Az új év kezdete sokak számára a megújulásról szól. Bár még javában tart a tél, az üzleteket lassacskán ellepik a tavaszi újdonságok. A főbb irányzatokat már tavaly lefektették a tervezők, így az aktuális divattrendek leginkább azokhoz igazodnak. A retró fazonok mellett megjelennek a modern vonalvezetések, a letisztult szabásvonalak és a különleges anyagok.

hirdetés

A legnagyobb divatházak rendszerint már egy szezonnal előre elkészítik az új kollekciókat, így a szemfülesebbek tavaly ősszel átböngészhették a legnagyobb tavaszi-nyári irányzatokat. A repertoárok egy része már könnyű dresszeket, sikkes strandruhákat tartalmaz, ám ezt nem jelenti azt, hogy ne jutna hely a sikkes dzsekiknek, vagány szoknyáknak, esetleg formabontó csizmáknak.

A tavaszi divattrendek stílusjegyei a téli öltözékbe is becsempészhetők

Bár hatalmas irányváltás nem várható a meghatározó divatjegyek tekintetében, azért számíthatunk pár izgalmas újításra. A fő inspirációt továbbra is a retró öltözékelemek jelentik. A nyolcvanas-kilencvenes évek jól ismert fazonjai mellett egyre többször bukkannak fel a hatvanas-hetvenes évek kreációi is. Ezek a darabok frissességet, nőiességet csepegtetnek a túlméretezett kreációk uralta repertoárba.

Kivágott részletek

Ez a divatirányzat már nyáron felbukkant, először mikrotrendként indult, majd szépen lassan meghódított mindent. Már nem csak a ruhákon és felsőrészeken jelennek meg a kivágások, hanem akár egy egyszerű kötött garbót vagy szövetből szabott pantallót is megbolondíthatnak. Az efféle darabok már most bekerülhetnek a ruhatárba, hiszen a jól rétegezhető pulcsikban biztosan nem fogsz fázni.

Bermuda

A vastagabb anyagból, esetleg műbőrből készült bermudák sem számítanak újdonságnak, ám idén elég erősnek ígérkezik ez a trend, így akár enyhébb téli napokon is belophatod az öltözékedbe a rövidebb fazonú nadrágokat.

Hosszú szárú csizmával, maxikabáttal téliesítheted a szettet, az átmeneti szezonban pedig karcsúsított blézerrel is kombinálhatod majd az efféle nőies gatyákat. A rövidre szabott nadrág bakanccsal vagy magas sarkú csizmával egyaránt jól mutat. Az eleganciának sem szab gátat, így jöhetnek a fodros blúzok, mellények, zakók és egyenes szabású kabátok.

Kosztümök minden mennyiségben

Az elegáns megjelenés alapkellékei továbbra is a legfelkapottabb trendek között vannak. A túlméretezett, nyolcvanas évek ihlette nadrágkosztümök mellett megjelennek a hatvanas évek decens kiskosztümjei. Ezek készülhetnek bukléanyagból is, így még kifinomultabb lesz a hatás.

 

A szettek mellett a blézerekről sem szabad elfeledkezni, ezeket sem mellőzi az idei divat. A túlméretezett zakók után ismét visszatérnek a finomabb darabok és természetesen a blézerruhák.

Horgolt darabok

A kötött cuccok óriási divatőrületet robbantottak ki az elmúlt egy-két évben. Ennek hatására már tavaly nyáron elkezdett formálódni a horgolt ruhadarabok trendje, de a tervezők jóslata szerint idén igazán átveszik a hatalmat a lyukacsos anyagok. Tavasz végére futnak majd be a horgolt kalapok, ruhák és bralette típusú felsőrészek.

Monokróm sikk

Talán utoljára a hetvenes években számítottak ennyire sikkesnek a monokróm összeállítások. Az egyetlen színből felépülő szerelések kifinomultságot, eleganciát sugallnak. A bézs és rokonárnyalatai továbbra is porondon vannak, ezekkel nem hibázhatsz.

Díszes részletek

A minimalizmus mellett a díszítések is újult erővel térnek vissza. A strasszkövek, gyöngyök, láncok felpezsdítik a klasszikus vonalvezetésű darabokat. Nem muszáj túlzásba esni velük, akár kiegészítő formájában is bekerülhetnek az összeállításba.

 

Kiemelt kép: Claudio Lavenia, Christian Vierig, Raimonda Kulikauskiene / Getty Images. 

Képek a cikkben: Jeremy Moeller, Claudio Lavenia, Edward Berthelot, Streetstyleshooters,  Raimonda Kulikauskiene, Christian Vierig / GettyImages

  • Megosztás:
hirdetés