Minden évnek megvan a divatslágere, amit aztán évekig nem feledünk. Úgy tűnik, most a midi selyemszoknyák és maxi selyemruhák kerülnek fókuszba, de nem csak a kilencvenes évek vagány stílusában viselhetőek.

Bizonyára még sokan emlékeznek a kilencvenes években szárnyaló grunge stílusra, melynek nem csupán a kockás ing és a szakadt kardigán volt a sajátja. A selyemtől és bársonytól a lakkbőrig, szinte minden belefért, amit izgalmas öltözékkombinációkba lehetett ültetni a lázadás szellemében.

Selyemruha pólóval, a kilencvenes évek stílusában. Kép: Christian Vierig/Getty Images.

A test vonalát finoman sejtető selyemszoknyák és selyemruhák később kitörtek a grunge irányzatból, és elszabadultak, így aztán tornacipővel, western csizmával, bakanccsal, és magas sarkú topánnal összeboronálva, egyaránt beírták magukat a divattörténelembe.

Björk az 1993-as, Big Time Sensuality számához készült videoklipjében, egy hosszú selyemruhában, és egy rövidre vágott pulóverben ugrándozik egy teherautó platóján, amely New York utcáin halad végig. Ez az összeállítás, a buborékkontyokkal megtűzdelt frizurával együtt, sokáig meghatározó volt a divatban, és most újra középpontba kerültek a finom selyemcuccok, hasonló felállásban, mégis egy kicsit másképp.

Részlet Björk Big Time Sensuality című videoklipjéből. Képek: Al Pereira/Getty Images.

A selyemszoknyák változatosabban viselhetőek, mint valaha, és a legkevésbé sem stílusfüggők. Tornacipővel, szimpla pólóval kombinálva éppúgy menőnek számítanak, mint nőies felfogásban viselve, blézerrel, tűsarkúval kiegészítve.

A selyemruhák egyértelműen az idei nyár slágerei lesznek, főképp a hálóingfazonok, melyek jól tűrik a stílustörést. Így az sem tekinthető divatbűnnek, ha hátizsákot és sneaker típusú lábbelit rendelünk a selyemdarabunk mellé, mert jó kis triót alkotnak együtt.

Bár az idei selyemdivatban egyértelműen tetten érhetőek a kilencvenes évek trendjegyei, a nőies vonal éppúgy felfedezhető benne, mely elszakad a korábbi irányzatoktól.

Kiemelt kép: Christian Vierig/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés