Az őszi időjárás-változás a testet és a lelket egyaránt megviseli, ami könnyen hízáshoz vezethet. Ez az alakformáló torna jó kezdés ahhoz, hogy tegyél valamit a nem kívánt folyamat ellen.

hirdetés

A rövidebb nappalok, a gyorsan hidegre forduló esték, és a szürke, sötét reggelek kibillentik a szervezetet az egyensúlyából, amíg hozzá nem szokik a változásokhoz. Ilyenkor sokan fáradtabbnak, elgyötörtebbnek érzik magukat, ami nem csak az időjárásnak tudható be, hanem a test fokozatosan csökkenő vitaminkészletének is.

Miért könnyebb elhízni ősszel, mint nyáron?

Míg nyáron könnyebb megtartani a súlyunkat, mert változatosabb étkezésre, és szabadabb mozgástérre ad lehetőséget az évszak, ősszel sokan hajlamosabbak bekuckózni a tévé elé, vagy az otthon melegében könyvet olvasni munka után, mintsem hosszú sétákra induljanak.

Lassul a tempó, miközben a stressz fokozódik, ami a legtöbb ember étkezésére és anyagcsere-működésére úgyszintén kihat. Vannak, akik jobban kívánják az ételeket ilyenkor, esetleg az édes íz csábításának engednek könnyedebben. A kismértékű súlygyarapodás kevésbé szembetűnő ebben az időszakban, hiszen nem látszik a pulóver alatt, így többen elnézőbbek az alakjukkal kapcsolatban, mint mondjuk, a bikiniszezonban.

Ilyenkor az evés vigaszul is szolgál, hiszen a finom falatok azonnal jó érzést keltenek az emberben, de ez a reakció tulajdonképpen az érzékek becsapásával jár. Amikor úrrá lesz rajtunk az őszi fáradtság, valahogy nehezebben hisszük el, hogy egy kiadós testmozgástól sokkal felszabadultabban éreznénk magunkat, pedig valójában így van, csak fejben tiltakozunk ellene.

Ám, aki megelőzi az ősszel felszedett kilókat, és túllendül a holtponton, sokat nyer, hiszen a téli elhízás már ilyenkor elkezdődik, karácsony tájékán és az ünnepek után pedig, könnyen kiszalad a gyeplő az ember kezéből. Ha most rávezeted a tested a mozgás örömére, következő tavasszal nagyon hálás leszel majd magadnak.

21 napos kihívás: alakformáló torna, ami lelkileg is felráz

Az őszi komorság és egyhangúság, illetve a súlygyarapodás ellen is hatásos ez az alakformáló torna, mely nemcsak a kalóriaégetést, hanem az izmok fejlődését, a testkontúrok feszességét, valamint a test javuló rugalmasságát és állóképességét is garantálja.

Jake DuPree, a Popsugar Fitness nészerű edzője úgy állította össze ezt a komplex edzést, hogy tökéletesen igazodjon a női hízások kezdeti stádiumához. Például célba veszi a derékra, csípőre rakódott kis puklikat, zsírpárnákat, de a karok és lábak megvastagodása ellen is jól működik.

 

Ez a harminc perces edzés egy kihívás része, mely nyilván csak kiegyensúlyozott, egészséges étkezéssel és életmóddal karöltve valósítható meg, vagyis arra próbál rávezetni, hogy tegyél önmagadért, tartsd karban a tested az őszi-téli időszakban is, és előzd meg a jojó-effektust. Még jobb, ha több időt töltesz a szabadban, és kiadós, tempós sétákkal, vagy egyéb kardió mozgásformákkal kombinálod a videóban látható edzésprogramot.

A kis súlyzók elengedhetetlen kellékei a tornának, hiszen fokozzák a zsírégető folyamatokat, és fejlesztik az izomzatot, vagyis tónusosabbá teszik a testkontúrokat. Csuklóra, lábra erősíthető kis súlyokkal is dolgozhatsz. Ha eldöntöd magadban, hogy változtatsz a helyzeten, és nem engeded, hogy úrrá legyen rajtad az őszi lehangoltság, valószínűleg nem csak 21 napig akarod majd folytatni ezt az üdítő aktivitást.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés