Nagyszabású show közepette mutatkozott be az Armani Privé haute couture kollekció, mellyel a film- és a divatvilág szoros kapcsolatát, illetve Velence városát ünnepelte az olasz divattervező.

hirdetés

A szeptember 2-án megtartott divatbemutató már a hetedik „One Night Only…” esemény volt a rendezvénysorozat elindulása óta, és ezúttal Velence követte a sort London, Tokió, Peking, Róma, Párizs és Dubaj után. Giorgio Armani hónapok óta készült erre a show-ra, hiszen régóta dédelgetett vágya volt, hogy kifejezze tiszteletét a filmszakma és Velence városa iránt. Így az időpont kiválasztása abszolút nem véletlen, az Armani Privé estje párhuzamosan zajlott a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivállal, amely augusztus 30-án vette kezdetét, és szeptember 9-én ér véget.

Az időzítés része volt a show lényegének, hiszen a 89 éves divattervező gyermekkora óta nagy rajongója a mozinak, úgy véli, hogy a filmkészítés alkotási folyamata sokban hasonlít a divatipar kreatív munkálataira, sőt, más pontokon is kapcsolódik egymáshoz a két világ.

Mindkettő történetmesélés, csak más módon, a filmes jelmezek, ruhák például döntőek lehetnek abban, milyen az első benyomásunk egy adott szereplőről, az öltözékkel hangulatot lehet kifejezni, feszültséget lehet kelteni, de egy-egy személyiségvonást is kidomboríthatnak. Még ha nem is tudatosan, de a filmes kosztümök hatással vannak a nézőre, és gyakran divatot teremtenek. A divattervezők szintén történetmesélők, csak ők anyagokkal, színekkel, egyfajta látványvilág felépítésével kommunikálnak.

Sokat elárul az is Armani mozi iránti tiszteletéről, hogy hosszú évek óta az Armani Beauty az egyik fő támogatója a velencei filmfesztiválnak. Nem beszélve arról, hogy a haute couture mestermű kreációkat a vörös szőnyeges események éltetik, amiből nagy részét kiveszi a filmszakma.

Az ünnep része volt a különleges Armani Privé kollekció

Giorgio Armani Velence iránti tiszteletét abszolút egyértelművé tette az idei tavaszi-nyári kollekció, amelyet a lagúnák városa ihletett. Tulajdonképpen ez a 77 szettes repertoár adta az alapot a most bemutatott, 65 kreációt felvonultató Armani Privé gyűjteménynek. A színárnyalatok hasonlóak és a harlekinminta ezúttal is vezérfonala volt a látványvilágnak, ám a részletkidolgozásban akadtak eltérések.

 

Armani igyekezett összefésülni sajátos, letisztult stílusát Velence őrületes szín- és részletgazdagságával. Lágyított ugyan a tónusokon, és feketével ellensúlyozta vibrálásukat, de azért jócskán felsejlenek a palettán a muránói üveg legcsodásabb zöld, kék, türkiz és menta árnyalatai. A karneválok hangulatát a csillogás adja vissza, mellyel ugyan bőkezűen bánt a divatház, mégsem hat tolakodónak.

A vízfényű selymek tökéletes összhangot teremtenek a sziporkázó tüllökkel, illetve az éjfekete és színátmenetes flitterekkel. Olykor sellőpikkelyként hatnak a zöldeskék árnyalatban csillogó anyagfelületek. A művészi komédia, avagy a commedia dell’arte szórakoztató, improvizatív színjátéka nagy múltra tekint vissza Olaszországban, ahogy a velencei karnevál is, melynek klasszikus eleme a harlekinjelmez. Az Armani kollekció apró részletekben, az anyagok mintázatával, fodros gallérokkal, csillogó felületekkel tesz utalásokat erre a kulturális örökségre.

A különleges haute couture kollekció nemcsak a mozi és Velence, hanem a filmszakma hírességei előtt is tiszteleg, így a One Night Only Venezia rendezvény sztárokban sem szűkölködött. Sophia Loren és Jessica Chastain is a nézőtér névsorát erősítette.

Kiemelt képek: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés