A zenei világ sokkal nagyobb inspirációként jelenik meg az öltözködés terén, mint azt gondolnánk, főleg, ha a kilenvenes évek divatirányzatai kerülnek szóba. A grunge és a hip-hop stílus ihletadó jellemzőit fedjük fel, és elemezzük a mai trendeknek megfelelően.

hirdetés

 

A zene többféle hatással van az emberekre: hat a hangulatukra, a gondolkodásukra, a világnézetükre, sőt mi több, az öltözködésükre is. Nagyon sokan szánt szándékkal a zenei ízlésüknek megfelelően válogatják össze ruháikat, így kommunikálva a világ felé ízlésüket, és a személyiségüket formáló hatásokat.

Ez a fajta önkifejezés is egyike a divat számos fantasztikus vonásának. Ebből viszont az következik, hogy akár a videoklipekben, vagy a zenei díjkiosztókon megjelenő énekesek és zenészek szettjei is jócskán beleszólhatnak a divatkifutók kollekcióiba, illetve a rajongók ruhaválasztásába.

A 90-es évek divatja ma is hatással van az öltözködési trendekre

A grunge stílust egyfajta rebellis gondolkodásmód és öltözködés jellemzi a kilencvenes évek zenei gyökeréből kiindulva. Ismertetőjegye, hogy kissé kaotikus, laza, időnként rendezetlen hangulat öleli körül. Ez az irányzat mára sokkal kifinomultabb és közkedveltebb lett, és nem csak azok körében népszerű, akik a Nirvana vagy a Pearl Jam bandák zenéit hallgatják.

Mivel ma már hétköznapi darabnak tűnik a ruhatárunkban, talán eszünkbe sem jut, hogy az oversize, kockás flaneling honnan indult, és milyen nagy utat tett meg azóta. Bizony, a grunge-al is összeköttetésben volt egykor, amikor még a lázadó lelkület megcsillantására szolgált.

Megannyi színben és mintaváltozatban lehet vele találkozni, illetve előszeretettel viselték derékra kötve, mintegy kiegészítőként. Ez esetben a lyukas ruhadarabokat sem lökték ki a kukába, sőt a combnál vagy a térdnél szakadt, koptatott farmerek jelentették a tökéletes választást a nadrág terén. Ugye, milyen ismerősek ezek a darabok?

Egy másik egyszerű dolog, ami rányomta a bélyegét erre a divatágra, az Curt Cobain teljesen egyszerű, fekete-piros csíkos pulcsija. Ezt a mintát gyakran használják hosszú ujjú pólón, amelyre aztán rákerülhetnek a lezser és bő ingkabátok.


A bő szabású pólók, melyeknek szükségszerűen koptatottnak kellett lenniük, a kedvenc rock, punk és egyéb zenei szférába tartozó banda logójával vagy nevével hirdették, hogy ki az örök kedvenc ezen a téren. Ma is találkozhatunk efféle megoldásokkal a kínálatban, melyek most egész egyszerűen a retró gyűjtőtégely tagjai.

Kiegészítőkben sem volt hiány: a vastag fekete bőrövek, ezüstös láncok és neccharisnyák fontos kellékei voltak a grunge stílusú megjelenéseknek. A napjainkban futótűzként terjedő Dr. Martens típusú bakancsokról nem is beszélve.

A zene és a tánc világában is egy elég erős vérfrissítést hozott a hip-hop korszak megjelenése, hát még a divatéban. Bár a zenei stílus eredete egészen a hetvenes évekig nyúlik vissza, az utcai divatba való lecsapódása leginkább a kilencvenes években érte el csúcspontját.

Bő fazonok jelentek meg a híres rapperek, énekesek és táncosok ruhatárában intenzív színkavalkádba bugyolálva. Vicces, hogy ma ugyanúgy viseljük ezeket a darabokat, de már nem azt hirdetjük vele, hogy megrögzött hiphoposok vagyunk.

Sportos és vidám lazaság a divatban, a hip-hop zenén keresztül

Ennek az érának a hívószava a sportosság és a lazaság volt. Nem véletlen, hogy ezen ruhák tervezésének és gyártásának az élén számos olyan sportmárka szerepelt, mint az Nike, a Reebok vagy az Adidas.

Ha hip-hop, akkor oversize pólók minden mennyiségben. Minél bővebb, annál lazább és menőbb volt a szett. Ma ugyanúgy ismerősek lehetnek ezek a trendelemek, hiszen számos formában tértek vissza a divatba.

Melegítőszettek! Amiért igazán hálásak lehetünk, azok a kényelmes kapucnis pulcsik és a hozzájuk passzoló puha szabadidőnadrágok, melyek az utcai divatba is betörtek. Ezek a szettek jelentős változáson estek át az elmúlt években, de még mindig a legegyszerűbb megoldást nyújtják az öltözködés terén. Ám nem árt felismerni, hogy a púderszínű verzióik milyen elegánsan és nőiesen tudnak mutatni.

A crop top-ok hihetetlenül menők voltak sportos melltartóval kombinálva, amit a táncosok előszeretettel viseltek, hiszen meg tudták villantani a szépen kidolgozott hasukat. Ezek a felsők szintén bővebb szabással rendelkeznek, de napjainkban a szűk fazonokat részesítik előnyben a nők.

A sportos sneakererek utcai divatban való megjelenését szintén a hip-hop stílus alapozta meg a kilencvenes években. Ezek a darabok manapság már alapkellékei az öltözködésünknek, hiszen 2021-ben már egy elegáns ruhához is felvehetőek a sportos lábbelik. Nem utolsó sorban pedig a bő, kissé susogós, és igencsak látványos nadrágok ikonikus kellékek voltak a korszak számára. Persze, hogy az efféle kreációk is visszanyargaltak a retró trendek hátán.

 

Kiemelt képek: Edward Berthelot/GettyImages

  • Megosztás:
hirdetés