Jennifer Lopez mellett Shakira is sokak számára bizonyította, hogy bőven negyven év felett sem lehetetlen megtartani a feszes, tónusos, formás alakot, igaz, az egészség alapfeltételeihez igazított életmód és edzés igényel némi időbefektetést. A kolumbiai énekesnő nem csak sok-sok edzéssel, hanem pörgős tánclépésekkel tartja magát karban, két gyermeke mellett ez tölti fel energiával, hogy a sűrű mindennapokban is bírja a tempót. Anno nagyon fiatalon robbant be a köztudatba, de vonzó megjelenése mit sem veszített fényéből az évek során, emellett kirobbanóan energikus a színpadon, meg sem kottyan neki többórányi tömény ugrálás és tánc. Hogy csinálja?

hirdetés

Shakira már a kétezres évek elején az egyik legnagyobb világsztárnak számított. Ebben az időszakban, amikor a divat világa ontotta magából a kirívóan vékony nőket ábrázoló magazinfotókat, szó szerint felüdülést jelentett a nőies, csinos alkattal megáldott énekesnő látványa.

Formás, tónusos alakját az elmúlt évtizedekben sikerült megőriznie, az alaposan megmunkált izmokat pedig nem a szél hordta össze. Bár a genetika is nagyban befolyásolja, hogy kinek mennyire fogékony a szervezete a rendszeres sportra, az egészséges étrenden és rendszeres testmozgáson alapuló életmódjából érdemes inspirációt meríteni.

A világhírű énekesnőnek nincs könnyű dolga, hiszen a koncerteken órákon át bírnia kell szuflával, ha a tőle megszokott táncos-énekes koreográfiát akarja követni. Valószínűleg nem is tudná másképp végigcsinálni a fellépéseket, hiszen amint zenét hall, kapásból mozog a csípője. Minden bizonnyal ezt a reflexet is tudja hasznosítani szigorú edzésterve során.

Így tartja formában magát a gyönyörű Shakira: a változatos edzés sokat számít

A legtöbb előadóművész számára nem csupán az alakformálást jelenti a rendszeres testmozgás. A színpadi teljesítmény szempontjából nagyon fontos a jó erőnlét és az állóképesség, ami az énekesnők esetében a hangképzést is megkönnyíti. Ennek hiányában nehéz lenne összekombinálni az ugrálós tánckoreográfiákat az énekléssel anélkül, hogy félúton ne kapkodnának levegő után, teljesen kiszédülve.

Kifejezetten jó dolog manapság olyan példákat is látni, amikor nem egy időszakos, drasztikus fogyókúra áll egy-egy híresség csinos megjelenése mögött, hanem komplett életmódváltás, ami hosszú távon tartható, és nem az önsanyargatásra, hanem a fizikum építésére, erősítésére, formálására törekszik.

Ha csak pár trükköt sikerül ellesni a gyönyörű énekesnő szokásaiból, az már félsiker. Tekintve, hogy Shakira 45 évesen legalább olyan bomba formában van, mint a kétezres évek elején, garantáltan érdemes megfogadni a személyi edzője, Anna Kaiser tanácsait. Nem kell hírességnek, színpadi előadónak lenni ahhoz, hogy ezeket az előnyöket hasznosítani tudja az ember a mindennapjaiban. A rendszeres testmozgás, pláne ha jól felépített, változatos edzéstípusokból áll, javítja a kondíciót, segít fókuszáltabban, összeszedettebben koncentrálni a mindennapokban, és energiát ad a sűrű életvitelhez, amivel sok ember küzd manapság.

Naponta zsonglőrködünk az időszeletekkel, hogy a munkánkban és a magánéletünkben is kiteljesedjünk, és néha túlvállaljuk magunkat, aminek nem egyszer fizikai és szellemi kimerültség a vége. Shakira próbál egyensúlyt teremteni, amikor nagyobb tempót kell diktálnia, kétgyermekes anyukaként pedig nyilván neki is szüksége van pluszenergiára.

 

Változatosság

Ahhoz, hogy valóban hatásos és látványos legyen a rengeteg mozgás, nem szabad egyetlen fonalra ráhúzni az edzéstervet. Érdemes több, különböző sportot űzni ahhoz, hogy a szervezet és a test ne szokjon hozzá egy adott típusú terheléshez. Nem csak a mozdulatokat, az intenzitást sem árt variálni egy kicsit, hogy garantáltan eredményes legyen a befektetett energia.

Shakira és edzője erre kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek. Bár az énekesnő nagyon sokat táncol, hiszen a koreográfiák gyakorlása miatt ez alapvető fontosságú számára, más sportokat éppúgy beiktatnak a heti rutinba. A HIIT, az úszás, valamint az erősítő tornák ugyancsak megjelennek a repertoárban. Ezzel nem csupán izgalmasabb és változatosabb az edzési folyamat, a teste és szervezete számos eltérő terheléssel meg tud birkózni. Így az erő, a gyorsaság és a kondíció terén is folyamatosan fejlődni tud.

Táncos intervallumtorna

A hastánc királynője értelemszerűen rengeteg időt tölt a tánccal. A szexi, nőies mozdulatokat tartalmazó koreográfiák mellett azonban másképp is lehet hasznosítani a ritmusérzéket. A táncos edzések tulajdonképpen táncalapú fitneszgyakorlatokra épülnek, Shakira imádja ezt a mozgásformát. Ezzel igyekeznek növelni az énekesnő állóképességét, ami a fellépések során rendkívül fontos számára. Bár adott mozdulatokkal kell dolgozni a torna során, szereti belevinni a saját, nőies stílusát is.

A táncos edzések hatalmas előnye, hogy a teljes testet átmozgatják, valamint a monoton, sokszor unalmas gyakorlatok helyett egy izgalmas, vidám élményt nyújtanak.

Tudatos étrend

Önmagában a mozgás kevés, a tökéletes eredmény eléréséhez a kaotikus étrendet is alaposan át kell alakítani. Shakira a fehérjében és rostban gazdag menüket részesíti előnyben, melyek a sok edzés mellett kellő energiát, vitamint és ásványi anyagot szolgáltatnak számára. A kulcs a kiegyensúlyozottságban van, változatos és tápanyagokban gazdag étrendre van szükség ahhoz, hogy a sportolás eredménye szemmel láthatóvá váljon. Shakira arra is odafigyel, hogy a „sokszor keveset” elvét alkalmazza, naponta több alkalommal szán időt az evésre, ilyenkor pedig nem hasfájásig eszi az ételeket.

Énidő

Az edzés sokkal kevésbé hatásos, ha a mozgáshoz nem társul kellő mértékű koncentráció. Ahhoz, hogy Shakira minden alkalommal fókuszált legyen a gyakorlatok során, feltétlenül szükség van a megfelelő mértékű énidő beiktatására. Bár nem egyszerű, hiszen a nap mindenkinek csupán 24 órából áll, minden héten igyekszik időt szánni magára, a lelki nyugalom megtalálására. Ilyenkor sokat foglalkozik gyermekeivel is, a telefonját és a közösségi médiát pedig szigorúan mellőzi. Shakira rutinjában rengeteg időt tesz ki az edzés, azonban szükség van azokra a pillanatokra, amelyek csak és kizárólag a pihenésről, töltődésről és kreativitásról szólnak.

Kiemelt kép: Roy Rochlin/Getty Images.

Kép a cikkben: Todd Owyoung/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images/Cindy Ord/NBCUniversal/NBCU Photo Bank via Getty Images/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés