Kelly Hughes fotója több egy bikinis képnél, amit már megszokhattunk a Sports Illustrated fürdőruhás kiadásától. A magazin történetében először fordult elő, hogy a fürdőruha alól kivillan a császármetszés utáni heg, amiről általában csak orvosi vonatkozásban esik szó. Sokszor hallani, milyen fizikai traumákkal és kihívásokkal kell szembesülnie a műtéten átesett anyáknak, és hogy a lelki feldolgozás sem megy egyik napról a másikra, de az önbizalom sérüléseit csak kevesen feszegetik. A modell fotója épp ezért mérföldkő a szemléletformálás szempontjából.

hirdetés

Miért van jelentősége egy ilyen magazinfotónak?

Bár a császármetszés komoly hasi műtétet jelent, gyakran csak úgy emlegetik, mint a szülés „könnyebbik” módját, talán éppen ezért társul szégyenérzet hozzá még akkor is, ha ma már igen gyakori, és nem önszántukból választják a nők. Sok esetben a komplikációk elkerülése miatt van rá szükség, mégis rengeteg nő éli meg traumaként azt, hogy nem természetes úton, hanem beavatkozással tudta világra hozni gyermekét.

A kép csak illusztráció. Fotó: Getty Images.

 

A császármetszés okozta belső változásokról ritkán beszélnek nyíltan a nők, bár több kezdeményezés is elindult annak érdekében, hogy könnyebben tudják feldolgozni a fizikai és lelki következményeit. A seb begyógyul ugyan, de nem minden esetben egyszerűen, a nagykönyv szerint, másrészt a fizikai fájdalmakon, nehézségeken túl, sokan veszteségként élik meg az „ellopott szülésélményt”.

Pszichológusok is foglalkoznak a császárheg mögötti történetekkel. Bár a császárheg nem kifejezetten látható helyen van – ott helyezkedik el, ahol takarja egy magasabb bugyi – mégis kihat az önbizalomra. Sokan stigmaként gondolnak rá, pedig abszolút elfogadottnak kellene lennie.

Bikinis fotón a császármetszés utáni heg: ezért vállalta be a modell

Gyakori téma, hogy szülés után hogyan érzik magukat a nők a testükben, ám a Sports Illustrated történetében ez az első, hogy a fürdőruhás kiadás külön figyelmet szentel az anyáknak.

A szülők felkészítésével, valamint az anyaság tabuként kezelt aspektusaival foglalkozó márka, a Frida Mom alapítója és vezérigazgatója, Chelsea Hirschhorn tanácsadóként működött együtt az SI Swimsuit csapatával, a közös munka eredményeként pedig létrejött egy igazán figyelemfelhívó fotósorozat, mely nemcsak az anyákat, hanem a nőket ünnepli, korosztálytól és testalkattól függetlenül.

A Sports Illustrated Swimsuit is csatlakozott a Pay with Change platformhoz, mely azokat a pozitív szemléletű, véleményformáló vállalatokat támogatja, melyek valamilyen úton-módon előremozdítják a nőkkel szembeni társadalmi hozzáállást, és segíti az előítéletek, valamint az irreális elvárások megszűnését.

Kelly Hughes 2018-ban hozta világra gyermekét, arra készült, hogy természetes úton zajlik majd a szülés. Ám komplikációk merültek fel, ezért a baba és az ő biztonsága érdekében császármetszés mellett döntöttek az orvosok. A műtét után lassú volt a felépülés, egy fertőzés miatt újra meg kellett nyitni a sebét, a lábadozás pedig fizikailag és lelkileg egyaránt megterhelő volt számára.

A gyógyulási folyamat hosszú hónapjai után azt gondolta, ha visszatér a modellkedéshez, majd ugyanúgy fogja érezni magát a testében, mint korábban. A munkájában semmilyen módon nem hátráltatta a császármetszés utáni heg, de a belső bizonytalansága nem múlt el, és ez ráült a közérzetére, önbizalmára. Az Allure magazinnak elárulta, hogy évekbe telt, mire a gyógyulás lelki szinten is bekövetkezett nála, ezért tartotta fontosnak, hogy ez az őszinte fotó megszülessen.

Felszabadultan és szexisen pózol egy falatnyi bikiniben, de ez nem csupán egy dögös fotó, sokkal több annál. Azt üzeni a nők, az anyák felé, hogy nincs semmi baj a testükkel, lehet, hogy keresztülmentek egy hatalmas belső és külső változáson, de ebben a változásban semmi szégyellnivaló nincsen, sőt, még inkább táplálja erejüket, és amikor visszatalálnak önmagukhoz, kiteljesedik nőiességük!

Kelly Hughes mellett Hunter McGrady és a várandós Katrina Scott is részt vett a fürdőruhás fotózáson. Hunter McGrady tavaly júniusban hozta világra gyermekét, és alig fél évvel a szülés után az SI Swimsuit megkereste a fotózás ötletével. A modell korábban többször szerepelt már a fürdőruhás kiadás hasábjain, de most először állt anyaként a kamerák elé.

Bevallása szerint voltak kétségei és félelmei a fürdőruhás képek miatt, bizonytalan volt az alakját és a megjelenését illetően, de úgy döntött, belevág, és végül nagyon jól érezte magát a forgatáson.

Hughes több interjúban is elmondta, hogy ez mindannyiuk számára több volt, mint egy fotózás.
– Nagyon hálás vagyok azért, hogy megoszthattam másokkal a történetemet, és remélem, hogy ezzel sok nőnek erőt adhatok – jelentette ki Kelly, aki borzasztóan örül annak, hogy ilyen kezdeményezések és összefogások hatására a társadalomban és a divat világában ugyanúgy elindult egyfajta változás.

Minden ember teste változásokon megy keresztül az évek során, így nem csak a nők számára fontos az elfogadás. Az, hogy az alakunk, a bőrünk, a kinézetünk folyamatosan formálódik, átalakul, teljesen normális és rendjén való.

Kiemelt képek: @kellyhues/Instagram.

Cikkfotó: Getty Images.

Az SI Swimsuit fotóit készítette: Fumie Hoppe, YuTsai Host, Derek Kettela.

  • Megosztás: