Ahogy az már a Barbie-film előzeteséből is lejött, az első élő szereplős alkotás nem rugaszkodik el nagyon a híres babához köthető rózsaszín látványvilágtól, a jelmeztervező, Jacqueline Durran pedig igyekezett a szereplők szettjeibe is belecsempészni a Barbie-stílus meghatározó periódusait.

hirdetés

A Mattel 1959-ben dobta piacra a legelső Barbie babát, a csíkos fürdőruhát és magas sarkú papucsot viselő prototípus pedig a filmben is felbukkan majd az előzetes szerint, méghozzá Margot Robbie által megtestesítve. Ám még számos ikonikus Barbie-korszakot gyúrtak bele a filmbe, Jacqueline Durran tulajdonképpen a jól ismert szetteket is feleleveníti az általa tervezett jelmezekkel.

A Barbie márka fejlődési ívét, illetve a fröccsöntött baba karakterváltozásait legutóbb a Barbie 60. évfordulójának alkalmából elevenítettük fel, a játékboltok polcain elérhetővé vált babasorozatok ugyanis nem csak az öltözékek hangulatában és stílusában térnek el egymástól.

Mindez a 2023 nyarán mozikba kerülő filmben is visszatükröződik, a Margot Robbie által alakított Barbie mellett még sok népszerű karakter felbukkan, mint a sellő-, az orvos- vagy az elnökbaba. Persze, Ken nélkül nem lenne kerek egész a rózsaszín ködben úszó Barbie Land, őt Ryan Gosling kelti életre a Greta Gerwig rendezésében készült alkotásban.

A szereplők egy-egy posztert kaptak a körítés kedvéért, amelyek a klasszikus Barbie-csomagolás dizájnját idézik meg, már ami a színvilágot és a betűtípust illeti. Hari Nef plakátján Christian Cowan divattervező egyik 2019-es ruhája jelenik meg, amit a doktor szerepébe bújt színésznő visel.

A filmre vitt Barbie-világ teljes ruhatárát azonban az Oscar-díjas brit jelmeztervező, Jacqueline Durran álmodta meg.

Jacqueline Durran jól ért a mesevilág nyelvén: a Barbie-film stílusa imádni való

Jacqueline Durran számos alkotáshoz adta tehetségét, a mesevilág sem áll tőle távol, 2017-ben A szépség és a szörnyeteg élő szereplős feldolgozását tette teljessé gyönyörű ruhaterveivel. Az Emma Watson által viselt sárga báli ruha éppúgy emlékezetes kreáció, mint a Vágy és vezeklés című filmben felbukkanó zöld selyemdressz, amely az aktuális divat számára is inspirációt jelentett.

Ám nem csak ezekkel az alkotásokkal írta be magát a filmtörténetbe a neves jelmeztervező, 2013-ban a BAFTA- és az Oscar-díjat is elnyerte a Keira Knightley főszereplésével készült Anna Karenina filmdráma gyönyörű kosztümjeivel, míg 2020-ban a Kisasszonyok romantikus drámához készített jelmezekért kapott Oscar-szobrocskát.

Ezúttal pedig Barbie-nak, Kennek és a Barbie Land összes lakójának tervezett stílusos és karakteres ruhákat. Bár így is nagy a felhajtás a hamarosan debütáló film körül, az időzítés sem rossz, hiszen már egy éve melegíti számára a terepet a divat világát lázban tartó Barbicore trend, ami nem árul zsákbamacskát, a rózsaszín, csillogó, feltűnő elemekre épít.

Hogy ezek után mennyire erősít rá a Barbie-film a fröccsöntött baba stílusát éltető irányzatokra, azt nem nehéz megjósolni, már most, a várakozás pillanatában is mindenki a filmelőzetesben leleplezett látványvilággal és divatos szettekkel van elfoglalva.

Nagyban megy a találgatás, vajon milyen ruhákban fog parádézni Barbie és Ken? Erre némiképp meg is adták a választ a forgatásokról kiszivárgott fotók, melyek egyértelművé tették, hogy a két karakter gyakran fog egymáshoz öltözni.

Képek: MEGA/GC-Images/Getty Images.

 

A különféle divatperiódusok szépen megfigyelhetők, felbukkannak a hatvanas években piacra dobott babák piknikkockás szettjei, persze kissé újragondolva, a nyolcvanas évek hangulatát megelevenítő, neonszínekben pompázó görkoris szerelések, a diszkókorszak csillogó elemei, valamint a cowboystílusú cuccok.

Izgatottan várjuk, hogy megtudjuk, milyen csodás ruhákat tartogat még a film, persze az sem mellékes, hogy miféle alaptörténetre épül rá a varázslatos látvány.

Kiemelt kép: Greg Doherty/Wirelmage/Getty Images.

Cikkfotók: MEGA/GC-Images/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés