Ashley Graham évek óta küzd a testkép túlidealizálása ellen. Célja, hogy a nők úgy szeressék a testüket, amilyen a valóságban, és ne csak az agyonszerkesztett képeken lássák magukat szépnek. Ezúttal arra hívja fel a figyelmet, hogy a striák természetes velejárói a bőr változásának. Bár nem mindenkinél alakulnak ki, sok nőt érintenek, ezért teljesen felesleges úgy tekinteni rájuk, mintha a szépség ellenségei lennének.

hirdetés

A 33 éves plus size modell mindig megragadja az alkalmat, hogy szembesítse a nőket azzal, nem az a normális, amit a retusált divatfotókon látunk, a valóságban a női test teljesen más, és igencsak sokféle lehet. Saját példáján mutatja be, hogy még a modelleknek is vannak bőrhibáik, az ő testük sem tökéletes, ugyanúgy változik, átalakul, például a várandósság alatt.

Amikor első gyermekét világra hozta, akkor is dokumentálta az alakja minden változását, éppen abból a célból, hogy a nők lássák, nem egyediek a meggyengült, rugalmatlan kötőszövetek miatt kialakult striák, amelyek az élet bármely szakaszában megjelenhetnek, olykor teljesen függetlenül attól, kinek milyen az életmódja, vagy szült-e már gyereket. A kötőszövet gyengesége akár genetikai adottság is lehet, a striák miatti önostorozás pedig teljesen felesleges, hiszen cseppet sem játszanak szerepet abban, hogy ki mennyire vonzó.

A modell nem sietett azzal, hogy ledobja magáról a terhesség és a szoptatás ideje alatt felszedett plusz kilókat, hagyott magának időt, hogy fokozatosan nyerje vissza korábbi vonalait. Míg mások kétségbeesnek a tükörben látott változások miatt, őt leginkább az foglalkoztatta, hogy jól érezze magát a bőrében. Egészségesen étkezett, a sportot sem hagyta abba, de nem lovallta bele magát olyan irreális elvárásokba, amiket sok nő önmagával szemben támaszt, hogy megfeleljen a fejében dédelgetett testképideálnak.

Ez az ideál azonban sok esetben hamis és torz, hiszen folyamatosan retusált nőket látunk, akik egy valóságtól elrugaszkodó képet vetítenek elénk. Bár az is igaz, hogy egyes nők hamar leadják a plusz kilóikat, és feszes bőrrel rendelkeznek, narancsbőr vagy stria nélkül, de mindannyian másak vagyunk, eltérő adottságokkal rendelkezünk, éppen ezért nem jelenthető ki, hogy az egyik test reakciója normális, míg a másiké nem.

Ashley Graham ismét babát vár, és tudatában van annak, hogy a teste újra meg fog változni a szülés után, de egyszerűen nem akar a striák miatt aggódni. Azt tartja fontosnak, hogy büszkén viseljük az élet nyomait a testünkön és a bőrünkön, és elfogadjuk, hogy ezek a bőrhibáknak kikiáltott nyomok nem befolyásolják a szépségünket. Pont úgy, ahogy plusz kilókkal is lehet csinos, vonzó, és szexi egy nő, a makulátlan bőr sem megrögzött feltétele a harmonikus, jó megjelenésnek.

Ashley Graham a striáival együtt fogadta el önmagát

Nem első alkalommal kerülnek napvilágra retusmentes képek a híres plus size modellről. Ashley Graham sohasem szépíti, finomítja a saját magáról készített fotóit, ám a divatképek esetében is igyekszik mindig kiharcolni, hogy ne szerkesszék át a testét, és ne kendőzzék el a striáit, narancsbőrét és redőit. A valóságos testkép szem előtt tartását különösen fontosnak tartja.

Gyönyörű és kész. A vita lezárva. – ez a szöveg olvasható Ashley Graham fotóján, amin egy striákkal tarkított bőrfelület látható. A plus size modell a poszt leírásában kifejti a véleményét arról, hogy napjainkban már nem szabadna olyan dolgok miatt ostorozniuk magukat a nőknek, mint a bőrelváltozások vagy a súlyfelesleg.

A striák természetes jelei annak, hogy a bőr és a test változik, melyek nemtől és kortól függetlenül megjelennek. A fokozott súlygyarapodás és az izomnövekedés következtében egyaránt felbukkanhatnak, vagy a várandósság ideje alatt is megszaporodhatnak, ahogy Ashley Graham esetében.

Bár a divatszakma rendszerint lefarag, tökéletesít, elfed dolgokat a modellekről készült fotókon, Ashley, ha teheti, megtartja csíkjait, és a világ szeme elé teszi, hogy normalizálja azok látványát. Rengeteg nőt érint a téma, mégis sokan szégyenkezve néznek tükörbe, mintha az a pár csík elcsúfítaná a teljes összképet. A modell a posztjában kiemeli, hogy emiatt a legtöbben takargatnák bőrüket, és ennek érdekében még nyáron is hosszú holmikat vesznek fel, ezen pedig változtatni kell.

Ashley arra ösztönzi követőit és a striákkal érintetteket, ne engedjék, hogy ezek a külsőségek  árnyékolják be az önképüket. Ami pedig még fontosabb, hogy ne a bőrükön viselt foltok és csíkok határozzák meg, mennyire vagy hogyan élvezik az életet.

Kiemelt kép: Jamie McCarthy/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés