Számos ismert, legendás manökennek a nyolcvanas-kilencvenes években robbant be a karrierje. Az 50 feletti modellek közül sokan még ma is aktívan dolgoznak, míg néhányan háttérbe vonultak, de ettől még nem merült feledésbe a nevük. Ám rajtuk kívül rengeteg ígéretes tehetség esett ki a divatvilág látóköréből, pedig ők is voltak olyan gyönyörűek, mint Cindy Crawford, vagy Naomi Campbell.

hirdetés

A nyolcvanas-kilencvenes években számos sztármodellt nevelt ki a divatszakma, akik közül sokan még ma is benne vannak a fotózások és divatbemutatók vérkeringésében. Cindy Crawfordot, Helena Christensent, Kate Mosst, Eva Herzigovát, Christy Turlingtont, vagy Naomi Campbellt azoknak sem kell bemutatni, akik még a világon sem voltak akkoriban, amikor szárnyra kelt a karrierjük.

Bár Claudia Schiffer már csak ritkán tesz eleget a felkéréseknek, nincs olyan ember, aki ne kapná fel a fejét a nevére, és ne tudná, hogy kiről is van szó. Ugyanez mondható el az 56 éves Yasmin Le Bonról, aki körül manapság kevesebb a hűhó, de azért még gyakran felbukkan a kifutón. Ám rajtuk kívül még sok gyönyörű nő indult el a siker útján, azóta mégis valahogy kikeveredtek a divat látószögéből.

50 feletti modellek, akiknek már nem sokan emlékeznek a nevére

Bár sok manöken köszönhette sikerét a kifutónak, a legtöbb modellkarrier után áhítozó nő megrekedt a reklámfotózások világában. A nyolcvanas-kilencvenes években azonban egy másik út is megnyílt a világhírnév felé, akkoriban ugyanis előszeretettel szerepeltettek modelleket videoklipekben és filmekben.

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Kate Moss, Christy Turlington, Cindy Crawford, Yasmin Le Bon, és Christie Brinkley is feltűnt egy-egy zenei klipben, Milla Jovovich pedig, mint tudjuk, átnyargalt a színészi pályára.

 

Ám ki emlékszik például A piros ruhás nő című film gyönyörű sztárjára, aki modellként csöppent bele a filemzés világába? Gene Wilder játszotta a titokzatos, talpig vörösbe öltözött nő után epekedő tisztes családapát az 1984-es romantikus vígjátékban, vágyálmát pedig Kelly LeBrock testesítette meg a vásznon.

A hetvenes évek egyik legkeresettebb modellje volt, majd ebben az alkotásban debütált színésznőként. Olyan filmekben játszott még, mint az Ölve vagy halva és a Sziki-szökevény, tehát nem lett kimagasló sztár, de az angyali arca bizonyára sokaknak beugrik.

A 61 éves modellről manapság semmit sem hallani, nem tudni, hogy szándékosan kerüli a divatszakmát, vagy egyszerűen csak megfeledkeztek róla. Rajta kívül még sok gyönyörű modellt tudnánk felemlegetni, akik hasonlóképpen háttérbe vonultak, de most csak néhányat emlegetünk fel közülük.

Kiemelt kép: Orion/Archive Photos/Getty Images.

Képgaléria nyitókép: Greg Doherty/Getty Images.

Képgaléria képei: Getty Images.

  • Megosztás: