Január 25-én, Párizsban mutatta be új haute couture kollekcióját a Jean Paul Gaultier, amit ezúttal a divatzseniként emlegetett Haider Ackermann tervezett. Gaultier extravagáns, egyedi stílusát saját hűvösebb, nyugodtabb szemléletével ötvözte a dizájner, a különleges egyvelegből pedig olyan kreációk születtek, melyek azonnal a vörös szőnyegre kívánkoznak.

hirdetés

Mielőtt 2020-ban visszavonult Jean Paul Gaultier, a fejébe vette, hogy frissítés gyanánt különböző stílusú dizájnerekre bízza a haute couture kollekciók tervezését. Haider Ackermann olyan neveket követett a sorban, mint Chitose Abe, Glenn Martens és Olivier Rousteing, és csakúgy, mint korábbi elődei, ő is korlátozás nélküli felhatalmazást kapott vendégtervezőként.

A kolumbiai származású francia dizájner igazi terepe a prêt-à-porter, avagy a mindennapi viselet – más néven konfekciódivat -, pedig próbálta már elcsábítani pár couture divatház, hogy beültesse az igazgatói székébe. 2015-ben, miután Raf Simons távozott a Dior éléről, az ő neve is szóba került a pozíció betöltése kapcsán.

Végül Maria Grazia Chiuri vette át a stafétabotot, ám Ackermann sem tétlenkedett. 2016-ban a Berluti vezetését vette át, ám mindössze három szezon levezénylése után visszatért a 2001-ben alapított saját márkájához, amelynek útját az olasz brand igazgatása mellett is tovább egyengette.

Haider Ackermann munkásságáért olyan sztárok rajonganak, mint Tilda Swinton és Timothée Chalamet, akik színes egyéniségüket az öltözködés terén is megcsillantják.

A párizsi show-n ők is részt vettek, a hetvenéves Gaultier pedig az első sorból követte szemmel az eseményeket.

Jean Paul Gaultier haute couture kollekció Haider Ackermann módra

Ackermann tiszta, nyugodt vonalvezetése merőben más, mint Gaultier sokrétű, olykor meglehetősen eklektikus stílusa, ám a tervezőnek sikerült megtalálnia a közös nevezőt. Bár szabad kezet kapott az alkotásban, nem az volt a célja, hogy sajátos divatszemléletével felülírja a legendás francia tervező extravagáns és játékos életművét, inkább egyfajta összeolvasztásra törekedett.

 

Megőrizte a rá jellemző hűvös, kiegyensúlyozott szerkezetet, de az anyagokkal és a részletek kidolgozásával a különc látványelemeket is beemelte a 36 szettből álló repertoárba. Gaultier neve már-már összeforrt a csúcsos melltartóval, amelynek egyik változatát Madonna megbízásából tervezte meg a kilencvenes években. Az énekesnő turnéjára készült hegyes darab a későbbi kollekciókban is gyakran felbukkant.

Ackermann finomításával elegáns megvilágításba került a merevített top. A szmoking szintén feltűnik a gyűjteményben, illetve a fényes, tollas, formabontó anyagfelületek sem hiányoznak.

Kiemelt képek: Jean Paul Gaultier by Haider Ackermann Couture.

Képgaléria képei: Jean Paul Gaultier by Haider Ackermann Couture.

  • Megosztás:
hirdetés