A bőr öregedését nemcsak az életkor, sokkal inkább szokásaink befolyásolják, a ráncok ellen pedig érdemes már korán, a húszas éveinkben is tenni – ha időben elkezdünk foglalkozni a tudatos bőrápolással, arcunk sokáig szép és egészséges marad.

hirdetés

Akkor sincs nagy baj, ha későn kapunk észbe, ma már számtalan módszer van arra, hogy visszaforgassuk az idő kerekét, és utólag tegyünk a ráncok ellen – mondja Dr. Parrák Zita, a New Beauty Orvosi Esztétika és Anti-aging Központ vezetője.

A bőr öregedését nemcsak az életkor, sokkal inkább szokásaink befolyásolják, nagyjából 20%-ban a genetikai adottságoktól és 80%-ban az életmódunktól és a mindennapi bőrápolásunktól függ, hogy mikor kezd el veszíteni rugalmasságából, mikor jelennek meg az első ráncok. A dohányzás, étkezési, alvási és napozási szokások mind hatással vannak a bőr állapotára, így érdemes tudatosan, fiatalkorban is tenni a ráncok elkerülése érdekében.

A stresszmentes, de fizikailag aktív életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a szervezetet érő káros hatások, mint a dohányzás és az UV-sugárzás kerülése, jótékony hatással van a szervezet immunrendszerének és regeneratív folyamatainak működésére.

Helyes életmóddal jelentősen csökkenthető a ráncosodás mértéke, de önmagában nem feltétlenül elég erre figyelni, a bőr plusz törődést is kíván. Manapság rengeteg ránctalanító vagy a ráncosodást megelőző készítmény van forgalomban, ezeket érdemes a bőrtípusnak megfelelő kiszerelésben használni, de fontos tudni, hogy ezek a krémek valójában nem képesek olyan mélyre hatolni a bőrben, hogy a ráncok kialakulásának helyén hatnának – mondja a szakember.

A bőröregedés lassítható

Az otthoni, rendszeres bőrápolás nagyon fontos és kifizetődő, de az időt megállítani nem lehet, az öregedés mindenki számára elkerülhetetlen.

Az idő előrehaladtával a bőrben számos szövettani elváltozás történik: a felhám elvékonyodik, a ráncok mélyén sorvadás mutatható ki, megcsappan a bőrt tápláló erek száma, a rugalmasságot és feszességet biztosító rostok szerkezete felbomlik, és mennyiségük csökken. A ráncok kialakulásában a kollagénnek fontos szerepe van: mennyisége jelentősen csökken, feltöredezik, és szerkezete abnormálissá válik, ezáltal a bőr veszít feszességéből.

Az öregedés folyamata lassítható, a legfontosabb szempont itt is a megelőzés. Az antioxidánsok megfelelő és rendszeres bevitelével biztosítható a sejteket károsító szabad gyökök semlegesítése. Ki kell hangsúlyozni a finomított szénhidrátok, cukrok rendkívül káros hatását, hiszen számos tanulmány igazolta, hogy az elhízáson és annak szövődményin kívül számos rosszindulatú és krónikus betegség kialakulásáért közvetlenül felelősek. Úgy tűnik, hogy például a cukorbetegség kezelésére használt metformin képes lassítani az öregedést – hívja fel a figyelmet Dr. Parrák Zita.

Vissza lehet fordítani az idő kerekét?

Az öregedési folyamatok lassítása mellett pedig ma már számos eljárást alkalmaznak, melyekkel évekkel tudjuk megjelenésünket fiatalosabbá tenni.

 

A retinoidtartalmú krémek és a C-vitamin fokozza a kollagén szintézisét, így jelentős szerepet töltenek be a ráncok kezelésében is. A ráncok eltüntetésében leggyakrabban alkalmazott botoxkezelés vagy hialuronsavas feltöltés mellett egyre korszerűbb bőrfiatalító eljárások is rendelkezésre állnak: ilyen a saját vérplazmával történő úgynevezett Drakula-terápia, a frakcionált lézerrel vagy az IPL-lel történő fotorejuvenáció, a dermaroller-kezelés, valamint a legújabbnak számító bioszálas kontúrozás és a fókuszált ultrahanggal történő arclifting.

Ezekkel az orvosesztétikai kezelésekkel nagyon szép eredményt lehet elérni az öregedés jeleinek elfedését illetően, kizárólag profi, szakképzett orvos segítségével.

Forrás: New Beauty, purecom.

  • Megosztás:
hirdetés