A jelmeztervezők ma is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a filmiparban, ezért nem meglepő, hogy az Oscar-gálán minden évben kiosztják a legjobb kosztümnek járó szobrot. A filmes összeállítások korábban még nagyobb jelentőséggel bírtak, hiszen a divat alakulásába is beleszóltak, mivel a hölgyek többnyire a mozivászonról inspirálódtak. Edith Head ugyan a színfalak mögött dolgozott, de kiemelkedő alakja volt a filmiparnak, hiszen gyönyörű álomruhákat alkotott, melyekkel jó pár hírességet emelt népszerű stílusikonná.

hirdetés

Edith Head 1897-ben született Kaliforniában. Gyerekként többször költözött a családjával, majd 1919-ben diplomázott a Kaliforniai Egyetemen. Miután befejezte tanulmányait, egy iskolában kezdett el nyelvet tanítani, ám pár év után jelezte a vezetőségnek, hogy művészetet is szívesen oktatna. A húszas évek elején úgy döntött, hogy fejleszti a rajzkészségét, ezért esti iskolába járt, ahol elsajátíthatta a különleges technikákat.

Edith Head a filmcsillagok kedvenc jelmeztervezője volt

A jelmeztervező 26 éves volt, amikor állást kapott a Paramouth Pictures filmvállalatnál. Bár nem volt szakmai tapasztalata, mégis megkapta a munkát. Edith később elárulta, hogy csellel jutott be az állásinterjúra, mivel pár rajzot kölcsönkért a csoporttársaitól. A némafilmek jelmezeinek a megtervezésével bízták meg, a napjai főként rajzolással teltek.

Már a kezdetekkor jelentős tervezőként tartották számon a filmstúdióban, ám más művészek gyakran beárnyékolták a tehetségét. Az 1930-as évek végétől már a Paramouth kiemelt munkatársa volt. A megbecsülése, népszerűsége csak tovább nőtt, amikor 1949-ben az Oscar-díj kategóriái közé bekerült a legjobb jelmeztervezés. Edith Head elsőként vehette át az aranyszobrot.

 

A díjnak köszönhetően a jelmeztervezők egyre többször szerepeltek a nyilvánosság előtt, nagyobb megbecsülést kaptak, és végre kiléphettek a színfalak mögül. Edith Head összesen 35 alkalommal kapott jelölést, 8 Oscar-díj sorakozott az otthonában. Ő a valaha legtöbbet jelölt és legtöbb díjjal rendelkező nő a díj történetében.

Miközben a filmcsillagoknak grandiózus ruhákat alkotott, ő inkább az egyszerűséget kedvelte. Mindig nagyon konzervatív volt az öltözködése, legtöbbször letisztult szabású kosztümöt viselt, amelyet egyszerű anyagból szabtak. A kiegészítőkkel sem esett túlzásba, egyedül a vastag keretes szemüvege volt a legfeltűnőbb rajta.

A díjak mellett a különleges munkastílusával vonult be a divattörténelembe, mivel a férfi jelmeztervezőkkel ellentétben, szeretett leülni a színésznőkkel beszélgetni a forgatás előtt. A konzultációk során részletesen átbeszélték a ruhatárat, kikérte a filmcsillagok véleményét, ennek köszönhetően mindig nagyszerű darabokat viselhettek a hölgyek. Bette Davis, Shirley MacLaine, Grace Kelly, Audrey Hepburn, és Elizabeth Taylor imádott Edith Headdel dolgozni, több híres összeállításukat is neki köszönhették.

Az alkotásai még manapság is hatalmas ihletforrást jelentenek

Edith sikereit jól mutatja, hogy a Paramouth Pictures időnként kölcsönadta a konkurens cégnek, mivel bizonyos sztárok ragaszkodtak hozzá. Végül 43 év után váltott munkahelyet, és igazolt át az Universal Studios filmstúdióhoz.

A hatvanas évek derekán a mozi már gyorsan változott, a modern technikák lehetővé tették, hogy sokkal többet dolgozzanak a szabadban. Megváltoztak az irányzatok, így a jelmeztervezőnő már egyre kevésbé tudott érvényesülni a harmincas-negyvenes évek formavilágával. A közeli barátai, akikkel korábban sokat dolgozott együtt, már nem szerepeltek filmekben, ezért fokozatosan a televízió felé fordult. Ám ennek ellenére 1974-ben elnyert még egy Oscar-díjat. 1981-ben halt meg, az utolsó filmet, amihez ő álmodta meg a ruhákat, már csak később mutatták be.

 

Edith Head pályája során olyan filmekért nyert Oscar-díjat, mint a Mindent Éváról, a Sabrina vagy a Római vakáció. Bár utóbbi kettőben nagy szerepe volt más tervezőknek is, hiszen a capri nadrágot például nem a jelmeztervező találta ki, és Audrey Hepburn sem csupán neki köszönhette híresen kifinomult stílusát. Hubert de Givenchy szintén közrejátszott abban, hogy a színésznő valóságos divatikonná nőtte ki magát a mozirajongók körében, szerte a világban. Ám Grace Kelly lélegzetelállító ruhatárát ő komponálta meg az Alfred Hitchcock rendezte Hátsó ablak című filmben.

A filmcsillagok számára a kor divatjának megfelelően mindig a leggyönyörűbb darabokat kreálta meg, amelyekben valódi hercegnőnek érezhették magukat, ezért nem csoda, hogy tele voltak önbizalommal, és valósággal ragyogtak a vásznon. Az általa megálmodott összeállításokat még manapság is a filmtörténet legjobbjainak tartják, és sokan inspirálódnak gyönyörű ruhakreációiból.

 

Kiemelt kép: Denver Post, Hulton Archive / Getty Images. 

Képek a cikkben: Michael Ochs Archives, Silver Screen Collection, Hulton Archive, Bud Fraker, John Springer Collection, Darlene Hammond / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés