Sajnos nem tudni, miért, de csak nagyon kevés farmernadrágot gyártanak átlag testalkatúakra. Ha mondjuk egy alacsony, ötven kilós nőről beszélünk, nagyobb eséllyel talál magára való farmert a 170 centi magassághoz tervezett fazonok között, a rövidebb szárúak ugyanis passzosabbak lesznek rá. Bár egyre több ruhaüzlet tart úgynevezett petite, avagy kisméretű kollekciót, melynek választékában a kisebb szárhosszhoz nem tartozik élből kisebb derékbőség is.

Persze, a kutakodásnál jóval egyszerűbb megoldásnak tűnik, ha az ember lánya megveszi a derékban, csípőben, fenékben passzoló, de elképesztően hosszú farmernadrágot, aztán a félméternyi felesleget majd levágatja és felvarratja a varrónővel.

Ám a szűkebb nadrágfazonoknál ez a módszer már kevésbé jöhet szóba, hiszen már pár centi anyag levágásával is megváltozhat a farmer szabása. Meglehet, hogy alul be kell venni belőle, mert nem lesz olyan szűk, mint eredetileg volt, hiszen a lábszárhoz igazított szárbőség esik majd a bokához.

  • Megosztás:
hirdetés